Mykines, misschien wel het mooiste eiland van heel Europa!

Al op het moment dat je het eiland Mykines in de verte ziet opdoemen, ontstaan er al kriebels in je buik. Een ongelooflijk groen eiland, omringd met opvallend blauw water en in zijn geheel bestaand uit indrukwekkende fjorden. Of je het nou wilt of niet, Mykines is een plek om verliefd op te worden. Probeer dat maar eens tegen te houden, wedden dat je dat niet gaat lukken?

Mykines Faroer eilanden

Mykines

Het eiland Mykines is één van de 18 eilanden die gezamenlijk de Færøer eilanden vormen. Een qua ligging vrij geïsoleerde eilandengroep gelegen in de Noord Atlantische oceaan, op ongeveer 450 kilometer van IJsland. Mykines is een gigantische rots midden in de oceaan. Door de vele regen is het landschap hier ontzettend groen. Maar wat Mykines nu echt zo bijzonder maakt is de grote vogelpopulaties die je hier op het eiland vindt. Papegaaiduikers en jan van genten zijn hier graag geziene gasten.

Hoe er te komen

Er zijn twee opties. Ten eerste, de veerboot. Alhoewel het officieel een veerboot heet is het eigenlijk meer een grote speedboot, die gedeeltelijk overdekt is. De tocht duurt ongeveer 50 minuten. Bij slecht weer en woelige zee is het echter heel goed mogelijk dat de boot niet gaat. Het is dan namelijk onmogelijk om aan te leggen in de haven van Mykines. Dit geldt uiteraard ook voor de terugweg. Het kan heel goed zijn dat je het verblijf op het eiland noodgedwongen met één of twee nachten moet verlengen. Wat eigenlijk helemaal niet zo´n ramp is, Mykines is namelijk een erg rustgevende plek.

De tweede optie is eigenlijk nog veel leuker. Het eiland is ook te bereiken met helikopter. Het vervoer met de helikopter wordt op de Faroer eilanden gezien als openbaar vervoer, waardoor de prijzen voor deze korte vlucht ook lager liggen dan normaal. Boek wel ver van ter voren, anders is de vlucht zeker vol. Bewoners en locals krijgen ten aller tijden voorrang, dat is wel iets om rekening mee te houden.

Mykines Faroer eilanden

11 Bewoners & 1200 schapen

Alhoewel Mykines een vrij groot eiland is wonen er weinig mensen. 11 Om precies te zijn! Misschien wel leuk om te vermelden dat er ook zo ongeveer 1200 schapen op het eiland te vinden zijn. Gekke verhouding he? In het dorp vind je tientallen huisjes, allen gebouwd in de traditionele stijl. De daken zijn belegd met turf en begroeid met gras. Goed voor de isolatie, maar tegelijkertijd geven de daken ook die mooie en charmante sfeer aan het dorp.

Er zijn een aantal guesthouses waar je kunt overnachten. Er is geen supermarkt op het eiland, dus mocht je zelf willen koken, dan is het raadzaam om je eigenlijk etenswaren mee te nemen vanaf het vasteland. Een leukere optie is om te gaan eten bij het Kristianhus, het enige restaurant van het eiland. De lunch is voortreffelijk, probeer vooral de versgebakken wafels met jam en slagroom. Om je vingers bij af te likken!

Mykines Faroer eilanden

Op pad met een local

De absolute must do op Mykines is de wandeltocht naar de vuurtoren. Heen en terug duurt deze zo ongeveer drie uur. Neem echter langer de tijd, zodat je kan genieten van de prachtige uitzichten en de vele vogels. De wandeling is ook voor niet getrainde wandelaars goed te doen. De wandeling is goed zelfstandig maken, maar de bewoners lopen ook graag met je mee. Excursies kun je boeken bij het Kristianshus. Je gaat dan samen met je eigen privé gids op pad. Het is een leuke manier om veel over de geschiedenis van het eiland te weten te komen. Maar ook over het hedendaagse leven hier, wat beslist niet makkelijk is. Het hoe en waarom de plaatselijke bevolking kiest voor een vrij geïsoleerd leven in een kleine gemeenschap is erg interessant om te horen.

Mykines Faroer eilanden

Een avontuurlijke tocht

De wandeling voert je door grote groene weides en langs adembenemende fjorden. Waar je ook kijkt, het uitzicht is waanzinnig en de frisse zeelucht die je inademend is bijna overweldigend. Je geniet echt elke minuut van deze wandeling. Het hoogtepunt van de wandeling bereik je via een ongeveer 40 meter lange brug. Mocht je last hebben van hoogtevrees, kijk dan vooral niet naar beneden. Heb je hier geen last van, kijk dan vooral wel naar beneden. Je ziet dan de kolkende en wilde massa van de zee onder je bewegen. Vanaf hier kun je de wandeling voortzetten naar de vuurtoren. De vuurtoren is gebouwd in 1909 en nog steeds werkzaam. Alhoewel hij tegenwoordig geheel geautomatiseerd is.

Mykines Faroer eilanden

Papegaaiduikers op een paar meter afstand

De vuurtoren is mooi, maar vooral de vogels zorgen voor dat extra’s wat de wandeling zo bijzonder maakt. Grote kolonies papegaaiduikers leven hier, net als de jan van gent. Omdat ze hier nog niet gewend zijn aan mensen, zijn ze ook niet bang voor je. Ga zitten in het gras en geniet van het uitzicht. De vogels zullen je dan tot op een paar meter afstand benaderen. Heel gaaf. Het is een prachtig gezicht om deze dieren te zien vissen en met elkaar te zien spelen. Dit in combinatie met de spectaculaire natuur zorgt voor een waanzinnig einde van je wandeling.

Mocht je voorlopig geen plannen hebben om naar de Faroer eilanden af te reizen en wil je toch graag papegaaiduikers in het wild zien, dan is IJsland hiervoor ook een goede optie. De beste plek hiervoor is borgarfjördur eystri.

De mooiste plek van Europa

Het is geen geheim dat ik een zwak heb voor de noordelijke landen, zoals IJsland en Zweden. Ik hou van de natuur en de levensinstelling. De Faroer eilanden zijn wat mij betreft de mooiste plek in Europa. De immense fjorden, de kleur van het landschap, de zeelucht en de stilte. Het is een heel bijzonder stukje natuur.

Mijn reis hier naartoe deed me beseffen dat ik echt op zoek moest naar een nieuwe camera. Een camera waarmee ik foto’s zou kunnen maken die de prachtige natuur veel meer recht zouden doen. Inmiddels heb ik zo’n camera, toen helaas nog niet. Maar dat geeft niet, want de Faroer eilanden zijn een plek waarvan ik weet dat ik nog eens terug zal keren. En dan? Dan maak ik heel veel, prachtige foto’s. En daar hoef je helemaal geen goede fotograaf voor te zijn. Voor de mooie foto’s zorgt het landschap zelf alleen al!

 

24 comments

  1. Wauww, wat een bijzondere plek is Mykines! Ik heb er nooit van gehoord, wel van de Faroer Eilanden. Die komen ook steeds een stukje hoger op mijn wishlist. Ik hou wel van dat ruige! En de rust is vast ook fijn, 12 mensen. Jeetje!

  2. Wat een mooie plek is dit! Ik hou van bestemmingen waar meer dieren dan mensen zijn. Naar de Faroer wil ik echt nog een keer, maar voor nu staat een andere reis naar het Noorden op de planning. Iets waar jij waarschijnlijk ook heel vrolijk van zou worden ;) Ik hoop zo dat deze reis kan doorgaan. Ik heb voorheen ook wel eens reizen gemaakt waarvan ik spijt heb dat ik op dat moment geen betere camera had. Ach ja, zolang je er maar prachtige herinneringen aan hebt!

  3. Ik had echt nog nooit van Mykines gehoord… en dan te bedenken dat dit ook gewoon Europa is. Bizar mooi! Lijkt me heel gaaf om een keertje met eigen ogen te zien. Je hebt het prachtig weergegeven.

  4. Wat een prachtige plek zeg :) Hebben jullie meerdere eilanden bezocht en was het een beetje gemakkelijk om op de eilanden zelf rond te reizen? Ik zie trouwens nu Planet of the Apes taferelen voor me, maar dan met schapen haha. ;p

    1. We hebben bijna alle eilanden bezocht. De meeste eilanden zijn aan elkaar verbonden via tunnels. Sommige zijn alleen per veerboot bereikbaar. Meestal kun je dan je auto meenemen. Mykines is echter een uitzondering. Hier kun je alleen per helikopter of per speedboot (ze noemen het een veerboot) heen. Prachtig land trouwens!

  5. Ik word helemaal jaloers van die Faroer eilanden blogs, wat is het een gave plek! Scandinavië is echt een regio waar ik sowieso van geniet, alle landen bezocht behalve de Faroer eilanden. Maar die staan zeker op mijn bucket list :)

  6. Okee ik moet me echt schamen want ik dacht dat het in Griekenland lag, toen ik je titel zag. Maar de organisatie waar ik werk verkoopt dus reizen naar de Faröer (ik zelf niet) … dus had het eigenlijk wel moeten weten. Staat héél hoog op mijn wensenlijst!

    1. Ja! Dat kan o.a. via ssl.fo , dat is zeg maar het openbaarvervoersbedrijf van de Faeröer. Zij zorgen voor alle ferries in dit gebied. Plannen om die kant op te gaan? Het is echt een fantastische eilandengroep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *