Bijzonder fenomeen: Het DC-3 vliegtuigwrak in IJsland


Lang gelden, op een winterse dag in november, crashte een Amerikaans vliegtuig op het zwarte strand van IJsland. Nu jaren later is het DC-3 vliegtuigwrak uitgeroeid tot een bijzondere bezienswaardigheid. Het zwarte strand, de ruige natuur en de met sneeuw bedekte toppen van de vulkanen in de verte zorgen voor een wonderschoon landschap. Voeg hier een industrieel ogend vliegtuigwrak aan toe en je hebt een bezienswaardigheid die het bezoeken meer dan waard is!

Vliegtuig Vik IJsland

Een groot mysterie – een stukje geschiedenis

In het begin van winter, op 21 November 1973, stortte het Amerikaanse vliegtuig de Douglas DC-3 neer op het zwarte strand van Sólheimasandur vlakbij het nabij gelegen plaatsje Vík. Wat de precieze oorzaak van de crash is geweest is tot op de dag van vandaag een raadsel. Sommige beweren dat het gaat om een lege brandstoftank en weer andere beweren dat het vliegtuig is neergestort door de slechte weersomstandigheden. De oorzaak van de crash zal altijd een mysterie blijven. Wonder boven wonder overleefden alle inzittende de crash.

Dat het een Amerikaans vliegtuig is wat op IJsland crashte is niet heel opmerkelijk, Amerika heeft namelijk lange tijd een legerbasis gehad op IJsland. Deze is er trouwens nog steeds, maar wordt al lange tijd niet meer bemand door Amerikaanse soldaten.

Vliegtuig Vik IJsland

Aangetast door de erosie

De DC-3 is al lang niet meer intact, zo ontbreekt de neus en een groot stuk van de vleugels. Het weer en de erosie hebben het vliegtuigwrak duidelijk aangetast. Waar het interieur van het vliegtuig en een groot gedeelte van de vleugels gebleven zijn, blijft een mysterie.

Over mysteries gesproken, mysterieus is het vliegtuig zeker. Misschien juist wel doordat het zo gehavend is. Het is bijzonder om te bedenken hoe het voor de inzittende geweest moet zijn, die 21 november in 1973. Gecrasht op het verlaten zwarte strand, in de verre omtrek geen mens te bekennen. Het is de combinatie van het wrak en de indrukwekkende omgeving die een bezoek aan deze plek zo interessant maken.

Het is mogelijk om het vliegtuig vanbinnen te bekijken. Klim erin en loop voorzichtig naar wat de cockpit geweest moet zijn. Er is nog zoveel van het oorspronkelijke vliegtuig terug te zien. Heel bijzonder.

Vliegtuig Vik IJsland

Zo vind je het DC-3 vliegtuigwrak

Even zoeken is het wel, want de locatie van het vliegtuig staat niet heel duidelijk aangegeven. Als je van Skógar richting het plaatsje Vík rijdt, kom je op een gegeven moment aan de linker kant de afslag 221 tegen, richting Sólheimasandur. Dit betekend dat je in de buurt bent. Rijd nog even verder en na ongeveer 2 kilometer vind je aan de rechterkant een kleine parkeerplaats. Dit is het startpunt van je wandeling naar de DC-3.

Vliegtuig Vik IJsland

Respecteer de natuur

Tot nog niet zo lang gelden was het mogelijk om het Amerikaanse vliegtuigwrak te bereiken met de auto. Maar doordat veel bezoekers zich niet aan de regels hielden en met de auto door het omliggende land croste, met de nodige vernielingen als gevolg, besloot de boer van wie het land is dat het genoeg was. Sindsdien is het alleen mogelijk om per voet het vliegtuig te bereiken. Onthoud goed dat je je op privégrond bevindt en dat je van geluk mag spreken dat de boer het toestaat dat je zijn land mag betreden. Respecteer de natuur, blijf op het pad en neem eventuele afval gewoon mee terug.

Wandel door het verlaten landschap

In ongeveer drie kwartier wandel je vanaf de parkeerplaats naar de DC-3. Dat is ongeveer 4 kilometer wandelen op een onverharde en stoffige weg door een kaal en verlaten landschap. Het ruige en kale landschap maakt het inschatten van de afstand lastig. Het duurt langer voordat je wrak bereikt dan je in eerste instantie zou denken. Je voelt je een beetje alleen op de wereld en pas op laatste moment ontvouwt het aanzicht van het vliegtuig zich. Een moment waarop je je pas versnelt en je nieuwsgierigheid bijna niet meer te bedwingen is, je wilt het vliegtuigwrak in al zijn glorie aanschouwen.

Vliegtuig Vik IJsland

Wat doe je als je vliegtuig ermee ophoudt?

Wat doen we in Nederland als je auto, tractor of (voor de wel heel welgestelde onder ons), je vliegtuig ermee ophoudt? Je belt de wegenwacht of de takelwagen en je bolide wordt weggesleept richting garage of met een beetje pech, richting de schroothoop. Op zich heel logisch toch?

Voor hier wel, maar voor in IJsland zeker niet. Wat doe je met een oud, Amerikaans vliegtuig wat is neergestort op het strand in de middel of nowhere? Lekker laten staan. Ruimte genoeg en niemand die er last van heeft. Vaak kost het meer geld en vooral veel moeite om een gestrand voertuig weg te halen, dan deze te laten staan. Dat geldt zeker voor het vliegtuigwrak, maar als je goed kijkt, zie je dit overal in IJsland voorkomen. Oude, vervallen tractors en auto’s die vroeger een beter leven hebben gekend en ondertussen overwoekerd en omgevormd zijn tot een soort van natuurlijke plantenbak.

Een rare gewoonte?

Een rare gewoonte? Voor Nederlandse begrippen misschien wel. Maar in een land waar bijna meer paarden leven dan mensen is dit helemaal niet zo ongewoon. En voor ons toeristen levert dit spectaculaire plaatjes op. Wie had gedacht dat een oud vliegtuig zo mooi kon zijn? En dat heeft alles te maken met de locatie. Kijk goed om je heen tijdens je reis door IJsland, het vliegtuig zal beslist niet het eerste en laatste voertuig zijn die totaal verlaten en omringd door de ruige natuur zijn ware schoonheid laat zien.

Vliegtuig Vik IJsland

Vliegtuigwrak IJsland: een met de natuur

Het is even een stukje lopen, maar het is de wandeling zeker meer dan waard. Er heerst een soort van desolate sfeer, die tegelijkertijd ook heel sereen lijkt te zijn. Het vliegtuig is totaal geïntegreerd in het landschap. De industriële vormen staan schril in contrast met het zwarte zand en de met sneeuw bedekte toppen van de vulkanen in de verte. Het is niet het vliegtuig alleen wat zo bijzonder is, het is het complete plaatje. Bewandel het stoffige pad, het zal je zeker niet teleurstellen.

Overnachten nabij het IJslands vliegtuigwrak in Vik

In het centrum van Vik en op loopafstand van restaurants maakt het Icelandair Hotel Vik een prima uitvalsbasis om het zuiden van IJsland en dus zeker ook het vliegtuigwrak te verkennen. Fijne comfortabele bedden, onwijs vriendelijk personeel en gewoon een gezellige sfeer mag je verwachten wanneer je hier verblijft.

Ben jij weleens op IJsland geweest? En heb je toen het DC-3 vliegtuigwrak bezocht?

 

Meer lezen over IJsland? Dan vind je de volgende blogs misschien ook wel interessant!

Tagged: ,

37 comments

 1. Dit is zo’n gave bezienswaardigheid, maar goed ook dat je een beetje moeite moet doen om het te bewonderen. De locatie is inderdaad bijzonder, in het midden van een desolaat landschap. Echt prachtig! Mocht ik naar IJsland gaan, dan wil ik dit wrak zeker bezoeken!

 2. Van dit soort plekken houd ik echt om te fotograferen! Deze is helemaal apart vanwege de combinatie met het desolate landschap. Ik zou hier dan ook zeker een kijkje willen nemen als ik de kans had. Urbex locaties maken steeds vaker onderdeel uit van mijn reizen, ik probeer altijd wel 1 plek te bezoeken.

  1. Tot voor kort was ik eigenlijk nog helemaal niet bekend met Urbex locaties. Het lijkt me zeker gaaf om zulke plekken vaker te bezoeken. Het lijkt me heerlijk om er gewoon rond te lopen.

  1. Wel he?! Maar het is inderdaad wel echt een bezienswaardigheid waar je moet van houden. IJsland is prachtig, het nadeel is alleen dat het er niet zo warm word in de zomer. En dan hebben we het nog geen eens over de winter. :)

 3. Wat bijzonder zeg! Hier in Australië komen we wel heel vaak in de bush auto’s tegen waarvan sommige er zeker tientallen jaren staan/liggen. Maar een vliegtuig is toch een tikkeltje idioter haha. Levert wel hele mooie plaatjes op!

  1. Grappig he? Soms denk je bij die autowrakken, “hoe komen ze daar in hemelsnaam”. We kwamen ze in Australië op de meest bizarre plekken tegen.

 4. Wat bizar joh dat er dan ineens een vliegtuigwrak staat midden in dat landschap. In Australië idd wel vaak autowrakken gezien maar een vliegtuig nog nooit. IJsland lijkt me trouwens erg mooi ?

 5. Wat bijzonder! Ik was in de buurt van Vik, maar wist niet van het bestaan van dit wrak. Weer een reden om nog eens terug te gaan naar IJsland ;) .

 6. Leuk! Ik was op IJsland en ook in Vik maar het is er niet van gekomen. Maar weer een goede reden om terug te gaan naar het mooie eiland. Het lijkt mij echt een bijzondere plek namelijk ;)

 7. Gaaf om daar zo’n vliegtuig aan te treffen. Je verwacht het niet. Het past er totaal niet, maar wel leuk dat ze het niet hebben weggehaald. Dat zouden ze in Nederland ermee gedaan hebben. Het ziet er trouwens wel heel apart uit. Ook van binnen.

  1. Het ziet er zeker apart uit. Sommige delen zijn nog helemaal intact, zoals de bedrading. Maar evengoed mist er ook een heleboel, dat is ook wel een raar gezicht.

 8. Natuurlijk zijn ook wij er geweest tijdens onze reis! Het vliegtuigwrak wordt tenslotte gepromoot als een van dé bezienswaardigheden. Ik vond er eerlijk gezegd niet heel veel aan. Ik snap het magische waar jij het over hebt zeker, maar toch is er eigenlijk ook juist niet zoveel. En de wandeling is dan toch best wel lang. Ik kan ‘m afstrepen van het IJsland-lijstje, maar zal er ook niet meer terug komen ;-)

  1. De wandeling is zeker lang, de terug weg voelde zelfs nog langer. :) Leuk dat jullie het wrak ook gezien hebben. Jammer dat het voor jullie niet zo uitpakte als gehoopt!

 9. Wat een gave plek om te bezoeken. Ook weer iets wat niet iedereen doet. Zeker de moeite waard om dat stuk te lopen.

  Ik zag zoiets in Bosnië dat niet auto’s maar huizen niet werden gesloopt omdat het te duur zou zijn. Waardoor je dus veel huizen ziet staan die vol kogelgaten zitten. Heel apart!

 10. Ik bezocht het vliegtuigwrak vorige week, het was een stuk verder lopen dan ik dacht. (lees we waren niet helemaal voorbereid) toch vond ik het het lopen wel echt waard. Het is een bijzondere plek :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *