Stromatolieten Hamelin Pool West Australië

Hamelin Pool | Bezoek de oudste levensvorm ter wereld in West Australië

In West Australië ligt een wel heel uniek natuurgebied, met een levensvorm die je bijna nergens ter wereld ziet. In het Hamelin Pool Marine Nature Reserve wonen namelijk de oudste levensvormen ter wereld, de stromatolieten. Ik hoor je bijna denken, de wat? Stromatolieten. Ze zijn veel gaver dan hun naam misschien doet vermoeden en vormen samen met het landschap een wel heel fraai stukje Australië.

Stromatolieten Hamelin Pool West Australië

De stromatolieten van de Hamelin Pool

Wat maakt een bezoek aan de stromatolieten van Hamelin Pool zo bijzonder? Omdat je hier een van de oudste levensvormen ter wereld kan aanschouwen. De stromatolieten zijn namelijk levende organismes, wat op zich al heel bijzonder is, maar wat het helemaal zo speciaal maakt is dat ze al meer dan 3500 miljoen jaar oud zijn. Om je een idee te geven, de stromatolieten in Hamelin Pool stammen van ver voor het tijdperk van de dinosaurussen en behoren daarmee tot het oudste leven ter wereld. Een ontzettend indrukwekkend idee.

Stromatolieten Hamelin Pool West Australië

Hamelin Pool: uniek en fascinerend

Om er nog even een schepje bovenop te doen, er zijn maar vier plekken ter aarde waar nog stromatolieten leven. Hier in West Australië leeft de grootste kolonie, die nog steeds groeit. Niet heel snel trouwens, de fossielen groeien maar ongeveer 0,3 cm per jaar. Best fascinerend he.

Een van de redenen waarom de kolonie juist hier zo goed groeit, is dat het water in de Hamelin Pool twee keer zo zout is als het normaal zeewater. Ook de snelle verdamping van het ondiepe zeewater stimuleert de ontwikkeling van de stromatolieten.

Hamelin Pool Marine Nature Reserve West Australië

Wandel over de promenade door de Hamelin Pool

En het mooie is, je kan hier zo tussen ze door lopen. Uiteraard wel via een aangelegde promenade, waardoor je heel dicht bij de stromatolieten oftewel de levende fossielen kunt komen. Mocht je zin hebben in een wandeling door het Hamelin Pool Marine Nature Reserve dan is de Boolagoorda walk een echte aanrader. De wandeling begint op de promenade en loopt o.a. langs het oude Telegraph Station, waar nu een klein museum in gevestigd is.

Hamelin Pool Marine Nature Reserve West Australië

En als je niet zoveel om historie geeft

Mocht je iets minder geïnteresseerd zijn in historie en geschiedenis (dan kan natuurlijk ook), dan blijft het Hamelin Pool Marine Nature Reserve een fijne stop op de weg naar Shark Bay en Monkey Mia. Hoe je het ook went of keert, de stromatolieten vormen een prachtig natuurgebied en zijn ook voor de niet geschiedenisliefhebber zeer de moeite waard.

 

Meer lezen over West Australië? Dan vind je de volgende blogs vast ook leuk.

 

 

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *