springen stari most Mostar Bosnië en Herzegovina

Het charmante Mostar en zijn wereldberoemde brug // Bosnië en Herzegovina

Spontaan naar Bosnië en Herzegovina. Twee woorden die je niet zo vaak in een en dezelfde zin zal tegen komen, maar zo ging het toch echt. In nog geen half uur tijd besloten we een auto te huren om vervolgens vanuit Kroatië naar Mostar te rijden. Want dat schijnt zo mooi te zijn. Net als Sarajevo trouwens, maar die stad bewaren we voor een volgende keer. En zo gebeurde het dat we op een warme lentedag, na een aantal keer fout te zijn gereden, dan eindelijk de Bosnische grens passeerden. Op naar Mostar en zijn beroemde brug.

Stari Most in Mostar Bosnië en Herzegovina

De Stari Most brug in Mostar

En de brug stelde zeker niet teleur. In tegendeel zelfs. De Stari Most met zijn lichte stenen en bijzondere vorm is een prachtig bouwwerk. Het blauwgroene water van de Neretva rivier maakt het geheel tot een schitterend plaatje. Als je goed kijkt, zie je dat de boog van de brug pas op ongeveer zes meter boven het waterpeil begint. De reden hiervoor is dat het water in de winter wel zo’n 5 meter kan stijgen. Een gigantisch hoogteverschil. De brug heeft net als het land een bloederige geschiedenis achter de rug en raakte tijdens de oorlog zwaar beschadigd. Toen de vrede aanbrak is er ook begonnen met de restauratie van de Stari Most die tegenwoordig weer in zijn oude glorie hersteld is.

Mooie symboliek

Naast dat de Stari Most een prachtig bouwwerk is, heeft de brug ook een symbolische functie, die misschien nog wel veel mooier is. De brug wordt gezien als een verbindende factor tussen de bevolkingsgroepen en staat daardoor symbool als eenheid voor het land. Iets wat ze in Bosnië en Herzegovina lange tijd niet gekend hebben.

springen stari most Mostar Bosnië en Herzegovina

Bewijs je mannelijkheid en spring van Mostar’s brug

Tradities zijn er om in ere te houden. Dat is ook een van de redenen waarom er elk jaar jonge Bosnische mannen van de 19 meter hoge Stari Most brug naar beneden springen. Een teken van moed, manlijkheid en het zorgt voor succes in je verdere leven. En wie kan er nu niet een beetje extra succes gebruiken? Dit kan je dus afdwingen door vanaf de brug (en die is toch wel erg hoog) naar beneden te springen in het koude kolkende water van de Neretva rivier. De sprong is niet geheel zonder risico’s en er gaat dan ook regelmatig wat mis. Gelukkig zijn wij al stoer genoeg van onszelf en hoefden we de sprong in het diepe niet te wagen. :)

Het originele idee van de sprong heeft zich in de loop der jaren wel een beetje ontwikkeld tot toeristische trekpleister. Hoewel de sprong eigenlijk bedoeld is voor het tonen van moed en mannelijkheid is het nu een manier om geld te verdienen. Op de brug gaan ze met de pet rond en als ze voldoende geld hebben opgehaald, word er gesprongen. Jammer, maar ook begrijpelijk. De salarissen in Bosnië en Herzegovina zijn niet hoog en dit is een goede manier om snel veel geld te verdienen.

Oude centrum van Mostar Bosnië en Herzegovina

Mostar Bosnië en Herzegovina

Wat is er nog meer te doen in Mostar?

Is de brug reden genoeg om Mostar te bezoeken? Jazeker. Maar de stad zelf mag er ook wezen. Mostar heeft een klein, gezellig centrum met vrolijke souvenirwinkeltjes en leuke snuisterijen. Aan het water vind je verschillende terrassen, waar je in het zonnetje kan genieten van al het lekkers wat de Bosnische keuken te bieden heeft. En dat is veel. De Bosnische keuken kwam voor ons als een complete verassing. Wat kan je in Mostar lekker eten! Gegrild vlees en groente, knapperig brood en heerlijke stoofschotels. Het klinkt misschien wat overdreven, maar ik kan je Bosnië en Herzegovina alleen al aanraden vanwege zijn fantastische keuken. Je hoort het al, wij zijn fan. Naast het verkennen van de sfeervolle binnenstad is het ook interessant om de Koski Mehmed Pasa Moskee met zijn mooie tuinen te bezoeken.

Rivier de Neretva in Mostar Bosnië en Herzegovina

Dorp Mostar Bosnië en Herzegovina

Mostar, een stad met vele contrasten

Mostar kent vele contrasten. De stad zelf voelt vredig aan, met het blauwgroene water van de Neretva rivier en de prachtige Stari Most brug is Mostar echt een plaatje. De mensen zijn vrolijk en de stad bruist op zijn eigen manier. De sfeer die er hangt is bijna sereen te noemen. Des te groter is de impact van de kogelgaten in de muren, die je doen wakker schudden uit je roes en je weer met beide benen op de grond doen belanden.

Mostar heeft het zwaar te verduren gehad in de oorlog. De Stari Most brug is zelfs helemaal vernietigd tijdens de gevechten. Na de oorlog is het dagelijks leven weer langzaam op gang gekomen en beetje bij beetje wordt de stad verder gerestaureerd. De Stari Most is inmiddels weer volledig herbouwd en straalt alsof ze nooit is weggeweest. De brug staat symbool voor de wederopbouw van Mostar, maar ook voor Bosnië als land. Wat voor ons zo vanzelfsprekend is, veiligheid en vrede, is voor een land als Bosnië en Herzegovina nog iets vrij nieuws en zeker niet vanzelfsprekend. Het is goed om daar ook bij stil te staan als je door de straten van Mostar wandelt. Deze stad is zoveel meer dan gewoon een mooi plaatje.

 

 

 

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook & Instagram.

10 comments

 1. Het ziet er zo mooi uit! Ik heb veel van de Balkan gezien, maar Bosnië en Montenegro staan nog steeds op m’n wishlist. Ik denk eraan volgend jaar daarheen te gaan.

  1. Wij waren er maar een paar dagen, maar jee, wat heeft Bosnië ons weten te verassen. Ik zou graag terug gaan om meer van het land te ontdekken. Het is echt een fijne bestemming.

 2. Haha, gelukkig zijn jullie al stoer genoeg! Wat een prachtige plaatjes, zo mooi en helder.. bizar hoe groen dat water van de rivier is. Lijkt me een toffe stad om eens te bezoeken, vooral vanwege de geschiedenis, waar je ook over schrijft.

  1. Wat een kleur he. Het steekt ook zo mooi af bij de witte kleur van de stad. Het is een bijzondere bestemming om te bezoeken, door zijn schoonheid, maar inderdaad ook door zijn heftige verleden.

 3. Ik ben in 2007 in Bosnië geweest voor vrijwilligerswerk. Helaas niet heel veel gezien van het prachtige land maar na de blog om ik zeker nog is terug gaan.

  1. Wat goed van je. Dat moet een hele bijzondere ervaring geweest zijn. Het is er nu heel rustig en vredig, maar kan me voorstellen dat de situatie daar toen nog heel anders was.

  1. Ik was ook helemaal enthousiast van wat we van Bosnië gezien hebben. Een roadtrip door dit land lijkt me geweldig. Ik denk dat jij het ook erg naar je zin hebt gehad?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *