Strand van het eiland Porto Santo Portugal

De stranden van het Portugese eiland Porto Santo

Het best bewaarde geheim van Portugal, zo wordt het eiland Porto Santo ook wel genoemd. Naast dat je op dit eiland goed kan wandelen, is Porto Santo vooral beroemd om zijn gouden zandstranden. Een prima bestemmingen voor een fijne strandvakantie!

De stranden van Porto Santo

Op ongeveer 40 kilometer van Madeira ligt het kleine eiland Porto Santo. In tegenstelling tot Madeira heeft Porto Santo zandstranden ten over. 7,5 Kilometer om precies te zijn. Goud gekleurd zand, hoge duinen en af en toe een loom wuivende palmboom. En laat dit nu precies de reden zijn voor een bezoek aan dit eiland.

Wil je toch een dagje zon, zee en strand meepakken op Madeira, dan is het aangelegde strand van Calheta een goede optie. Nog leuker zijn echter de natuurlijke baden van Porto Moniz, gelegen in het Noorden van het eiland. Een mooi, natuurlijk zwembad met een prachtige ligging.

Het verleidelijke Ponta Da Calheta

Het strand begint eigenlijk al bij de haven van Porto Santo en loop helemaal door tot Ponta Da Calheta. Dit is ook de plek waar het stand op zijn mooist is. Brede stranden die overgaan in rotsformaties, met uitzicht op het onbewoonbare eiland Ilhéu da Cal. Mocht je honger krijgen, er is hier een klein maar druk restaurant. Leuker is om bij de lokale bakker of supermarkt wat lekkers te halen en te picknicken op het strand. Er gaat een bus naar Ponta Da Calheta, maar Porto Santo is ook prima te fietsen. Mogelijkheden ten over op er eentje huren en mocht je de puf er niet voor hebben om te fietsen, dan is het ook mogelijk om een scooter of squad te huren.

Strand van het eiland Porto Santo Portugal

Een avontuurlijke strandwandeling

Het strand van Porto Santo wordt wel behoorlijk beïnvloed door het tij. Bij eb zijn de stranden ontzettend breed, maar als de vloed komt opzetten wordt het strand overspoeld door de zee. Op sommige punten komt het water zelfs helemaal tot de duinenrij en is het lopen over het strand eigenlijk niet meer mogelijk. Of beter gezegd, het is wel mogelijk, maar behoorlijk avontuurlijk. Wat natuurlijk ook heel leuk kan zijn.

Hoe er te komen

Een fijne optie is om Porto Santo te combineren met een verblijf op Madeira. Zo heb je het beste van beide eilanden. Vanuit de haven van Funchal, de hoofdstad van Madeira, vertrekt dagelijks de veerboot van de Porto Santo Line richting het eiland. De vaart duurt zo’n 2 uur en 15 minuten. In het hoogseizoen bedragen de tickets voor de boot momenteel zo’n €57,40. Dat is best prijzig voor een dagje strand. Leuker is dan ook om een paar dagen op het eiland te verblijven.

Mocht je niet zoveel tijd hebben en een groot budget, dan is het ook mogelijk om vanaf Madeira naar Porto Santo te vliegen. De vlucht duurt dan zo’n 25 minuten, maar de ticketprijzen liggen wel boven de €200,- p.p.

Tegenwoordig zijn er ook veel touroperators die strandvakanties aanbieden op Porto Santo. Hou er wel rekening mee dat het eiland heel klein is en dat een verblijf van week hier eigenlijk wel genoeg is. Uiteraard kun je ook vanaf Nederland naar het eiland vliegen, je maakt dan vaak wel een tussenstop op Funchal of Lissabon.

 

Meer lezen? De volgende blogs vind je vast ook leuk.

 

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook Instagram.

6 comments

    1. Het is een fijne plek, maar bezoek ook zeker Madeira. Dat eiland is zelfs nog mooier. Lissabon lijkt me ook een hele fijne stad, daar zou ik ook graag nog eens naartoe gaan!

  1. Wat een heerlijk eiland lijkt mij dit. Trouwens wel erg duur idd om op het eiland te komen. 57 euro! Wow. Maar goed dan krijg je er ook iets moois voor terug. Ik denk dat dit voor een dag of goed zal zijn. Vind stranden leuk maar niet voor een volle week haha.

  2. Ik ben gek op onontdekte plekjes. Madeira staat al heel lang op mijn wishlist en Porto Santo kende ik eigenlijk helemaal niet; lijkt me heerlijk om die twee te combineren! Dan zou ik in het laagseizoen gaan, hopelijk zijn de tickets dan iets goedkoper dan de € 57,40. Hihi.

    1. Gelukkig zijn de ticketprijzen voor kinderen een stuk lager. :) Het is echt een fijne combi met Madeira. Waar Madeira eigenlijk geen echte stranden heeft, zijn die er in Porto Santo te over. Een paar dagen strand is altijd fijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *