Wilpattu National Park Sri Lanka

Breng een bezoek aan Wilpattu Nationaal park in Sri Lanka

Verscholen in het westen van Sri Lanka vind je één van de mooiste nationaal parken die het land rijk is, Wilpattu Nationaal Park. Het huis van het luipaard en de sloth beer. Het park heeft jarenlang geen bezoekers kunnen verwelkomen en het toerisme komt hier pas mondjesmaat op gang. De perfecte tijd dus om een bezoek te brengen aan dit bijzondere natuurgebied.

Wilpattu Nationaal park Sri Lanka

Onontdekt, door een minder fraaie reden

Wilpattu Nationaal Park, het park van de meren. Wilpattu is met zijn 1085 km2 het grootste nationaal park van Sri Lanka en tevens het meest onontdekte park. De reden hiervoor is dat het park, wat als vanaf 1938 bestaat, te midden van het gebied ligt gelokaliseerd waar lange tijd de burgenoorlog tussen de Sri Lankaanse regering en de Tamils heeft gewoed. De oorlog is ten einde en langzaam maar zeker herstelde ook het park van zijn verwondingen. In 2009 opende het park weer zijn deuren voor bezoekers en sindsdien is het weer mogelijk om te genieten van het al moois wat Wilpattu op het gebied van natuur en wildlife te bieden heeft.

Wilpattu Nationaal park Sri Lanka

Meren, moerassen & dichte jungle

Grote meren, dichte jungle, bossen en savannes. Het landschap in Wilpattu Nationaal Park is zeer divers en juist daarom juist zo intrigerend. Toch zal je zien dat de meren en moerassen hier overheersen in het landschap. Als je Wilpattu zou vertalen uit het Tamil, dan zou het park de naam “tien meren” dragen. Naar de tien meren die het park rijk is.

Wilpattu is maar liefst acht keer groter dan zijn toeristische broertje Yala Nationaal Park. Toch kan je maar een beperkt gedeelte van het park verkennen. Zo krijgen de dieren ook alle rust om te leven en zich voort te planten. Druk is het hier sowieso niet, mocht je kiezen voor een safari in dit park, dan zullen de aantal jeeps in het park vaak maar op één hand te tellen zijn.

Wilpattu Nationaal park Sri Lanka

Wilpattu Nationaal park Sri Lanka

Waarom juist een bezoek brengen aan dit park?

De eerste en misschien wel beste reden om een bezoek te brengen aan Wilpattu nationaal park is het ontbreken van toeristen. Hier geen ellenlange rijen jeeps voor de ingang van het park. Minder toeristen = een veel fijnere manier van op safari gaan. Je kunt in alle rust het park verkennen en als je op een bijzondere plaats stuit of een bijzonder dier spot, dan heb je alle tijd van de wereld om deze te bewonderen. Juist dit zijn de dingen die een enorme meerwaarde geven aan de beleving.

De tweede reden is dat je in dit natuurgebied, naast Yala Nationaal Park, de grootste kans hebt voor het spotten van een luipaard. Hoewel het zien van een luipaard in Yala bijna gegarandeerd is, moet je wel beseffen dat er naast jou nog twintig andere jeeps zich zullen verdringen in de drukte om maar een glimp van het dier op te kunnen vangen. Het is letterlijk stuivertje wisselen. Wil je dit alles niet, dan is Wilpattu een goed alternatief. De kans dat je in dit gebied een luipaard ziet is vrij groot, maar het blijven natuurlijk wel wilde dieren, die zich (gelukkig) niet laten sturen. Het is geen garantie dat je ze ook daadwerkelijk ziet.

En als je het luipaard niet tegen komt? Wees dan zeker niet getreurd. Wilpattu is een prachtig nationaal park, met een zeer divers landschap welk je zeker zal weten te fascineren. De rust, de uitgestrekte savannes, de dichte bossen en de vele meren maken het park tot een prachtige plek. Wildlife zal je hier zeker spotten. Beter gezegd, je ontkomt er niet aan. Vele vogelsoorten, herten, wilde zwijnen, krokodillen, beren en luipaarden maken het park uitermate geschikt voor een safari.

luipaard-sri-lanka

Wildlife in Wilpattu Nationaal Park

We het er al even over gehad dat het zomaar zou kunnen dat je plotseling oog in oog staat met een luipaard. Wel veilig vanuit je Jeep natuurlijk, een safari kun je in dit park niet maken per voet. (Wil je wel een keer een echte jungle walk maken, dan is Bardia Nationaal Park in Nepal een echte aanrader!) Maar natuurlijk is de luipaard niet het enigste dier wat in dit nationaal park leeft.

Sloth Bear

Misschien nog wel moeilijker te spotten dan het luipaard is de sloth bear, oftewel de lippenbeer. Deze beer komt eigenlijk alleen voor in de Zuid Azië en dan met name in India, Nepal en Sri Lanka. De lippenbeer is trouwens ook een echte beroemdheid, het personage Baloe uit de film jungle-book is namelijk gebaseerd op deze beer.

Meer dan 30 verschillende soorten

In totaal leven er ongeveer 30 verschillende soorten dieren in Wilpattu Nationaal Park, waaronder olifanten, herten, sambars, buffels, wilde zwijnen en mangoesten. Wil je specifiek olifanten zien, dan kan je beter kiezen voor een bezoek aan Minneriya Nationaal Park (dé plek bij uitstek voor het spotten van wel honderden olifanten) of Udawalawe Nationaal Park. In beide parken leven grote kuddes olifanten en door de vegetatie zijn ze hier ook veel beter te spotten.

Wilpattu Nationaal park Sri Lanka

Wilpattu Nationaal park Sri Lanka

Reptielen

Alle meren en moerassen vormen samen een uiterst geschikt leefgebied voor reptielen zoals hagedissen, slangen en krokodillen, die hier dan ook veelvuldig voorkomen. Als je goed kijkt, zal je ook zeker schilpadden zien aan de rand van het moeras of in het water.

Vogels

Als vogelliefhebber kom je in Wilpattu ook zeker aan je trekken. Het zijn met name de vogelsoorten die in waterrijk gebied leven die hier voortkomen, zoals de witte Ibis en de grote zilverreiger. Maar ook uilen, arenden, pauwen en tropische vogels zoals de Indische Nimmerzat zie je hier veel.

Wilpattu Nationaal park Sri Lanka

Avontuurlijke safari

Hou je van avontuurlijke safari’s, zonder veel toeristen en wil je genieten van één van de mooiste stukken natuur die Sri Lanka te bieden heeft en tegelijkertijd misschien wel een luipaard of sloth bear spotten, dan is Wilpattu Nationaal Park helemaal jouw ding. Een bezoek aan dit park is in alle opzichten een beleving en zeker een aanrader.

Een kleine kanttekening

Een kleine kanttekening is wel op zijn plaats: In Wilpattu leven in verhouding minder dieren dan in de andere nationaalparken in Sri Lanka, dit komt doordat het park en zijn dieren in de oorlog helaas niet gespaard zijn gebleven. Inmiddels is het wildlife gehalte in dit gebied wel weer op de goede weg terug. Ook is het park vele malen groter dan de andere parken en is niet het hele park toegankelijk per jeep. Tel je deze twee factoren bij elkaar op, dan kom je tot de conclusie dat wildlife spotten in dit gebied wel iets moeilijker is dan in de andere nationaal parken.

Waarom je toch moet gaan!

Toch gaan? Jazeker! Je zult zeker dieren zien, misschien wel in iets minder grote getale, maar je zult genoeg mooie en bijzondere dieren tegenkomen. En als je ze ziet, hier geen dertig andere jeeps waarmee je “het moment” moet delen. Geen getoeter dan je weg moet, dat het iemand anders beurt is om een glimp van het dier op te mogen vangen. Een bezoek aan Wilpattu Nationaal Park is een echte beleving, een avontuur door de mooiste natuur van Sri Lanka op zoek naar het dier wat we uiteindelijk toch allemaal heel graag willen zien, het luipaard.

Overnachten in Wilpattu National Park

Vlak bij de ingang van het park zijn genoeg fijne hotels en lodges te vinden, voor ieder budget. Ietwat verouderde reisgidsen kunnen nog weleens aangeven dat dit niet het geval is. Niet geloven, het is echt prima mogelijk om aan de rand van het park te overnachten.

Wij verbleven twee nachten in het Green Sapphire Holiday Resort Wilpattu, gelegen op een steenworp afstand van de ingang van het park. Uitzicht op de rijstvelden, super schone kamers, vriendelijk personeel en ’s avonds serveerde de kok de lekkerste gerechten die wij tijdens onze reis door Sri Lanka zijn tegen gekomen. Al met al, een echte aanrader. Wij betaalden omgerekend €22 per nacht voor een kamer en dat is inclusief ontbijt. Een prima prijs voor logeren op zo’n toplocatie.

Wipattu-park-sri-lanka-luipaard

Praktische informatie

 • Wilpattu Nationaal Park ligt in het Westen van Sri Lanka op ongeveer 190 km rijden vanaf Colombo en op 50 km van de heilige stad Anuradhapura.
 • Er zijn verschillende manieren om er te komen, met de toeristenbus of lokale bus naar Puttalam, waar je de laatste 30 km een tuk tuk kunt nemen naar de ingang van het park.
 • Uiteraard is het ook mogelijk om een auto (met chauffeur) te huren, welk je naar Wilpattu kan brengen.

 

Zou jij een bezoek willen brengen aan dit nationale park tijdens je reis door Sri Lanka?

 

 

Meer lezen over Sri Lanka:

 

43 comments

 1. Na het zien van de foto van de luipaard was ik verkocht. Het liefst wil ik direct een ticket boeken. aan de ene kant fijn dat het minder toeristisch is, maar niet voor het park. De komende jaar is Sri Lanka erg in trek en hopen dat mensen het park bezoeken zodat ze meer inkomsten krijgen. Aan jouw verhaal en foto’s zal het zeker niet liggen!

 2. Vrienden van ons zijn ook in Wilpattu geweest en waren ook heel enthousiast. Goed dat ze slechts een deel van het park openstellen voor bezoekers, zo krijgen de dieren de rust die ze in andere parken niet krijgen. Mooie foto’s heb je er gemaakt!

 3. Mooi die natuur, en het feit dat het niet zo druk is is ook heel fijn want in de rij staan om een park binnen te komen lijkt me niks.
  Wat triest om te lezen dat er veel dieren omgekomen zijn in al het geweld. Een luipaard zag ik in Afrika, prachtig dier.

 4. Hier zou ik zeker naartoe gaan! Ziet er prachtig uit en bij dat luipaard was ik verkocht. Zeker als je zegt dat het hier rustiger is. Voor jezelf fijner om niet tussen de toeristen te zitten, maar voor de dieren ook beter.

 5. Gaaf zeg! Dit is echt iets voor mij. Zo mooi die luipaard ? Ik ga misschien liever naar een park waar ik weinig spot dan hutje mutje met heel veel toeristen. De magier is er dan wel vanaf..

 6. Dit lijkt me een heel fijn park, helemaal omdat het rustiger is en je luipaarden kunt spotten. Luipaarden zijn altijd erg moeilijk om te spotten en ik heb al vaker gehoord dat je ze ook in Sri Lanka kunt zien. Toch maar eens naar Sri Lanka gaan :) .

 7. Ik ben in Yala geweest en toen we er waren was het er erg rustig….geen kolonnes van jeeps. Ook geen jaguars trouwens…wel heel veel mooie natuur!! Dit ziet er ook mooi uit!

 8. “Druk is het hier sowieso niet, mocht je kiezen voor een safari in dit park, dan zullen de aantal jeeps in het park vaak maar op één hand te tellen zijn.” Toen had je me al. Wildlife spotten in een plek waar niet vele toeristen komen lijkt me heel fijn. Zeker als er ook dieren als Jachtluipaarden rondlopen. Dat er mogelijk wat minder dieren rondlopen maakt niet uit. We vonden in Zuid-Afrika de wat minder toeristisch parken leuker dan de toeristische ondanks dat die laatste veel meer dieren had.

  1. Geeft toch echt wat extra bijzonders aan de ervaring. Ik ben heel benieuwd naar Zuid-Afrika, daar zou ik ook graag nog eens heen gaan en dan zeker ook de minder bekende parken bezoeken!

 9. Ik moet zeggen dat ik nog niet van dit nationale park had gehoord, maar het ziet er heel gaaf uit. Wij bezochten in 2013 Udawalawe en dat vonden we geweldig. Alleen helaas geen jachtluipaard gespot :(

 10. Die foto van het luipaard is zo prachtig! Ik wil ook graag nog eens naar Sri Lanka en zou er ook wel een safari willen maken. Bijzonder dat je – ondanks dat er in het park niet ontzettend veel dieren leven en het groot is – wel zoveel moois hebt gezien.

 11. Wat een prachtige foto’s heb je gemaakt van het luipaard! Ik zou graag een keer naar Sri Lanka willen en dan zeker dit park bezoeken. Het spreekt me enorm aan dat het er rustig is en dat het niet overspoeld wordt met toeristen.

 12. Wildlife spotten lijkt me zó gaaf op reis! Ik heb het al wel eens gedaan, maar nog nooit met een safari. En dat lijkt me echt heul leuk. Wauw, het luipaard spotten lijkt me echt top!

 13. Dit zou ik zeker ondernemen. In Thailand soort van safari’s gehad en in Zambia en ik ben verkocht. Natuurlijk is dieren spotten erg leuk maar zie je er wat minder dan maakt dit park met zijn mooie uitzichten het goed. En die Luipaard, mooi om zo dier in het wild te spotten.

 14. Wat mooi! Sowieso staat Sri Lanka bij ons heel hoog op de verlanglijst vanwege de mooie natuur en de wildlife parken. Lijkt me echt tof om daar op zoek te gaan naar wilde dieren!

 15. Mijn vriendin is 23 weken zwanger. Hoe is het met de rit door het park?

  Onze chauffeur in Sri Lanka maakt zich enigszins zorgen over comfort voor een zwangere en raadt ons andere parken aan.

  Wij gaan komende week.

  1. De rit door het park is enigszins hobbelig. Maar als je vraagt of de chauffeur een beetje rustig wilt rijden, wel goed te doen. Ik vond de Jeeps wel comfortabel. De wegen van de nationaal parken van Minneriya en Udawalawe zijn wel iets beter. Yala is ook vrij vlak, maar wel mega toeristisch, waardoor je heel lang in de warmte in de Jeep zit. Misschien ook niet het allerfijnste voor nu. Wilpattu is wel de beste plek, samen met Yala, om luipaarden te spotten.

 16. Wij gaan morgen naar Wilpattu en hebben 2 opties.

  1. We kunnen een jeep huren bij onze accomodatie en zelf het park in rijden. Dan krijgen we daar een tracker in onze jeep om ons te begeleiden heb ik begrepen…

  2. We rijden met onze tuktuk er naar toe (we verblijven in anuradhapura) en regelen daar een jeep met chauffeur.

  Optie 2 heeft mijn voorkeur omdat de jeep die de accommodatie verhuurd niet heel lekker rijdt. Plus ik wil op mijn gemak naar de natuur en dieren kunnen kijken ipv bezig te zijn met het rijden op een niet zo’n goede weg.

  En dan komt nu mijn vraag….
  Zijn er wel jeeps met chauffeurs te vinden om 6uur s’ochtends zonder dat dit van te voren is geboekt?
  We zijn nu heel bang dat we daar morgen vroeg na een uur rijden staan en dat we niet naar binnen kunnen…

  Alvast heel erg bedankt voor je reactie.

  1. Oei, dat durf ik je niet met honderd procent zekerheid te zeggen. Een Jeep met chauffeur moet je meestal wel van te voren boeken. Zeker bij Wilpattu, omdat dit park relatief gezien nog niet zo toeristisch is. Wij sliepen net buiten het park en hebben de safari geregeld vanuit onze accommodatie. Die jeep was trouwens prima. Bij bijvoorbeeld Udawalawe stonden buiten het park wel al jeeps klaar, die je ter plekke door het park konden rijden. Zo hebben we het daar geregeld. Ik weet alleen niet zeker of dat bij Wilpattu ook zo gaat. Mocht je bij het park aankomen, dan zullen ze zeker een safari voor je kunnen regelen, alleen daar zal misschien wat tijd overheen gaan, zodat je misschien wel wat oponthoud hebt. Wat je ook kan doen is vragen of je tuktuk chauffeur voor je belt, voordat je op pad gaat, en het voor je regelt. Dan moet het zeker lukken. Veel plezier! Wilpattu is prachtig.

 17. Hi!
  Top, wij gaan binnenkort naar Sri Lanka en verkiezen na wat research ook Wilpattu. Waar sliepen jullie? Kan je iets aanraden? En verblijven we dan best 2 nachten?
  Thanks!

  1. Hoi Lee,

   Wij sliepen in het Green Sapphire Resort en verbleven daar twee nachten. Dat zou ik ook zeker aanraden. Veel reisgidsen geven aan dat het niet mogelijk is om dichtbij de ingang van het park te overnachten, maar dat is onzin. Deze accommodatie is namelijk vlakbij de ingang van het park, je zit dan ook zo in het park. Het is een prima accommodatie voor een fijn prijsje. Wij betaalden geloof ik iets van 25 euro per nacht voor een kamer, inclusief ontbijt. Je vindt het resort hier: https://www.booking.com/hotel/lk/green-sapphire-holiday-resort-wilpaththu-pahala-maragahawewa.en.html?aid=1496775&no_rooms=1&group_adults=1

 18. Momenteel verblijven wij in Sri Lanka en ook wij hebben dit park bezocht. Het is inderdaad niet heel druk en als je iets ziet kun je rustig een foto maken. Let wel: in het gebied leven slechts 20 luipaarden, dus de kans is best klein dat je er één treft. Wij hebben hem niet gezien, net zo min de andere bezoekers deze dag. Ook is doe dag geen beer gespot. Wel een heel mooie safari om te doen. Vooral veel vogelsoorten gespot. Entree is ca €62,50, wat voor de locals erg veel geld is. Ze moeten het dus echt van toeristen hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *