Waarom Bardia National Park een bezoek meer dan waard is

Stel je eens voor. Een groot uitgestrekt natuurgebied en amper een toerist te bekennen. Woeste jungle met af en toe een open plek waar riviertjes rustig en soms ook wat wilder hun weg doorheen lijken te vinden. De bewoners van dit nationaal park zijn zowel adembenemend als indrukwekkend te noemen. Klinkt als een droombestemming. En dat is het ook zeker. Welkom in Bardia National Park!

Bardia national park

Bardia National Park home of the tiger

Bardia national park is gelegen in het westen van Nepal en niet eenvoudig te bereiken. Mocht je vanaf Kathmandu richting Bardia willen afreizen, dan zijn er twee opties. Je kunt het vliegtuig nemen, wat zeker een aanrader is. Het is een bijzondere vlucht, van ongeveer een uur, en bied je een eerste klas uitzicht op de magistrale toppen van de Himalaya. De andere manier is per auto of bus. Je komt dan via de Siddhartha highway, een kronkelende weg door de bergen aan bij Nepalgunj. Van hier leid de weg je verder naar Bardia.

Barida national park is het grootste nationaal park van Nepal en beslaat maar liefst 968 vierkante kilometer. Het fijne is dat dit park, in tegenstelling tot Chitwan National Park, nog vrij onontdekt is. De toeristen zijn vaak op twee handen te tellen en het komt zelfs weleens voor dat je de enigste bezoeker aan het park bent. En dat is gewoonweg gaaf.

Bardia national park

Wat te doen?

Heb je even? Er is veel te doen en te zien in en om Bardia national park. We concentreren ons op wat er in het park te doen en te zien is. Als vogelliefhebber kun je in het park je hart ophalen, maar liefst 400 verschillende soorten vogels worden hier dagelijks gespot. Hou je meer van iets groter wild, ook dan zit je hier goed. Herten, apen, krokodillen zijn veel voorkomende dieren hier. Heel af en toe word het park zelfs vereerd met een bezoek van de Ganges dolfijn, maar dit is wel heel zeldzaam!

De dieren die je het liefste wilt zien zijn natuurlijk de olifant, neushoorn en de tijger. Er wonen maar liefst 50 tot 60 tijgers in Bardia en dat is een erg grote populatie. De beste tijd om deze te spotten is rond april. De temperatuur stijgt dan tot zijn maximum en de hitte zorgt ervoor dat de tijger tevoorschijn komt om te drinken. De kans dat je neushoorns tegen komt is echter wel vrij groot. Maar het blijven wilde dieren, dus niets is zeker.

Bardia national park

Lopen door de jungle

Je leest het goed, lopen door de jungle oftewel een jungle walk. Gewapend met een stok en een gids trek je de hele dag erop uit om wildlife te spotten. Het leek ons super, totdat de gids de avond voor de wandeling ons wees op de gevaren. Wat te doen als een neushoorn je aanvalt. Ren zigzaggend weg. Wat te doen als een olifant je aanvalt. Klim in een boom. En wat doe je als een tijger je aanvalt? Dan heb je dus dikke pech.

Waar ben ik aan begonnen…

Toch best wel een beetje zenuwachtig gingen we op pad. Ik heb me weleens afgevraagd, waar ben ik aan begonnen. Maar het was fantastisch. Ik kan niet anders zeggen. Uren banjeren door de dichte jungle, met alleen de geluiden van vogels om je heen. Met geen pen te beschrijven. Met je blote voeten al wadend door de rivier om aan de overkant te komen. Hilarisch en koud tegelijk. De angst voor de dieren verdwijnt totaal. En dan, het moment dat je een neushoorn ziet van heel dichtbij. Onbetaalbaar.

Per Jeep

Natuurlijk kun je het park ook per jeep verkennen. De jeeps die rondrijden in Bardia zijn niet heel luxe, maar juist dat heeft wel iets. Samen met een gids kan je op privé safari of de jeep delen met nog een paar andere toeristen. Er is in Bardia nationaal park een vrouwelijke gids werkzaam, Hira genaamd. Zij is tot heden de enigste vrouwelijke gids van Nepal. Stoer he?!

Bardia nationaal park

En dan… het moment dat je oog in oog staat met een neushoorn

Op zo’n 20 meter vanaf de waterpoel lieten we ons in het gras zakken. “We wachten hier even”, zei onze gids. Na nog geen 5 minuten werd het wachten beloond. Vanuit de jungle verscheen een neushoorn, gevolgd door haar jong. Het was zo’n spannend moment. Je hartslag verhoogt. Een moeder met kind is extra gevaarlijk en 20 meter afstand is niet zo heel veel. Uitgebreid genoten ze van hun duik in het koele water. Een paar minuten later volgde er nog een neushoorn. Met zijn drieën vermaakte ze zich uitstekend, daar in het water. En wij ook!

Bang?

Het is een wonderbaarlijk gezicht om deze dieren, in hun eigen omgeving, van zo dichtbij te zien. Het idee dat je ook niet zomaar weg kan als het mis zou gaan, maakt het extra spannend. Ben ik bang geweest, zo lopend in de jungle? Echt geen moment. Is dat slim? Ik weet het niet. Pas geleden is er een Nederlandse man net ontkomen aan de klauwen van een tijger in hetzelfde park. Toch is het een ervaring om nooit meer te vergeten. Bardia nationaal park was voor ons de high light van ons verblijf in Nepal. De jungle walk en het zien van deze prachtige maar ook o zo wilde dieren heeft grote indruk op ons gemaakt.

Bardia national park

En als de zon ondergaat

Als de schemer valt is het tijd om het park te verlaten. Het is niet toegestaan om in het park te overnachten. Geniet van de weg terug richting de ingang van het park. De zon gaan onder, de lucht kleurt in een tal van oranjerode kleuren en de temperatuur is aangenaam. De lucht voelt loom aan op je huid. Of relaxed. Er is niet veel keuze qua hotels of homestays, maar eigenlijk zijn ze allemaal wel prima. Eenvoudig, maar goed. Er is nog niet overal warm water, maar dat neem je hier graag voor lief. De omgeving maakt alles goed!

Bardia National Park is een unieke plek in Nepal. Het is een park met een grote neushoorn en tijgerpopulatie. Twee diersoorten die helaas niet meer in zulke grote getale op onze aardbol aanwezig zijn. Bardia is een goede plek om ze in hun natuurlijke omgeving te zien. Hier floreren ze. Alleen dat is al reden genoeg om dit park een bezoek te brengen. Het feit dat hier nog weinig toeristen te bekennen zijn is een hele mooie bonus.

 

28 comments

 1. Wat gaaf om eens een ander park voorbij te zien komen dan Chitwan! (waar we zelf geweest zijn) En die vlucht om er te komen: kan me voorstellen hoe gaaf die is. De vlucht vanaf Pokhara is de mooiste die ik ooit gemaakt heb. Indrukwekkend hoor, die Himalaya! Heel tof om de dieren van zo dichtbij te kunnen zien en kan me voorstellen dat ’t niet heel bemoedigend is als je gids vertelt wat je moet doen als 1 van die dieren op je af komt, maar dat beetje spanning is ’t dan toch wel echt waard!

  1. Tijd is altijd lastig he. Ik vind het altijd lastig om keuzes te moeten maken, het liefst wil ik alles zien. :) Wij zouden ook graag nog een keer terug willen naar Nepal.

 2. Ik had eerlijk gezegd nog niet eerder van dit park gehoord, maar het klinkt fantastisch! Al lijkt het me inderdaad wel een beetje spannend om zo’n jungle walk te doen als zo’n gids vertelt wat er allemaal mis kan gaan haha ;p Leuk artikel!

 3. Wat gaaf! Ik had nog nooit van dit park gehoord. Ik heb Chitwan niet bezocht tijdens mijn bezoek aan Nepal maar twijfel of ik daar überhaupt ooit nog heen moet, hoor er zulke wisselende verhalen over. Dit lijkt me in ieder geval een stuk mooier!

  1. Ik ben ook in Chitwan geweest en dat was ook heel leuk. Wij zaten een beetje in het midden seizoen, waardoor het qua toeristen wel meeviel. Chitwan haalt het alleen niet bij Bardia. Bardia is veel mooier en specialer. En het weinig toerisme is hier een enorm pluspunt!

 4. Ik had nog nooit van dit park gehoord. Je hoort eigenlijk alleen maar verhalen over Chitwan. Nepal staat al jaren heeeeel hoog op mijn lijstje dus wie weet. Ik ben ook dol op dieren spotten :) . Als je na moet gaan denken over de gevaren, kunnen we nergens meer naar toe ;) . Maar neushoorns lopend spotten lijkt me wel behoorlijk spannend. De jeep is dan toch een veiliger gevoel.

 5. Wat leuk dat je een blog over bardia national park hebt geschreven Ik run hier met mijn Nepalese man een homestay en wij organiseren ook jungle safari’s. Dus toekomstige reizigers zijn van harte welkom in Bardia Homestay ( www. bardiahomestay.com) of zie onze facebook pagina.

  1. Wat leuk dat jullie homestay nu af is. Grappig detail is dat ik je, jaren geleden, in Bardia ontmoet heb. Jullie huis was toen net in aanbouw. Goed om te horen dat het nu af is en zelfs jullie homestay geopend is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *