Rally van Zweden, een enerverend spektakel

Een enerverend evenement vol adrenaline, snelheid en vooral gezelligheid. Zo zou je in het kort de Rally van Zweden kunnen beschrijven. Afgelopen maand reisde wij af naar Zweden, om dit evenement van dichtbij te kunnen meemaken. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet echt een autorace fanaat ben. Ik kijk zelden naar de formule 1, kijk af en toe een samenvatting van de Dakar en daar houd mijn belangstelling voor de autosport normaal gesproken wel mee op. Maar de Rally van Zweden….wauw! Of je nu een autofreak bent, of juist een totale leek op het gebied van de autosport, jullie zullen het beiden fantastisch vinden!

Rally van Zweden

Elk jaar in februari wordt de Rally van Zweden gehouden. Een adembenemend en opwindende autorace, dwars door de bossen, gereden op wegen van ijs en sneeuw. Het is één van de snelste parcours ter wereld en wordt daarom soms weleens vergeleken met een formule 1 wedstrijd in de sneeuw. De formule 1 gaat hard, héél hard, maar deze rally doet er niet veel voor onder. De rally bestaat uit een aantal etappes die starten op donderdag en eindigen met een spectaculaire finale op de zondag. We verbleven bij onze familie in Hagfors, wat een prima uitvalsbasis was om naar de rally te kijken.

Shake Down Räda

In Hagfors was het service park gevestigd, hier komen de auto’s terug na elke rally om onderhoud of reparaties te kunnen uitvoeren. Vlak bij Hagfors, begon ook de kick of van de rally van zweden, namelijk de Shake Down. Tijdens deze race krijgen de coureurs een laatste kans om de wagens op volle gas te testen en eventueel nog de laatste aanpassingen te doen aan de wagens.

De race begon al om 08.00 uur ’s ochtends. Wij wilde natuurlijk een goed plekje hebben, dus je kan nagaan dat we heel vroeg ons bed uit waren. En dat voor op vakantie… Na een kleine kilometer lopen vonden we het perfecte plekje waar we goed de auto’s op volle snelheid voorbij konden zien komen. In de verte hoorde je de auto’s al aan komen, de gierende motoren werden steeds duidelijker hoorbaar tot ze met een bijna oorverdovend lawaai langs kwamen racen. In één woord spectaculair. Tijdens de race worden er veel risico’s genomen, dat bleek wel toen er net voor onze neus een auto crashte. Een eng, maar tegelijkertijd ook spectaculair gezicht. De coureurs mankeerde gelukkig niets, een fotograaf aan de kant werd wel geraakt tijdens de crash, maar bleek later alleen een gebroken hand hieraan te hebben overgehouden. Gelukkig maar.

Shake Down
Shake Down, de start van de rally van zweden

Rämmen, Hagfors

De race genaamd Rämmen werd gehouden op zaterdag en begon evenals alle andere races vroeg. Het is één van de langste races van de rally en duurt de hele dag, de coureurs moeten dit parcours tweemaal rijden. Wat de Rally van Zweden nu zo leuk maakt is de sfeer. Onder de toeschouwers bevinden zich natuurlijk veel Zweden, maar hiernaast komen er ook toeristen uit heel Europa af op dit evenement. Vanaf de parkeerplaats was het nog dik een kilometer lopen naar het parcours.

Op zich niet zo ver, maar als je een vracht hout, eten en drank met je meesleept is dit een wandeling waar je het wel lekker warm van krijgt! Iedereen komt lopen of met sneeuwscooter aan bij het parcours, zoekt een plekje en maakt een kampvuur. Natuurlijk om je warm te houden, maar ook om worstjes en marshmallows te roosteren. Wij hadden het goede idee bedacht om ook soep mee te nemen. Ik geef je één tip, als je soep gaat verarmen op een kampvuur, haal altijd de deksel eraf. Dit waren wij dus vergeten.. Onze maagdelijk witte stukje sneeuw had opeens een heel andere kleur, nadat de soep ontploft was. Laten we het zo zeggen, alle andere toeschouwers wisten meteen wie we waren en hebben er hartelijk om moeten lachen. Net als wij trouwens, het was hilarisch.

Na een dag vol kou, sneeuw, langs scheurende auto’s, gezellige praatjes met andere toeschouwers, worstjes, ontploffende goulash soep en een boel sterke drankjes later, keerde we weer helemaal gelukkig huiswaarts terwijl de zon net onder ging. Een prachtig gezicht.

Kokkerellen tijdens de rally van zweden
Kokkerellen tijdens de rally van zweden

Power Stage Arena, de finale

De meest spectaculaire race werd gehouden in de VW Power Stage Arena, de finale! Een adembenemende en uiterst spannende race, waarbij de auto’s vanaf een ski-helling naar beneden racen en eindigen met een spectaculaire sprong, 500 meter voor de finish. En wat een sprong! Een paar duizend mensen zagen daar hoe de coureurs alle risico namen om nog hogen in het klassement te eindigen. Ik denk dat de foto’s een goed idee geven over hoe gaaf het was om bij deze race aanwezig te zijn. De Rally van Zweden 2014 werd gewonnen door de Fransman Ogier. Stiekem was ik voor de Noor Mikkelsen, maar die verspeelde zijn eerste plek in de laatste race. Jammer. Dit jaar debuteerde ook de Nederlander Kevin Abbring, dit was zijn eerste WRC race en hij debuteerde met een keurige elfde plaats.

Finale race, rally van zweden
Finale race!

Wat maakt de Rally van Zweden nu zo leuk? Vooral de sfeer. Gebroederlijk staan toeschouwers, afkomstig vanuit heel de wereld, naast elkaar te kijken naar spectaculaire races. Er worden kampvuren gemaakt, eten bereid, borreltjes gedronken en veel gelachen. Dit in combinatie met een wonderschoon landschap bedekt met een dikke laag sneeuw maakt het een evenement wat leuk is voor iedereen om te bezoeken. Je zal een topdag hebben, zelfs als je niet van autoraces houd!

Tagged: , ,

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *