Jökulsárlón, woest, meeslepend en sprookjesachtig tegelijkertijd

Een bezoek aan IJsland staat gelijk aan een bezoek aan een andere planeet. De natuur daar is zo anders dan alles wat we kennen. Jökulsárlón is hier geen uitzondering op. Dit gletsjer meer is groot, woest en meeslepend, maar ondanks dit alles doet dit natuurgeweld bijna sprookjesachtig aan. Reden genoeg om dit bijzondere meer eens van wat dichterbij te bekijken!

Jökulsárlón

Een spectaculair begin

De aankomst bij Jökulsárlón is met recht een spectaculair entree! Het meer mondt namelijk uit in zee. En terwijl je met de auto de brug overrijdt, om bij het gletsjermeer zelf uit te komen, zie je de grote ijsschotsen onder je door glijden richting zee. Het zwarte strand ligt dan ook bezaaid met ijsschotsen in allerlei verschillende kleuren en maten. Parkeer, voordat je Jökulsárlón zelf bezoekt, eerst je auto bij het strand. De ijsschotsen in de woelige branding in combinatie met het zwarte zand zijn een beeldschoon gezicht.

Jökulsárlón

De spectaculaire ijsschotsen van Jökulsárlón

Met 260 meter is Jökulsárlón het diepste meer van IJsland. Dit bijzondere meer ligt gelegen in het zuidoosten van IJsland, tussen het natuurgebied Skaftafell en het plaatsje Höfn in. Wat het meer zo spectaculair maakt zijn de grote stukken ijs die afkomstig zijn van de gletsjertong Breiðamerkurjökull, welk op zijn beurt weer een uitloper is van de Vatnajökull gletsjer.

Jökulsárlón

Fonkelende diamanten

Jökulsárlón is bezaaid met ijsschotsen, in de meest uiteenlopende vormen en kleuren. Sommige rosten zijn reusachtig met een bijna maagdelijke witte kleur, terwijl andere juist weer veel kleiner zijn en soms een wat meer bruine kleur hebben. Het sneeuw en ijs is hier dan vermengt met aarde. Af en toe zie je een ijsschots die meer iets weg heeft van een vonkelende diamant dan van een ijsschots zelf. Het lijkt wel helder glas, geslepen in allerlei facetten, die glinsteren in de zon. Door al deze variatie heb je een gletsjermeer vol ijsschotsen die verschillen van kleur en formaat en dat levert een fascinerend schouwspel op.

Jökulsárlón

Het topje van de ijsberg

Het is letterlijk maar het topje van de ijsberg wat je ziet. Of beter gezegd, je ziet maar 10% van de ijsschots zelf. De rest bevindt zich namelijk onderwater. Kan je nagaan hoe reusachtig deze ijsschotsen wel niet zijn. De ijsschotsen veranderen continu van vorm. Ze smelten, vriezen en worden verder in vorm geslepen door de stroming van het water. Als je in Jökulsárlón rondloopt, hoor en zie je ook regelmatig stukken ijs afbreken. Het meer is continu in beweging. Toch duurt het ongeveer 5 jaar voordat een ijsschots vanuit het meer afgevoerd wordt naar zee.

Jökulsárlón

Maar er is nog meer!

Het gletsjermeer is natuurlijk de hoofdattractie. De schoonheid van dit meer mag je gerust zeldzaam en uniek noemen. Maar naast een prachtige omgeving en de bijzondere formaties van ijsschotsen heeft Jökulsárlón nóg een leuke bonus, namelijk zeehonden! Vrolijk spelend zwemmen zij tussen de schotsen door en dat is toch wel een heel leuk gezicht!

Praktische informatie

Vanaf de parkeerplaats is het een klein stukje lopen naar Jökulsárlón. Er loopt een wandelpad om een groot gedeelte van het meer, welk goed begaanbaar is. Vanaf de kant kun je de ijsformaties prima bekijken.

Wil je de ijsschotsen van nog dichterbij bekijken, dan is het mogelijk om met een boot het meer te betreden. Deze excursie duurt ongeveer 40 minuten en is vooraf, maar ook ter plekke te boeken. Een kleine aantekening, de boot vaart alleen uit als er niet te veel ijsschotsen zijn.

Mocht je na het wandelen zin hebben in een kopje thee of koffie, er is een klein restaurantje aanwezig waar je wat kunt eten en drinken en uiteraard souvenirs kan shoppen.

Jökulsárlón

Natuurgeweld op zijn best

Trek zeker een paar uur uit voor je bezoek aan Jökulsárlón. Het is een wonderschone en bijna sprookjesachtige omgeving. Er hangt bijna een soort van serene rust. Dat is toch wel bijzonder als je bedenkt op wat voor manier de natuur hier elke dag zijn krachten laat zien. Het afbreken van grote brokken ijs van de gletsjer, het omkeren van de ijsschotsen in het water, de sterke stroming in het meer en het opslokken van de overgebleven ijsschotsen in de zee. Je voelt je bijna nietig als je daaraan denkt. Maar naast dat Jökulsárlón een heel bijzonder gletsjermeer is, is het ook gewoon heel mooi. Neem het in je op, geniet ervan en vergeet zeker niet je camera mee te nemen. Deze schoonheid wil je absoluut vastleggen!

 

Ook zo dol op IJsland? Misschien vind je deze blogs dan ook wel leuk om te lezen!

 

 

 

 

 

 

 

 

31 comments

 1. Ik ben in 2015 naar IJsland geweest en was echt verbaasd hoe mooi het daar wel niet was. Ik wil sowieso terug en dan ga ik Jökulsárlón er zeker bij nemen want dat ik heb vorige keer niet gedaan. Zo mooi!

 2. Nog nooit op Ijsland geweest, stond wel ooit aan de oevers van het Baikalmeer in Rusland waar het kruiend ijs, kreunend tegen de oevers klotste. Zoals je beschrijft; natuurgeweld op zijn best.

 3. Zo gaaf om te zien, die giga ijsschotsen! Lijkt me enorm indrukwekkend. Kan me voorstellen dat je daar ter plekke even stil van wordt. Maf om te lezen dat ze er 5 jaar over doen trouwens, je zou dat toch echt sneller verwachten. :)

 4. Jup, ook een van mijn favo plekken op IJsland. We hebben er met de camper zelfs de nacht doorgebracht en zagen een ijsschots tot twee keer tot omdraaien. Spectaculair stukje IJsland dit.

  1. Een hele gave plek om te overnachten! Jullie zijn er zelf vier weken geweest he? Wij drie en we hadden er eigenlijk nog wel een paar weken aan willen vastplakken. Heerlijk land.

 5. Dit meer is onder andere de reden waarom ik zo graag terug wil naar IJsland. Dit heb ik namelijk nog niet gezien. Het lijkt me zo gaaf om een roadtrip door IJsland te maken. Ik moet echt een keer terug.

 6. Wow, wat een mooie beschrijving van dit bijzondere meer. Ik ga volgende week naar IJsland en ook naar Jokulsarlon, dus ik lees dit artikel met veel plezier en heb een paar van je tips opgeslagen. Ik kan nu niet meer wachten om te gaan!

 7. Wat een prachtige plek zeg en wat leuk dat je ook zeehondjes kon spotten! :) IJsland staat nog hoog op m’n lijstje, al weet ik niet zo goed of ik juist in de zomer of in de winter ernaartoe wil gaan ;p

  1. Wat dacht je van de lente? Dan heb je het beste van beide? Je kunt in mei zelfs in het noorden nog skiën! Ik zou nog graag een keer terug willen in de winter. IJsland ziet er dan waarschijnlijk sprookjesachtig mooi uit onder zo’n dikke laag sneeuw.

 8. Nu krijg ik bijna spijt dat ik de Lofoten en de Noordkaap verkoos boven IJsland voor mijn volgende reis. Dit is een van de plekken in IJsland waar ik enorm nieuwsgierig naar ben. Echt IJsland en de natuur op hun best. Magisch mooi en ook mooi omschreven! :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *