Dit zijn de mooiste wandelingen en hikes van Madeira

Adembenemende uitzichten, groene oases en wandelen door de wolken. Ontdek al wandelend het mooiste van Madeira!

Wandelen op Madeira

Madeira staat natuurlijk bekend als bloemeneiland met zijn botanische tuinen, maar vooral door de grote diversiteit aan kleurrijke bloemen die gewoon langs de kant van de weg groeien. Met Funchal als fijne hoofdstad en genoeg avontuurlijke bezienswaardigheden is Madeira een heerlijk eiland om te verblijven. Een echte bestemming voor een strandvakantie is het niet, alhoewel Madeira toch wel een aantal mooie stranden + fijne alternatieven hiervoor kent. Madeira bezoek je voor de ultra groene natuur, de indrukwekkende bergen en de weidse uitzichten. De beste manier om die te ontdekken is natuurlijk per voet. Madeira kan je met recht een wandeleiland noemen. Van korte levada hikes tot echte trekkingen waar je makkelijk zo’n 14 uur over doet. Het eiland is prima geschikt voor de beginnende en ervaren wandelaar. Maar wat zijn nu de mooiste wandelingen en welke hikes op Madeira mag je echt niet overslaan? Dit is onze top 5!

Mocht je zelf nog een leuke aanvullingen hebben op deze lijst, let me know! Hoe meer Madeira wandel inspiratie, des te beter.

Wandelen Ponta de Sao Lourenco Madeira

Wandelen Ponta de Sao Lourenco Madeira

Ponta de Sao Lourenco | wandel naar de meest oostelijke punt van Madeira

Trek je wandelschoenen aan en hike naar Ponta de Sao Lourenco, de meest Oostelijke punt van het eiland. Het landschap is ruig met grote rotsen, rode aarde en indrukwekkende kliffen omringd met kolkend blauw water. Oftewel, de natuur is hier compleet anders dan op de rest van Madeira. Hier geen groene oases, maar rauwe en ruige natuur met prachtige uitzichten.

De wandeling naar de meest Oostelijke punt van Madeira is ongeveer 7 kilometer lang en de wandeltijd bedraagt gemiddeld 3 uur.

Levada wandeling Madeira

Leukste dingen om te doen op Madeira - maak een roadtrip

Ribeiro Frio naar Portela |Madeira’s Levadas wandeling

Met 2500 kilometer aan Levadas (een natuurlijk en super ingenieus irrigatiesysteem), kom je er eigenlijk niet onderuit. Tijdens je verblijf op Madeira moet je natuurlijk een levada wandeling maken. En dat wil je ook, de wandelingen zijn prachtig om te maken.

De Ribeiro Frio levada wandeling naar Portela is een echte aanrader. De hike brengt je door het UNESCO Laurisilva bos, langs kliffen en kilometerslange levadas. Op sommige plekken worden de wandelpaden wat smaller, maar de uitzichten juist spectaculairder. Vanaf Lameceiros is de hike vrij makkelijk en veranderd het bos in velden.

De levada wandeling van Ribeiro Frio naar Portela is ongeveer 11 kilometer lang en je loopt er gemiddeld 4 uur over.

Smaakt deze levada wandeling naar meer? De Levada das 25 fontes is ook een prachtige hike om te maken.

Uitzichten vanaf de Levada wandelingen op Madeira

De waterval van Levada das 25 Fontes

Levada das 25 fontes hike

De wandeling begint met fabelachtige uitzichten over de groene vallei, terwijl je afdaalt richting de waterval. Al snel verandert het landschap in een dichte groene oase met rustig stromende levadas en mooie doorkijkjes. Het wandelpad is soms smal en het passeren van tegenliggers kan soms grappige taferelen opleveren.

De wandeling naar de Levada das 25 fontes is ongeveer 9,5 kilometer lang (heen en terug) en de wandeltijd bedraagt gemiddeld 3,5 uur.

Madeira Portugal

Wandelen en Hiken Madeira

Pico do Arieiro naar Pico Ruivo | wandelen in de bergen van Madeira

Na het ruige landschap van de meest Oostelijke punt van het eiland en de groene oases van de Levada wandelingen wil je natuurlijk ook nog de bergen van Madeira in. De mooiste wandeling door de bergen (en dit misschien zelfs wel de meest indrukwekkende wandeling op Madeira) loopt van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo, wat met zijn 1861 meter de hoogste berg van het eiland is.

Ik vond vooral de uitzichten tijdens de wandeling adembenemend. Sommige gedeeltes loop je letterlijk in de wolken en dat geeft het landschap bijna iets magisch en soms ook wel iets spookachtigs, maar dan in de goede zin van het woord. Trek schoenen met goed profiel aan tijdens de hike, die heb je hier echt nodig.

De wandeling van Pico do Arieiro naar Pico Ruivo is ongeveer 8,5 kilometer lang en de wandeltijd bedraagt gemiddeld 4 uur.

Bergen van Madeira

Wandelen en hiken bergen Madeira

Vereda do Pico Ruivo | de mooiste uitzichten van Madeira

Een ander optie om van het gebergte van Madeira te genieten is om naar de Pico Ruivo te hiken vanaf de parkeerplaats van de Achada do Teixera. Tijdens je wandeling kom je langs bijzondere rotsformaties, loop je gedeeltelijk door de wolken en kom je vele uitzichtpunten tegen die je zicht bieden op de mooiste uitzichten van Madeira.

Op de parkeerplaats van de Achada do Teixera staat een klein restaurant waar je nog iets kunt eten. Ook zijn er wc’s, waar je nog even een sanitaire stop kunt maken voordat je aan je wandeling begint.

De wandeling naar de Pico Ruivo is ongeveer 5,6 kilometer lang en de gemiddelde wandeltijd bedraagt ongeveer 3 uur. De hike start vanaf de parkeerplaats van de Achada do Teixera.

Bezienswaardigheden Madeira - Ponta Do Pargo - de meest westelijke punt

Wandelen op Madeira, dit moet je weten

Dit is trouwens bij verre na geen complete lijst van wandelingen op Madeira. Je vindt op het eiland zoveel verschillende wandelpaden en wandelroutes, de keuze is echt enorm! Deze 5 wandelingen zijn onze favoriete hikes. Met uitzichten waar we geen genoeg van konden krijgen, groene oases en af en toe een steil stukje wat mij een paar mooie schaafwonden opleverde. Toch is wandelen op Madeira prima te doen, zeker als je niet zo onhandig bent als ik. Met de volgende tips moet het wandelen op Madeira zeker geen probleem opleveren.

Laat je slippers thuis

Sommige wandelingen zijn wel te maken op slippers, maar je maakt het jezelf onnodig moeilijk. Dus doe jezelf een plezier en laat je slippers thuis tijdens het wandelen. De grond is vaak ongelijk en tijdens de meeste wandelingen kom je stukken tegen waar je even flink moet klimmen of dalen. Voor wandelen op Madeira geldt, wandelschoenen of sneakers met goed profiel.

Klimaatverschillen | van regen tot tropisch warm

Madeira is geen groot eiland, maar heeft opmerkelijk genoeg toch verschillende klimaten. Zo is het handig om een regenjack mee te nemen als je gaat wandelen in het noorden, terwijl als je gaat hiken in de bergen het meenemen van een vest een goed idee is. Het klimaat kan zelf zo verschillen dat je in het zuiden nog in je bikini op het strand ligt en je het in de bergen gewoon echt koud kan hebben. Wees dus voorbereid.

Eten & drinken

Neem voldoende eten en drinken mee. Tijdens de meeste wandelingen is het namelijk niet mogelijk om onderweg nog wat te kopen.

 

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook, Instagram & Pinterest.

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *