stedentrip Taormina Sicilië

Taormina: schilderachtig gelegen in de bergen van Sicilië

Sicilië kent vele mooie steden. Maar qua ligging steekt er maar een met kop en schouders bovenuit. Taormina, gelegen op de berg en uitkijkend over de zee. Verken de stad per voet, dwaal door de kleine straatjes en geniet van de uitzichten. En als kers op de taart, sluit de dag af met een duik in het verkoelende water van het schilderachtige Isola Bella.

Het dorp Taormina Sicilië

Taormina

Taormina is een beetje de stad van de rich and famous en dat zie je ook duidelijk terug in Taormina zelf. Luxehotels, dure restaurants en designer shops, je vindt ze hier ten over. Laat dit je vooral niet weerhouden om een bezoek te brengen aan Taormina. Want de stad is niet voor niets geliefd bij velen. Het is een prachtige stad, gebouwd op de hellingen van de berg.

Omhoog rijden naar het centrum van Taormina is al een heel avontuur. Via een smalle slingerweg rij je al zigzaggend naar boven. Qua architectuur is het een vrolijke boel. Alle mediterrane tinten passeren wel de revue. Gele, oranje, maar ook witte en roze huizen kom je veelvuldig tegen. Een bonte mix, welk ten samen zorgt voor een gezellig geheel. Normaal noem je een dorp vaak schilderachtig, maar in het geval van Taormina is het toch echt een stad met een schilderachtige ligging. Vanaf de berg heb je prachtige uitzichten over de gehele kustlijn van Giardini Naxos, Isola Bella en uiteraard Taormina zelf.

stedentrip taormina sicilië

 

Corso Umberto I

De Corso Umerto I is de hoofdstraat van Taormina en dat zie je ook zeker terug aan het aantal mensen wat hier door de straten loopt. Het is druk, maar ook zeker gezellig. Aan weerskanten van de straat vind je winkels. Hier geen grote merken, maar kleine boetiekjes van een wat hoger segment. Vooral aan de linker kant van de straat vind je regelmatig kleine steegjes die je mooie doorkijkjes geven naar de rest van de stad.

Wijk vooral van de Corso Umerto I af, en beklim de steile trappen van de kleine steegjes. Het brengt je langs galeries, vrolijk gekleurde gebouwen en geeft je glimp van hoe het dagelijks leven er in Taormina aan toe gaat. Hier zie je de was nog buiten hangen en buren met elkaar kletsen op het balkon en dat is eigenlijk toch wel het stukje van Italië wat je echt wilt zien.

Natuurlijk zijn er aan de Corso Umberto zelf ook genoeg interessante dingen te zien, zoals de kerk Chiesa San Giuseppe of het plein Piazza IX Aprile wat vooral bekend staat om zijn functie als uitzichtpunt over de kust.

stedentrip Taormina Sicilië stedentrip Taormina Sicilië

 

stedentrip Taormina Sicilië

stedentrip Taormina Sicilië

stedentrip Taormina Sicilië

Teatro Greco, een eeuwenoud amfitheater met schitterende uitzichten

Voel je nietig in Taormina’s belangrijkste bezienswaardigheid, het eeuwenoude amfitheater. En hoewel het theater al gebouwd werd in de derde eeuw voor christus, is het nog steeds in gebruik. De akoestiek is hier uitzonderlijk goed. Het amfitheater zelf is een prachtig bouwwerk, maar de ligging maakt Teatro Greco nog bijzonderder. Vanaf de berg waarop het theater gebouwd is kijk je uit over de stad, de kust en op de achtergrond kan je met helder weer de vulkaan de Etna zien liggen. Kort samengevat, je hebt een waanzinnig uitzicht vanaf Teatro Greco.

stedentrip Taormina Sicilië

Isola Bella

Aan de voet van de weg die je omhoog leidt naar het stadscentrum van Taormina ligt in een schilderachtige baai het kleine eiland Isola Bella gelegen. Maak er zeker een stop! Van bovenaan de weg heb je al een prachtig uitzicht over het strand en het eiland. Neem je de trappen naar beneden, dan kom je uit bij het kiezelstrand en de zee met zijn ontzettende heldere water. Een goede plek om te snorkelen. Met mooi weer, de ideale plek voor een dagje strand!

Let op. Er is geen parkeermogelijkheid direct bij het strand. Je kunt je auto boven langs de weg parkeren, hoewel daar meestal ook geen plaats is. In dat geval kun je uitwijken naar een van de vele kleine betaalde parkeerplaatsen langs de weg.

Eten & drinken

Keuze genoeg in Taormina. In het drukke gedeelte struikel je zo ongeveer over de restaurants en terrassen die er bijna allemaal gezellig uitzien. Een nadeel, het eten en drinken hier is in vergelijking met de rest van Sicilië ontzettend duur. Voor iets normalere prijzen en beter eten, wandel dan wat verder de kleine straatjes in. Weg van de drukte, op zoek naar fijne restaurants.

Hoe er te komen

Waarschijnlijk zal je tijdens je verblijf op Sicilië een auto huren. Ik kan het je zeker aanraden, het geeft je veel meer bewegingsvrijheid. Met de auto is Taormina op twee manieren te bereiken. Parkeer je auto aan de voet van de berg en neemt de bus naar boven. Of rij zelf met de auto naar boven. De parkeerplaatsen in Taormina zijn wel beperkt, maar meestal is er in de parkeergarages nog wel een plekje te vinden.

Met de bus naar Taormina

Neem vanaf het vliegveld van Catania de bus. Deze brengt je in anderhalf uur naar Taormina. Vanaf Messina rijden er ook dagelijks bussen naar Taormina, ook deze doen er ongeveer anderhalf uur over om je naar de plaats van bestemming te brengen

Toeristisch is Taormina wel. En hoewel dit meestal toch wel een minpuntje is, heb je er hier op een of andere manier minder erg is. Het is er gezellig druk. Een goed alternatief voor Taormina is Syracuse, gelegen ten zuiden van Catania (check ook deze tips voor zuidoost Sicilië), Cefalu in het Noorden of Ragusa in het Zuiden. Stuk voor stuk prachtige en typische Siciliaanse steden.

Uiteraard heeft het eiland nog veel meer te bieden dan mooie steden. Wat dacht je van prachtige natuur, lekker eten en fijne stranden. De volgende 15 Sicilië tips helpen je beslist een eindje op weg bij het plannen van je reis.

Meer lezen over Sicilië? Dan vind je deze blogs vast ook leuk.

 

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook & Instagram.

15 comments

  1. Wat een knus stadje! Ik zag met op instagram ook al hele mooie foto’s van Sicilië voorbij komen. Missschien is het een voorbode dat ik volgend jaar naar Sicilië ga – ik overweeg het steeds meer.

  2. Gaaf zeg! Ben alleen in Milaan en Rome geweest, maar dit ziet er ook heel leuk uit. Sicilie lijkt me ook erg leuk! Je tip voor beter eten door even uit de drukte weg te lopen werkt eigenlijk altijd….in het minder drukke deel moeten de restaurants het van de kwaliteit hebben!

  3. Dit jaar voor het eerst in Milaan geweest en ben verkocht. Deze plek ziet er ook weer sprookjesachtig uit. Volgend jaar zeker weer terug, waar naar toe weet ik niet maar ga deze regio even in gedachten houden.

  4. Leuk! In Taormina ben ik niet geweest, maar ik ken het uiteraard van naam. Ik was zelf ook erg onder de indruk van Sicilië. Een prachtig eiland, zowel de kust als het binnenland, en zowel de steden als sommige dorpjes.

    1. Hihi, Sicilië stijgt toch langzaam maar zeker op de lijst he. En dan is Taormina nog niet eens het mooiste plaatsje van Sicilië, kan je nagaan hoe de andere plaatsje er wel niet uit moeten zien. ;)

  5. Ik zou zo graag eens naar Sicilië gaan! In de meivakantie is het vaak nog erg regenachtig en in de zomer te heet, dus de herfstvakantie is onze enige optie. Misschien volgend jaar. Taormina ziet eruit als een plek die ik zeker niet wil overslaan.

    1. De herfstvakantie is een prima tijd. Het is dan nog meestal lekker warm. Niet te heet om activiteiten te ondernemen, maar wel warm genoeg om ook nog lekker te zwemmen. Ik kan je Sicilië zeker aanraden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *