Park Güell: bezoek de wondere wereld van Gaudí

Zeg je Gaudí, dan denk je meteen aan twee van Barcelona ’s meesterwerken. De Sagrada Família en het beroemde Park Güell. Een park vol kleurige mozaïekversieringen die overal lijken terug te komen met als bonus een prachtig uitzicht over de stad. Ik neem je mee in de wondere wereld van een van de beroemdste architecten aller tijden.

Een klein stukje geschiedenis

Hoewel het park ontworpen is door Antoni Gaudí, komt de opdracht eigenlijk af van de Catalaanse graaf, ondernemer en groot liefhebber van architectuur Eusebi Güell. Vandaar dat het park ook de naam Park Güell draagt. Een jaar na de opdracht werd er begonnen met de bouw, een woonwijk, waarbij de architectuur geïnspireerd was op de natuur. Het werd niet zo’n succes, van de 60 huizen werden er maar 2 verkocht. Door het weinige animo kreeg de plek een andere bestemming en zo kwam de realisatie van het park tot stand. Pas 22 jaar na de oorspronkelijke opdracht opende Park Güell in 1922 zijn deuren voor het publiek. En met succes! De werken van Gaudí en de totale plek waren zo bijzonder, dat het park in 1984 een plekje op de UNESCO-werelderfgoed lijst veroverde.

Park Guell in Barcelona

Maar wat maakt Park Güell zo bijzonder?

Er zijn natuurlijk wereldwijd veel mooie parken. Maar wat maakt deze plek nu zo bijzonder? Eigenlijk is dat maar een ding, de fantasiewereld van Gaudí. De beroemde mozaïeken, het kleurgebruik en de vormen. Zoals de portierswoning, die van veraf je een beetje doet denken aan het peperkoekenhuis van Hans en Grietje. Pas als je dichterbij komt zie je hoeveel details erin het huis verwerkt zijn en hoeveel uren arbeid er wel niet verricht moeten zijn om het huis zo te bouwen als hoe het er nu uitziet.

Park Guell in Barcelona

Park Guell in Barcelona

El Drac

Het meest gefotografeerde object in het park is beslist “El Drac”. Geen draak, maar een uit keramiek bestaande salamander. Het is de bekendste mozaïek van het park en erg lastig om op de foto te krijgen zonder toeristen op de achtergrond. De techniek die Gaudí gebruikte voor zijn mozaïeken heet trencadís, deze techniek is ook toegepast bij het creëren van El Drac.

Sala Hipóstila oftewel de zaal van de 100 zuilen

Er ging iets mis bij de naamgeving van de zaal, als je ze telt kom je tot de conclusie dat het er geen 100 maar 86 zuilen zijn. Maakt niet uit, want ook met wat minder zuilen is het een bijzondere ruimte. Grappig detail, onbedoeld blijkt de zaal een prima akoestiek te hebben. Regelmatig word de ruimte dan ook gebruikt door muzikanten om op te treden.

Park Guell in Barcelona

Een kronkelende slang of zitbank

Het bijzonderste object is wat ons betreft toch wel de met mozaïek bedekte bank die als een soort kronkelende slang rondom het ovale plein loopt. Naast dat de bank natuurlijk bedoeld is om op te zitten, doet hij ook dienst als balustrade. Multifunctioneel dus. Vanaf het plein kijk je zo uit over de stad. Plof neer op de bank en geniet van het uitzicht over de wijk Gracia.

Park Güell Barcelona

Het gratis gedeelte van het park

Naast het monumentale gedeelte behoort bij Park Güell nog een tweede stuk park, welk gratis te bezoeken is. Hier geen wereldberoemde mozaïeken, maar wel een fijn uitgestrekt stuk groen, met veel begroeiing en prachtige uitzichten over de stad. Veel bezoekers slaan dit gedeelte over met als voordeel dat het hier veel rustiger is. Plak nog een paar uur vast aan je bezoek aan Park Güell, zodat je ook dit gedeelte kan verkennen.

Trouwens, als je van mooie uitzichten houdt, neem dan ook zeker eens de kabelbaan die over de stad loopt. Waanzinnige uitzichten en een bijzonder leuke manier van vervoer. Wat wil je nog meer?

Park Güell

Praktische informatie

Park Güell bestaat uit twee delen, het monumentale deel en het gratis gedeelte. In het monumentale deel vind je o.a. de beroemde mozaïeken van Gaudi.

Je kunt zowel online als ter plekke een ticket voor het park kopen. Het grootste verschil is dat de kaarten online net iets goedkoper zijn en dat je hiermee de soms lange wachtrijen ontloopt.

Kosten

De kosten: Een volwassen persoon betaalt online €7,- en ter plaatse €8,-. Ben je net de 65 gepasseerd, dan kosten de kaarten online €4,90-, terwijl je anders €5,60- voor een kaartje betaalt. Ditzelfde bedrag betalen kinderen van 4 t/m 12 ook voor hun ticket. Kinderen onder de 4 jaar mogen gratis naar binnen.

Bereikbaarheid

Neem de groene metrolijn, de L3 en stap uit bij de stations Vallcarca of Lesseps. Vanaf beide is het nog ongeveer 15 minuten lopen naar het park. Volg de bordjes en je komt er vanzelf!

Naast de metro, stoppen er ook verschillende bussen in de buurt van het park. O.a. de lijnen H6, 32, 24 en 9 brengen je naar Gaudi’s fantasiewereld. Uiteraard stoppen de toeristenbussen, zoals de befaamde Hop on, hop off bus, hier ook.

Park Guell in Barcelona
Openingstijden

Het park is het gehele jaar door geopend, maar heeft wel elk jaargetij andere openingstijden. We zetten ze even voor je op een rijtje.

Januari t/m 25 maart: 08.30 tot 18.30 uur

26 Maart t/m 30 april: 08.00 tot 20.30 uur

1 Mei t/m 27 augustus: 08.00 tot 21.30 uur

28 Augustus t/m 28 oktober: 08.00 tot 20.30 uur

29 Oktober t/m 31 december: 08.00 tot 18.30 uur

Park Güell is een van de bekendste bezienswaardigheden van Barcelona, wat automatisch betekend dat je het park altijd bezoekt ten samen met hordes andere toeristen. Wil je deze een beetje ontlopen, bezoek het park dan in de ochtend of laat in de middag.

Heb jij al eens een bezoek gebracht aan Park Güell?

 

Op zoek naar nog meer Barcelona inspiratie? Dan vind je de volgende blogs vast ook leuk.

 

 

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook Instagram.

30 comments

 1. Leuk stuk met veel informatie! Tijdens een stedentrip naar Barcelona ben ik ook in het park geweest. We kwamen ‘van boven’ en liepen dus eerst door het groene, gratis deel van het park… We vonden het al zo lekker rustig :-) Ik vond het park zelf leuk om een keer gezien te hebben, maar Barcelona heeft nog zoveel andere mooie plekken waar het niet wemelt van de toeristen! Kan niet wachten om in het voorjaar weer terug te gaan.

  Oh ja, dat Hans en Grietje-idee, dat heb ik nog steeds iedere keer als ik dat huisje zie :-p

  1. Dat is het enige nadeel aan het park, de hoeveelheid toeristen. Wat ik leuk vind aan Barcelona zijn alle wat onbekendere en kleinere wijkjes. Dan krijg je echt een glimp van het dagelijks leven. En het zijn de plekken waar je het beste kunt eten! Ook niet onbelangrijk. :)

  1. Dat is zeker waar. Wij waren in december in Barcelona, niet de meest toeristische maand en dat scheelde een hoop. Alhoewel ik denk dat het in Barcelona nooit echt rustig zal zijn. :)

  1. Dank je Gabriëlle. Een bezoek aan Park Güell hoort een beetje bij een eerste bezoek aan Barcelona. De stad ademt Gaudi. Mocht het er ooit eens van komen, probeer dan ’s ochtends naar het park te gaan. Dat scheelt een hoop drukte qua toeristen.

  1. Dank je! Bijzonder he, en dat te bedenken dat alle tegeltjes met de hand gemaakt zijn. Geen wonder dat het zolang heeft geduurd voordat het park open ging voor het publiek. Maar het resultaat mag er zeker zijn!

 2. Park Guell een van mijn favoriete plekken in Barcelona. Nu al twee keer geweest. Volgende jaar waarschijnlijk terug. Vooral die kleurtjes vind ik geweldig. Fijne tips geef je…

  1. Het is een fijne plek om doorheen te wandelen. Zelf vind ik de mozaïeken bank het mooist. Vandaar heb je ook een mooi uitzicht over de stad. Ik geloof dat we daar wel meer dan een half uur alleen maar gezeten hebben, al rondkijkend naar de mozaïeken en genietend van het uitzicht.

 3. Als liefhebber van Gaudi bezocht ik het park een paar keer. Gelukkig nog in de tijd dat er geen monumentaal- en gratis deel waren, maar je gewoon overal lekker kon rondstruinen. Prachtig park, helaas dat het erg druk geworden is de laatste jaren.

 4. Ik ben gek op Barcelona en vind dit park een hele bijzondere plek en iets wat je niet mag overslaan. Het is erg leuk om in deze fantasiewereld rond te lopen. Dat van die zuilen wist ik niet :)

 5. Barcelona is inderdaad een mooie stad, maar wel erg druk. iets waar meer steden wel last van hebben in het hoogseizoen. Ook de ongure types (verkopen van drug, agressieve bedelaars) vond ik minder leuke ervaringen. Maar voor de rest: leuke stad om enkele dagen te vertoeven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *