Roadtrip reis door de Westfjorden IJsland

De Westfjorden | Deze regio van IJsland wil je echt niet missen

De Westfjorden zijn mijn favoriete regio van IJsland. Het landschap is bijzonder ruig, maar ook verfijnd tegelijk. Indrukwekkende fjorden vol met zeehonden en af en toe zelfs walvissen, spectaculaire uitzichten en afgelegen dorpjes. Hoewel IJsland elk jaar toch behoorlijk wat toeristen trekt, worden de Westfjorden vaak overgeslagen. Onbegrijpelijk, want deze regio heeft bijzonder veel te bieden. Tegelijkertijd is dat ook meteen een pluspunt. Het echte authentieke IJslandse “aan het einde van de wereld gevoel” vind je hier nog in overvloed.

IJslandse paarden Westfjorden

Landkaart Westfjorden IJsland

De mooiste bezienswaardigheden van de Westfjorden + handige tips

Eigenlijk is de hele reis door het gebied en de route op zich natuurlijk al een hoogtepunt. Het gaat immers om de reis. Toch zijn er een aantal plekken en dingen om te doen die je tijdens je bezoek aan dit gebied niet wilt overslaan. Vandaar dit handig overzicht vol met tips, de mooiste warmwaterbronnen, de beste plekken voor het zien van walvissen en de leukste bezienswaardigheden. Met  tot slot een hele handige tip, die je reis door de Westfjorden en de rest van IJsland een stuk aangenamer zak maken. Enjoy!

Heb je zelf nog een aanvulling op dit artikel, laat het gerust achter bij de reacties. Zo ontstaat er een mooi en compleet overzicht van alle bezienswaardigheden en activiteiten die je kunt ondernemen op de Westfjorden.

Uitzicht op Grimsey Drangsnes Westfjorden IJsland

Hot tubs en warmwaterbronnen Drangsnes Westfjorden IJsland

De warmwaterbronnen van Drangsnes

Het dropje Drangsnes staat bekend om zijn mooie wandelroutes en het voor de kust gelegen vogeleiland Grimsey, maar de echte reden waarom je beslist een bezoek moet brengen aan dit dorp zijn de in de zeewering gelegen jacuzzi’s. Drie stuks op een rij gevuld met warm water uit de bronnen. De jacuzzi’s zijn eigendom van de gemeenschap, maar als bezoeker mag je er ook gewoon gebruik van maken. Hou je aan de IJslandse gebruiken en douche eerst voordat je de warmwaterbronnen in stapt. Vanuit de jacuzzi’s heb je een prachtig uitzicht over de zee, het eiland Grimsey en de in de verte gelegen fjorden.

Walvissen spotten IJsland

Walvissen in het fjord Westfjorden IJsland

Spot walvissen in het Skötufjördur fjord

Het Skötufjördur is een heel bijzonder fjord. Dat bijzondere heeft niets te maken met de schoonheid of mooie uitzichten, alhoewel die er ook zeker mogen zijn. Het heeft alles te maken met de diepte van het fjord. Juist. De diepte. Hoe dieper het fjord hoe geschikter voor walvissen! Wij kregen de tip van een local dat het Skötufjördur vaak vol met walvissen zit die je gewoon van de kant kunt spotten. We hadden eigenlijk niet al te veel hoop dat we ze ook daadwerkelijk zouden zien. Maar bij binnenkomt van het fjord was het al raak. Een groep humbacks en minky whales zwommen rustig door het fjord. Hoe bijzonder!

Zeehonden Westfjorden IJsland

Zeehonden spotten op de Westfjorden

Net voor het Litlibaer café, wat bekend staat om zijn versgebakken wafels, spot je in het Skötufjördur fjord een grote kolonie zeehonden. Met hoog water zwemmen ze speels in de rondte en met laag water liggen ze in groepjes niet ver van de kant te relaxen. Het blijven leuke dieren om naar te kijken. Let goed op het bordje met de afbeelding van de zeehond erop, je rijdt er namelijk zo voorbij!

The Artic Fox Centre

Het enthousiasme van de vrijwilligers is aanstekelijk en in een mum van tijd ben je helemaal verknocht aan de twee wollige poolvossen Ingi en Móri die bij het centrum worden opgevangen. Het museum is klein, maar zeer interessant en de knusse kantine is de perfecte stop voor een kom warme soep en een kop koffie.

Adembenemend uitzicht Westfjorden

Adembenemende uitzichten vanuit het Álftafjörður fjord

Een van de mooiste uitzichten van heel de Westfjorden vind je op een steenworp afstand van the Artic Fox Centre. Vervolg je weg door het Álftafjörður fjord richting het dorp Ísafjörður en voor je ontvouwt zich een uitzicht waar je mond bijna van open valt. De betekenis van adembenemend word hier maar weer eens des te duidelijker.

IJslandse delicatesse gedroogde vis

Vis drogerij Westfjorden IJsland

Bezoek Ísafjörður en proef IJslandse delicatessen

Ísafjörður is de grootste plaats in de Westfjorden, hoewel je het nog steeds beter kan vergelijken met een groot dorp. Ísafjörður heeft wel maar liefst twee bakkers (iets wat je niet veel ziet in IJsland), een paar winkels en een echt uitstekend visitor center. Net buiten het dorp vind je de drogerijen waar grote hoeveelheden vis hangt te drogen. Alleen voor de echte helden, je kunt hier ook gefermenteerde vis proeven. In IJsland een ware delicatesse.

IJslandse historie in Hrafnseyri

Het is tijd voor een stukje IJslandse cultuur. Hier in Hrafnseyri werd in 1811 een van de meest belangrijke personen van de IJslandse geschiedenis geboren, Jón Sigurdsson. Grondlegger van de IJslandse onafhankelijkheid. In het dorp kun je het geboortehuis van Sigurdsson bezoeken en een kijkje nemen in de oude kerk. Het is een soort van klein openluchtmuseum op een schitterende plek in het fjord.

Dynjandi waterval IJsland Westfjorden

IJslandse Dynjandi waterval Westfjorden

Fotograferen IJsland Westfjorden

Dynjandi, de spectaculairste waterval van de Westfjorden

Over spectaculaire watervallen gesproken, de Dynjandi (ook wel Fjallfoss genoemd) is dé waterval op de Westfjorden die je niet wilt missen. De weg naar Dynjandi toe begint al goed. Het pad naar de waterval loopt dwars door een ruig natuurgebied en brengt je langs snelstromende beekjes en een aantal kleine watervallen. De Dynjandi herken je al van grote afstand. Vanaf 30 meter hoogte stroomt het water trapsgewijs naar beneden. Boven is de waterval 60 meter breed, beneden maar liefst 100 meter. Een gigantische waterval. De Dynjandi heeft iets sierlijks en de vorm van de waterval doet me een klein beetje denken aan een Maya bouwwerk. Het contrast met de ruige natuur is spectaculair.

Het natuurlijke zwembad van Reykjafjardarlaug

Een zwembad in the middle of nowhere. Goed verstopt tussen de fjorden en de ruige natuur van de Westfjorden. Het zwembad van Reykjafjardarlaug is gevuld met water uit de nabijgelegen warmwaterbronnen en heeft daardoor altijd de heerlijk warme temperatuur van 38 tot 40 graden. Terwijl je je baantjes trekt heb je een mooi uitzicht over de met sneeuw bedekte bergen in de verte.
De kleur van het water is in Reykjafjardarlaug heeft soms de ietwat onaantrekkelijke kleur groen. Dit betekend niet dat het water vies is. Het komt door de algen die in het water leven. Door de warme temperatuur van het water vermenigvuldigen de algen zich sneller en kleuren ze het water groen.

Mooiste wegen Westfjorden IJsland

Spectaculaire uitzichten en zeemonster spotten in Bíldudalur

Droom weg bij de prachtige uitzichten en de bijna sprookjesachtige ligging van het vissersdorpje Bíldudalur. Gelegen op een van de mooiste plekken van de Westfjorden, omringd door bergen en direct aan zee. In Bíldudalur vind je ook het IJslandse Zeemonstermuseum (alleen voor de naam wil je dit museum al bijna bezoeken). Verder is het niet echt een bruisend dorp, maar dat geeft niet, de omgeving van Bíldudalur is al reden genoeg voor een bezoek!

Ontspannen in de hottubs van Pollurin

Niet zo fancy als de hottubs van Drangsnes, maar wel net zo fijn om in te ontspannen zijn de warme baden van Pollurin. Vlak aan het strand gelegen liggen drie warme baden met een mooi uitzicht op de tegenovergelegen fjorden. De hottubs zijn eigendom van de gemeente en zijn ook voor bezoekers gewoon gratis te betreden.

Papegaaiduikers Borgarfjördur Eystri Oost IJsland

Papegaaiduikers spotten op de kliffen van Látrabjarg

Er zijn een aantal plekken op IJsland, waaronder het in het oosten gelegen Borgarfjördur Eystri, waar je goed papegaaiduikers kan spotten. De vogel kliffen van Látrabjarg zijn zo’n plek. 12 Kilometer aan ruige kliffen en broedende vogels. Wandel in de rondte en geniet van de papegaaiduikers, wat mij betreft de leukste vogel ooit. Mooi om te zien en door zijn beetje onhandige manier van doen te schattig voor woorden. Als je toch bij Látrabjarg bent neem dan ook een kijkje bij de vuurtoren van Bjargtangar, de meest westelijke punt van IJsland en Europa (als je de Azoren niet meerekent dan).

Stranden van de IJslandse Westfjorden

De stranden van Raudasandur en Breidavík

Vanaf de kliffen van Látrabjarg wandel je in ongeveer 20 kilometer naar het strand van Raudasandur. Vind je dat te ver (wij wel), dan is er nog een manier om er te komen. Neem vanaf de weg 612, die je naar de vogel kliffen brengt, de eerste afslag naar links de 614 op. De weg is hobbelig, maar als je een 4 WD hebt, geen probleem. Na ongeveer 10 kilometer bereik je het strand van Raudasandur. Een totaal verlaten roodachtig gekleurd zandstrand.

Vind je de weg naar Raudasandur een net iets te lange omweg, breng dan een bezoek aan het strand van Breidavík. Je komt het strand tegen op weg naar de kliffen van Látrabjarg. Een zandstrand gelegen in een baai en omringd met rotsformaties. Picture perfect.

IJsland-warmwaterbronnen-Hellulaug - slow travel

Hellulaug, de mooiste warmwaterbron van de Westfjorden

Een goed bewaard geheim is de warmwaterbron van Hellulaug. Een prachtig gelegen bron, omringd door rotsen en verscholen tussen het groen. Vanuit de warmwaterbron kijk je uit over de zee en het tegenovergelegen fjord. Ontspannen in het warme water van Hellulaug en genieten van het uitzicht op de omgeving zorgt van dat gelukzalige gevoel wat reizen voor ons zo bijzonder maakt. Persoonlijk is Hellulaug mijn favoriete warmwaterbron van heel IJsland. (Deze warmwaterbronnen mogen er trouwens ook zijn).

De bron van Hellulaug is een goed bewaard geheim en dat komt voornamelijk doordat het nergens staat aangegeven. Geen bord, geen overduidelijk pad, niets. De warmwaterbron is niet makkelijk te vinden en de lokale bevolking vindt dat eigenlijk wel prima. Wil je Hellulaug toch bezoeken (ik zeg doen!), dan vind je hier een beschrijving die de zoektocht naar de warmwaterbron een stuk gemakkelijker zal maken.

Verlaten tractor Westfjorden Ijsland

Het is bijna kunst langs de kant van de weg

Wat doe je als je in de Westfjorden woont, ver weg van iedereen, en je hebt een kapotte tractor of auto? Dan doe je gewoon hetzelfde als ze gedaan hebben met het DC-3 vliegtuigwrak in het zuiden van IJsland. Die laat je gewoon staan. Na jaren blootgesteld te hebben gestaan aan de elementen levert dat soms hele mooie plaatjes op. Als je goed oplet, dan spot je tijdens je trip door dit gebied een aantal van deze industriële pareltjes.

Autovakantie IJslandse Westfjorden

Check altijd voor je weg op gaat de conditie van de wegen

Door sneeuwval, ijs of juist in het voorjaar door het smeltwater zijn niet alle wegen op de Westfjorden goed begaanbaar. In het ergste geval betekent dit letterlijk uren omrijden en het missen van een paar van de mooiste wegen door dit gebied. Check altijd voordat je gaat rijden de website www.road.is. Hier vind je een up to dat overzicht van het wegennetwerk in IJsland. Zo zie je makkelijk welke wegen begaanbaar of juist afgesloten zijn.

Roadtrip reis door de Westfjorden IJsland

Waarom je de Westfjorden niet moet overslaan

Zoals ik in het begin van dit artikel al schreef zijn wat mij betreft de Westfjorden een van de mooiste regio’s van IJsland. Prachtige fjorden met spectaculaire uitzichten. Maar ook fijne warmwaterbronnen en het spotten van poolvossen, zeehonden en walvissen. De Westfjorden zijn een waar wandelparadijs met als kers op de taart het moeilijk te bereiken natuurgebied en wandelparadijs Hornstandir Nature Reserve. Veel toeristen laten dit gebied links leggen en kiezen voor de Golden Circle route of blijven trouw aan de bekende rondweg door IJsland, de nummer 1. Allemaal mooi. Maar doe jezelf niet tekort en pak een stuk van de Westfjorden mee. Je zult wederom versteld staan van de schoonheid van de IJslandse natuur.

 

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook Instagram.

Tagged: , ,

3 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *