Een avontuurlijke dagtrip van Dubrovnik naar Mostar

Het idyllische Dubrovnik is de perfecte bestemming voor een fijne stedentrip. De eeuwenoude en uiterst charmante stad met zijn ligging direct aan zee. Wist je dat je vanuit Dubrovnik ook prima een dagtrip kan maken naar Mostar? Combineer het beste van Kroatië met de mooiste stad van Bosnië en Herzegovina en je stedentrip zal direct geüpgraded worden van heel fijn, naar onvergetelijk!

Uitzicht vanaf de stadsmuur Dubrovnik Kroatië

Dagtrip van Dubrovnik naar Mostar

Vanuit Dubrovnik is het mogelijk om verschillende dagtochten te maken. Wat denk je van een bezoek aan de Kroatische eilanden, op zoek naar kleine strandjes en lokale wijn. Door de ligging van de stad is het echter ook mogelijk om iets meer avontuurlijkere dagtrips te maken, die de landsgrenzen van Kroatië overschrijden. Wat dacht je van Kotor in Montenegro of Mostar in Bosnië Herzegovina. Wij kozen voor deze laatste stad. Waarom? Om dat Bosnië ons avontuurlijke hart triggerde en de Stari Most brug waanzinnig mooi schijnt te zijn. De dagtrip van Dubrovnik naar Mostar was een feit. Een prachtige tocht, waarvan we nog steeds diep onder de indruk zijn.

Dorpjes Kroatische kust

Uitgestrekte vlaktes en imposante bergen

De weg voert je langs de prachtige Kroatische en de (eerlijk is eerlijk iets minder spectaculaire) Bosnische kust. Door uitgestrekte groene vlaktes, langs imposante bergen met veel te mooie uitzichten en door kleine dorpjes. Vooral de dorpen in Bosnië en Herzegovina zijn bijzonder om te zien. Overal zie je keurig verzorgde boerderijen en vrijstaande huizen met mooie tuinen. De zon schijnt en opvallend is hoeveel huizen een klein zwembadje in de tuin hebben. Er hangt een vredige en een serene sfeer. Alleen de kogelgaten in de gevels van de huizen verraad dat het er hier nog niet zo lang geleden heel anders aan toe ging. Het geeft een bijzonder contrast. De mensen hier willen door, hebben het leven weer opgepakt, maar de tekenen van de oorlog zijn nog altijd zichtbaar. Zowel in het straatbeeld als in de harten van de mensen.

De Kravice watervallen Bosnië en Herzegovina

De watervallen van Kravice

Onderweg valt er genoeg te zien, de hele dagtrip is eigenlijk een soort van grote sight seeing roadtrip. Ben je niet aan tijd gebonden (hopelijk ben je dat niet, want het is toch vakantie ?) en wil je iets meer van de natuur van Bosnië en Herzegovina ontdekken, maak dan een kleine omweg naar de Kravice watervallen. De weg naar de watervallen leid je door kleine dorpjes en op deze manier kan je ook glimp opvangen van het plattelandsleven van Bosnië. De Kravice watervallen zijn indrukwekkend en een prachtig stukje natuurgeweld. Parkeer de auto op de parkeerplaats en wandel naar de voet van de waterval.

Stari Most in Mostar Bosnië en Herzegovina

Mostar en de Satri Most brug

En dan ben je er. Dubrovnik is al prachtig met zijn oude stadshart en indrukwekkende stadsmuren, maar Mostar doet daar zeker niet voor onder. Een kleine, maar vriendelijke stad met smalle straatjes en een aantal mooie moskeeën. De grote ster van de stad is toch wel de wereldberoemde Stari Most brug, waaronder het blauwgroene water van de Neretva rivier stroomt. De plaatselijke daredevils hebben er een sport van gemaakt om van de 19 meter hoge brug te springen. Mij niet gezien. Als je in Mostar bent, probeer dan zeker de Bosnische keuken uit. Zelden heb ik zo lekker gegeten. Een ware ontdekking.

Dagtrip van Dubrovnik naar Mostar

Wat is het toch heerlijk dat je Dubrovnik en Mostar zo makkelijk via een dagtrip met elkaar kan combineren. Kies voor de avontuurlijke manier en huur een auto en leg de reis zelfstandig af (de wegen zijn prima, dus dit kan makkelijk). Vind je dit misschien net iets te avontuurlijk, er worden ook dagelijks dagtochten van Dubrovnik naar Mostar georganiseerd. Je gaat dan per minibus of touringcar.

Dorp Mostar Bosnië en Herzegovina

Verrassend Bosnië

Door de roadtrip en het bezoek aan de prachtige stad Mostar hebben we een beetje kunnen proeven aan het reizen door Bosnië en Herzegovina en dat is heel goed bevallen. Het land heeft onze nieuwsgierigheid zeker weten te triggeren en we zijn heel benieuwd naar wat het land nog meer te bieden heeft.

Dagtrip Dubrovnik naar Bosnië en Herzegovina

Neem de routebeschrijving niet te letterlijk :)

Google Maps is wat mij betreft de uitvinding van de eeuw en ook in Kroatië prima als navigatiemiddel te gebruiken. Hou er wel rekening mee dat de navigatie altijd de snelste route berekend en zeker niet de meest praktische. Zo leidde Google Maps ons via een wel heel avontuurlijke bergweg (zo’n weg waarvan je van harte hoopt dat je geen tegenliggers tegenkomt) naar zo ongeveer de meest verlaten grenspost ter wereld. De grenswachter was totaal in shock toen hij ons zag komen aanrijden. Dit was geen grensovergang voor toeristen en alleen Kroatische burgers met speciale toestemming mochten hier de grens passeren. Er zat maar een ding op, dezelfde weg weer terug. Deze fijne omweg kostte ons meer dan een uur aan reistijd. Een mooi verhaal was het wel.

De moraal van het verhaal: zorg ervoor dat als je een dagtrip van Dubrovnik naar Mostar gaat maken, je altijd de weg langs de kust neemt. Begin dus met de D8, dat zal je veel tijd schelen!

Route dagtrip van Durovnik naar Mostar

Goed om te weten | van Dubrovnik naar Mostar

Een auto huren in Dubrovnik is niet moeilijk. Een aantal bekende aanbieders zitten gevestigd net buiten de stadsmuren. Een andere optie is om je auto te huren bij de plaatselijke toeristenshops. Allebei prima keuzes.

Geef bij het huren van een auto altijd aan dat je van plan bent een ander land te bezoeken. Het is namelijk niet altijd toegestaan om met je huurauto de grens over te gaan.

Mostar ligt natuurlijk in Bosnië en Herzegovina en op je weg daarnaartoe kom je verschillende grensposten tegen. Het meenemen van je paspoort is dan ook echt een must, anders zal je niet veel verder komen dan de eerste Kroatische grenspost.

De reis van Dubrovnik naar Mostar duurt ongeveer 2,5 uur. De snelste en comfortabelste weg gaat via de D8 en de M16. Een bezoek aan de watervallen van Kravice is een fijne onderbreking van de rit. Ook al is 2,5 uur toch wel lang rijden, zo voelt het echter totaal niet. De route naar Mostar voert je langs de kust, door het binnenland en langs prachtige landschappen. Ik zeg doen!

 

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook & Instagram.

11 comments

  1. Een mooie uitstap om een keer te doen als je een stedentrip naar Dubrovnik maakt. Wij vonden de Kroatische kust prachtig en Mostar lijkt mij ook erg mooi. Slovenië staat sowieso op onze verlanglijst. Vorige keer hadden we er helaas geen tijd meer voor en reden we er alleen doorheen.

  2. Super om te lezen! Ik ben in Dubrovnik geweest, maar helaas niet de grens over. Ik zou echter heel graag een meer naar Bosnië willen – ik ben dol op dat deel van Europa.

  3. Wat leuk beschreven en wat een goede tips! Wij gaan volgende week naar Dubrovnik en willen hetzelfde doen. Ik twijfel of we eerst naar Mostar of de watervallen zullen gaan, kan jij daarin adviseren? Bij voorbaat dank!

    1. Dank je Ellen! En wat leuk dat jullie binnenkort ook die kant opgaan. Ik zou je adviseren om eerst naar de watervallen te gaan en dan naar Mostar zelf. Mostar is naast een prachtige stad ook een perfecte plek om lekker te lunchen. Wij hebben het precies andersom gedaan, eerst naar Mostar en toen naar de watervallen. We merkten dat toen we bij de watervallen aankwamen we toch wel moe en misschien ook wel verzadigd waren door alle indrukken. Vandaar dat ik je zou adviseren om het andersom te doen, dan kan je vanaf Mostar weer in een keer terug rijden naar Dubrovnik. Alvast heel veel plezier! Ik denk dat je beide steden helemaal te gek gaat vinden.

  4. Hoi Sanne,
    Wat een leuke blog heb jij geschreven over de dagtrip naar Mostar. Wij zijn dit jaar in het noorden van Kroatië geweest en willen volgend jaar vier dagen naar Dubrovnik. Deze uitstap gaan we dan zeker maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *