Safari in Hluhluwe iMfolozi National Park

Op safari in Zuid-Afrika: de 6 beste Nationale Parken voor het spotten van wildlife

Ga je op vakantie naar Zuid-Afrika, dan wil je natuurlijk ook op safari. Het spotten van wildlife in hun natuurlijke omgeving is een ontzettend gave ervaring. Maar welk park wil je bezoeken? Wij weten raad. Dit zijn namelijk de 6 goede opties of misschien wel de 6 beste Nationale Parken in Zuid-Afrika voor het maken van een onvergetelijke safari!

De 6 beste Nationale Parken voor het spotten van wildlife in Zuid-Afrika

Wist je dat er in Zuid-Afrika meer dan 20 Nationale Parken zijn? Een groot land, met vele natuurgebieden. Zuid-Afrika is natuurlijk ook het land bij uitstek voor het maken van safari’s en het spotten van de Big 5. Toch zijn lang niet alle Nationale Parken geschikt voor het maken van een game drive. Denk maar aan het Garden Route National Park met zijn prachtige route langs de kust. Welke natuurgebieden er wel uitermate geschikt zijn voor het spotten van wildlife en het maken van safari’s zijn de volgende 6 Zuid-Afrikaanse Nationale Parken.

Reisroute Zuid-Afrika, olifanten Kruger National Park

1. Wildlife spotten in Zuid-Afrika: Het Kruger National Park

We beginnen meteen met Zuid-Afrika haar bekendste natuurgebied voor het maken van een safari, het Kruger National Park. 20.000 Kilometer aan uitgestrekte natuur en het leefgebied van ontzettend veel dieren. Van de Big 5 tot cheeta’s, wilde honden en civetkatten. Je kijkt je ogen uit tijdens een safari in dit National Park. Er is ontzettend veel te zien, van dieren tot spectaculaire natuur.

Naast dat het Kruger Park het grootste en populairste National Park van Zuid-Afrika is, hoort het ook zeker bij de mooiste natuurgebieden die het land rijk is. Bijzonder is ook dat je in dit Zuid-Afrikaanse National Park ook prima zelf met je eigen auto op safari kan. En dat is toch wel erg tof!

Safari door noorden Kruger National Park

Op safari in Noord-Kruger

Het Kruger National Park bestaat grofweg uit drie delen, het ongerepte Noord-Kruger, Centraal Kruger en het populaire Zuid-Kruger. Hou je van dat beetje off the beaten track gevoel, dan is het minder druk bezochten Noorden een goede optie voor het maken van een echte authentieke Zuid-Afrikaanse safari. De dieren zijn iets minder makkelijk te spotten (alhoewel je nog genoeg zult zien), maar daar staat wel tegenover dat je uren kunt rijden zonder ook maar iemand tegen te komen. Een safari in Noord-Kruger voelt als een groot avontuur.

Nijlpaarden Zuid-Afrika

Op avontuur in Centraal-Kruger

Avontuur ten over heb je trouwens ook in Centraal Kruger. Zoals er plotseling uit de bosjes een groep olifanten de weg oversteekt, een paar meter voor je auto. Daar kan niks tegen op. Centraal Kruger is prachtig qua natuur en wij zagen hier na honderden giraffen en olifanten ook wilde honden (vrij zeldzaam), een civetkat, verschillende groepen leeuwen, hyena’s en een luipaard. En dan heb ik het nog niet over de vele impala’s en andere bokjes die zult tegenkomen.

Safari en wildlife spotten beste Nationale Parken Zuid-Afrika

Het populaire Zuid-Kruger

Zuid-Kruger is door zijn ligging het populairste deel van het park. In verhouding is Zuid-Kruger makkelijker te bereiken en goed te combineren met andere bezienswaardigheden in de buurt. Wat tot het gevolg heeft dat het park ook druk bezocht wordt door safari jeeps en personenauto’s. Je ziet er veel, het is misschien wel het deel waar de kansen op het zien van de Big 5 het grootst zijn, maar hou er rekening mee dat je het uitzicht op de neushoorn met misschien wel nog 20 auto’s moet delen. Zuid-Kruger heeft zijn voor en nadelen, maar het is evengoed een aanrader om te bezoeken, zeker als je het kan combineren met een bezoek aan Centraal Kruger.

Safari in Hluhluwe iMfolozi National Park

2. Hluhluwe iMfolozi , het mooiste Nationale Park van Zuid-Afrika

Wat ikzelf het mooiste Nationale Park van Zuid-Afrika vind, met natuur wat je bij binnenkomst meteen al van je sokken blaast, is het Hluhluwe iMfolozi National Park. 96.000 Hectare aan groene oase in een bergachtig landschap met prachtige uitzichtpunten. Een beter decor voor het maken van een safari is er bijna niet.

Het Nationale Park in Zuid-Afrika voor het spotten van neushoorns

Het is mogelijk om in het Hluhluwe iMfolozi National Park de beroemde Big 5 te spotten, maar moeilijk wordt het wel. Vooral het luipaard laat zich hier niet zo vaak zien. Wel is het dé plek in Zuid-Afrika voor het spotten van neushoorns. Veruit de grootste populatie van deze dieren leeft in dit gebied.

Neushoorns Hluhluwe iMfolozi National Park Zuid-Afrika

Een goed bewaard geheim

Hoeveel het er zijn, weet niemand precies. Behalve de rangers en medewerkers van Hluhluwe iMfolozi. Het is een goed bewaard geheim, wat ze niet prijsgeven i.v.m. het probleem dat in Zuid-Afrika helaas nog steeds gestroopt wordt. Geniet van de vele neushoorns die je zal tegenkomen tijdens je safari in dit Zuid-Afrikaanse National Park, maar hou de code in eren en vertel anderen niet waar je de neushoorns gespot hebt.

Leeuwen Hluhluwe iMfolozi National Park

Olifanten, leeuwen en cheeta’s

Na een regenachtig begin van onze safari werden we in Hluhluwe iMfolozi getrakteerd op prachtige uitzichten, leeuwen die op hun gemak vlak voor onze jeep de weg overstaken, olifanten, vele neushoorns en als kers op de taart een cheeta die rustig zijn net gevangen prooi aan het opeten was. Het was een bijzondere dag, in wat naar mijn mening, een van de mooiste Nationale Parken van Zuid-Afrika is.

iSmangaliso Wetland Park St Lucia Zuid-Afrika

3. Op safari & meer in het iSmangaliso Wetland Park

Totaal anders dan de andere Nationale Parken is het iSmangaliso Wetland Park. Hier staat het spotten van wildlife op plaats 2 en juist de mooie natuur, de wetlands op nummer 1.

Het iSmangaliso Wetland Park is het eerste Zuid-Afrikaanse National Park wat een plekje wist te bemachtigen op de UNESCO-werelderfgoedlijst. De reden hiervoor is de bijzondere natuur van het park en zijn vele ecosystemen. Uitgestrekte vlaktes, rode zandduinen en brede zandstranden. Hier geen Big 5, maar de Big 4 is hier wel te spotten. Naast leeuwen, leven wel alle andere dieren hier in het park, inclusief de neushoorn.

Bijzondere neushoorns

Waarschijnlijk zal je tijdens je safari in iSmangaliso wel een neushoorn spotten. Bijzonder om te zien is dat de neushoorns hier geen hoorn meer hebben. De neushoorns gaat de gemeente van St Lucia aan hun hart en om het stropen tegen te gaan is besloten om uit voorzorg, en onder verdoving, de hoorns te verwijderen. Zo zijn de dieren “nutteloos” voor stropers en kunnen ze veilig leven in het Nationale Park.

Giraffen Zuid-Afrika

Verken het park zelf met de auto

Georganiseerd op safari in het iSmangaliso Wetland Park of niet? Het Wetland Park is een prima bestemming om zelf met de auto te verkennen. Je hoeft hier niet per se met een georganiseerde safari op pad om al het moois van dit natuurgebied te ontdekken. Trek voor je bezoek aan dit Nationale Park zeker een dag uit. Ga op safari, verken de natuur en waai uit op het fijne strand van Cape Vidal.

Olifanten Addo Elephant Park Zuid-Afrika

4. Olifanten spotten in Zuid-Afrika’s Addo Elephant Park

De naam verraadt het natuurlijk al een beetje, maar Addo Elephant Park staat vooral bekend om zijn grote kuddes olifanten. Doordat er meer dan 600 olifanten leven in dit gebied, is de kans bijna 100% dat je er tenminste 1 zult tegenkomen tijdens je safari in Addo Elephant Park. Even een slag om de arm houdend, het blijven natuurlijk wilde dieren.

Jakhalzen Addo Elephant Park Zuid-Afrika

Deze dieren kun je spotten in Addo Elephant Park

Addo Elephant Park is het op 3 na grootste National Park van Zuid-Afrika en ligt op ongeveer 8 uur rijden van Kaapstad en op 70 kilometer van Port Elizabeth. Naast olifanten kun je ook leeuwen, neushoorns, luipaarden, buffels en hyena’s spotten. Bezoek je Addo echt voor het zien van de volledige Big 5, dan moet ik je helaas teleurstellen. Addo is een prima Zuid-Afrikaans National Park voor het maken van een safari, maar door de vegetatie en het klein aantal van b.v. de luipaarden die er in dit gebied leven, is de kans klein dat je ze ook echt zult zien.

Maar maak je geen zorgen, tijdens je safari zal je ongetwijfeld genoeg dieren zien. Zo zagen wij grote groepen olifanten met verschillende baby olifanten (te leuk), buffels, hyena’s, jakhalzen en leeuwen. En dan heb ik het nog niet over de grote kuddes hartenbeesten en vele soorten bokachtige die we tegenkwamen.

Spot de Big 7

Addo Elephant Park ligt niet ver van de kust, vanaf de uitkijkpunten boven op de berg zie je het strand al liggen in de verte. Hierdoor wordt er ook weleens gezegd dat je in Addo niet alleen de Big 5, maar ook de Big 7 kan spotten. De traditionele lijst wordt hierbij aangevuld met de walvis en de witte haai.

Safari en wildlife spotten beste Nationale Parken Zuid-Afrika

5. Op safari in het afgelegen Kgalagadi Transfortier Park

In het noordwesten van Zuid-Afrika, grenzend aan Botswana en Namibië ligt het Kgaladi Transfortier Park. Een National Park dat anders is dan alle andere parken in Zuid-Afrika. Het is een gebied van extreme, regelmatig geteisterd door droogte, maar waar de dieren in het park toch een manier hebben gevonden om om te gaan met het natuurgeweld. Zandvlaktes, woestijngebied variërend van rood tot wit zand, bomen en opgedroogde rivierbeddingen. De natuur is prachtig op zijn eigen manier.

Safari en wildlife spotten beste Nationale Parken Zuid-Afrika

Grote kans op het zien van katachtigen

Een goede reden om juist voor dit Zuid-Afrikaanse National Park te kiezen voor het maken van een safari is de grote kans op het zien van de katachtigen. Want dat is wel een beetje waar het Kgaladi Transfortier Park om bekend staan. Leeuwen, hyena’s, luipaarden en cheeta’s, je vindt ze hier allemaal.

Beste reistijd

Bezoek het Kgalagadi Transfortier Park als houdt van katachtigen, ruig terrein, 4WD routes en uitgestrekte Afrikaanse vlaktes, woestijn en duinen. Beste reistijd voor een bezoek aan dit National Park is mei tot augustus, het klimaat voor het maken van een safari is dan op zijn best. Je kan ook kiezen voor de maanden december t/m februari. Door de enorme warmte zijn de dieren eerder geneigd water te drinken en daardoor makkelijker te spotten. Het nadeel hiervan is dat de temperaturen vaak zo hoog zijn, dat het eigenlijk net iets te heet is voor het maken van een safari. Het is een afweging die je moet maken.

Giraffe in Zuid-Afrika

6. Wildlife spotten in het Mountain Zebra National Park

Een heel ander soort safari maak je in het Mountain Zebra National Park. Hier geen grote groepen olifanten, maar wel de Cape Mountain zebra. Een vrij zeldzame zebra, die je kan herkennen aan de oranje bles op zijn kop. Jaren geleden waren er nog maar 6 zebra’s van dit ras over. Tegenwoordig gaat het gelukkig weer beter met de Cape Mountain zebra en leven er meer dan 300 zebra’s in het National Park.

Met een beetje geluk spot je naast de zebra’s, ook nog de zwarte neushoorn, buffels (de Kaapse en de Afrikaanse), hartenbeesten, elanden, koedoes, gnoes, verschillende soorten springbokken, hyena’s, cheeta’s en leeuwen.

 

 

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook Instagram.

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *