Pakoda, de allerlekkerste Nepalese snack

Streetfood, I love it! In Nepal aten we de lekkerste snack ever, namelijk Pakoda´s.

Al vroeg in de ochtend vertrokken we per jeep vanuit Bardia National Park, richting Nepalgunj om vanuit daar de Siddhartha Highway te nemen richting Pokhara.  Na een paar uur over hobbelige en stoffige wegen te hebben gereden vond onze chauffeur het tijd geworden voor een stop. Even de benen strekken en wat drinken. Hij koos het meest sjofele tentje uit, waar een oude vrouw een soort snacks verkocht, en bestelde een grote portie hiervan. “Wil je er ook een paar?”, vroeg onze chauffeur. We zijn beide dol op buitenlands eten, dus proeven wilde we zeker wel! En, o men, wat was het lekker! We bestelde gelijk zelf ook een portie en we hebben er, zal zittend op de blauwe plastic stoeltjes lang de kant van de weg, volop van genoten!

Pakoda nepalese snack

Deze gefrituurde, knapperige en vegetarische snacks heten Pakoda’s. Er bestaat ook een Indiase variant van de pakoda, maar wij werden verliefd op de Nepalese! En het leuke is, je kan ze ook heel gemakkelijk zelf maken!

Recept Pakoda’s

Ingrediënten:

  • 1/2 kopje zelfrijzend bakmeel
  • 2/3 kopje water
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel chili poeder
  • 1/2 theelepel komijnpoeder
  • 1 kleine ui
  • 1 aardappel
  • handje spinazie
  • 2 kopjes olie (b.v. zonnebloem)
  • snufje zout

 

Bereidingswijze:

  • Voeg het water langzaam bij het meel, terwijl je het beslag goed roert. Blijf roeren tot er een mooi glad en stevig beslag ontstaat. Laat het beslag vervolgens 15 minuten rusten.
  • Voeg een snufje zout, het komijnpoeder, de chilipoeder en het bakpoeder toe aan het beslag. Roer dit vervolgens weer goed door elkaar, zodat alle ingrediënten goed opgenomen zijn.
  • Snij de ui in kleine stukjes en voeg deze bij het beslag. Hetzelfde doe je met de aardappel en de spinazieblaadjes. Mix vervolgens weer alle ingrediënten door het beslag.
  • En dan, de olie! Verhit de olie in een wol of pan op middel hoog vuur.
  • Als de olie goed warm is, schep dan met behulp van twee lepels een wolkje beslag in de olie. Doe dit voorzichtig! Frituur de pakoda tot deze aan twee zijdes goudbruin is.

 

Zo lekker als toen aan de kant van de weg heb ik ze in Nepal nooit meer gegeten, maar dat komt waarschijnlijk ook door de sfeer, de zetting, het mooie uitzicht en de olie die waarschijnlijk al heel wat dagen oud was. :) Dit recept is een goede tweede! Af en toe maak ik een portie pakoda’s en denk ik met een glimlach terug aan die stop bij het sjofele tentje en de oude vrouw die het fantastisch vond dat er twee bloede toeristen bij haar kwamen eten. Wat is reizen toch fijn! En lekker!

 

 

 

 

12 comments

    1. In India heb je ze ook he? Ik geloof dat de Nepalese het een beetje afgekeken hebben van hun. :) Hmmm..dat is ook een idee, ik ga eens experimenteren met andere ingrediënten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *