De kust bij het IJslandse dorp Hítarneskot

West-IJsland: overnachten aan het einde van de wereld

Logeren aan het einde van de wereld; in West-IJsland kan het. In Hítarneskot om precies te zijn, een van de kleinste dorpjes van IJsland. Het Hítarnesfjörur Holiday Home is een prima accommodatie, maar het is de omgeving die echt de show steelt. Zwarte stranden, uitgestrekte weides en de met sneeuw bedekten vulkanen op de achtergrond. Een bijzondere overnachtingsplek, die ik graag met jullie deel.

Hítarneskot West IJsland bij zonsopgang

Een uitdagende rit naar West-IJsland

Het begint allemaal met het zoeken van de afslag. Een klein, goed te missen, bordje met het woord Hítarneskot wijst je de weg naar een plek aan zee, waarvan je van tevoren niet kunt vermoeden hoe adembenemend mooi deze zal zijn. De weg is onverhard en even ben ik blij dat we toch voor een 4WD gekozen hebben, alhoewel ze zeggen dat het met een 2WD ook goed te doen moet zijn in West-IJsland. Ik heb mijn twijfels.

De uitgestrekte vlaktes van West IJsland

Bestemming: Hítarneskot, West-IJsland

Nog 8 kilometer en we zijn bij onze slaapplaats voor vannacht, het Hítarnesfjörur Holiday Home, gelegen in het twee woningen tellende dorp Hítarneskot in West-IJsland. De weg brengt ons langs een paar boerderijen en door een weids landschap naar een wit huis aan zee. Onze slaapplaats van vannacht. Terwijl we onze bestemming naderen veranderd de regen in een complete onweersbui en na de sleutel opgehaald hebben maken we het ons gemakkelijk op de bank, dichtbij de kachel. Door het weer is er niet veel meer van de omgeving te zien en daar baal ik eigenlijk best wel een beetje van. De omgeving is juist de reden waarom we deze accommodatie uitgekozen hebben. Morgen meer geluk.

De zwarte stranden van West IJsland

Het mooiste uitzicht heb je vroeg in de ochtend

Om 05.00 uur word ik wakker. Met de hoop dat het vandaag beter weer is werp ik een blik naar buiten. Zon. Maar eigenlijk is dan niet hetgeen wat me direct opvalt. Het is de omgeving die mijn aandacht trekt. Prachtig. Een uitzicht uit duizenden. Ik probeer nog een paar uur te slapen, maar het uitzicht spookt door mijn hoofd. Het begint te kriebelen, ik wil eruit. Ik weet mezelf nog een uur tegen te houden, maar dat was ook wel echt het maximale. Ik wil naar buiten, naar de zee. Genieten van het uitzicht in wat misschien wel het mooiste licht van de dag is.

Uitzicht vanuit het dorp Hítarneskot West IJsland

Adembenemend mooi, ik kan het niet anders zeggen

En dus trok ik mijn jas en schoenen aan en liep ik even later – met mijn pyjama nog aan – richting de zee. Bijna een uur lang stond ik daar in het zonnetje en met de kou op mijn gezicht te genieten van het adembenemende uitzicht. Een ander woord is er eigenlijk niet voor. Het zwarte zand en de kalme zee met aan de andere kant de uitgestrekte vlaktes met IJslandse paarden. Een landschap waar je me elk moment van de nacht voor mag wakker maken. Dit zijn de momenten die het reizen zo bijzonder maken.

IJslandse paarden op de weg bij Hítarneskot West IJsland

IJslandse paarden in West IJsland

Hítarnesfjörur Holiday Home West IJsland

Hítarnesfjörur Holiday Home in Hítarneskot

De accommodatie zelf in basic, maar prima. Het is een vrij groot huis met twee slaapkamers, twee badkamers, een woonkamer en een ruime keuken. De inrichting zou je waarschijnlijk nooit in een Woonmagazine voorbij zien komen, maar het is comfortabel en niet onbelangrijk; het huis is heel schoon.

Het prachtige uitzicht vanuit Hítarnesfjörur Holiday Home

Dit is waarom je hier beslist moet overnachten in West-IJsland

Maar waar het Hítarnesfjörur Holiday Home aan styling een beetje ontbreekt, scoort het op gebied van locatie juist weer dubbele punten. De zwarte stranden, de kleine waterval die uitmondt in de zee, het oneindig ver kunnen kijken en de met sneeuw bedekte toppen van de vulkanen op de achtergrond. Mooier gaat het bijna niet meer worden.

Logeren aan het einde van de wereld

Logeren aan het einde van de wereld, zo voelt het in Hítarneskot, West-IJsland echt. Wil je een keer bijzonder overnachten, voor een fijne prijs, dan kan ik je Hítarnesfjörur Holiday Home van harte aanbevelen. En dan vooral de omgeving, die is schitterend en met mooi weer zelfs magisch.

Meer IJsland inspiratie

Reizen naar IJsland is letterlijk een feestje. De warmwaterbronnen Secret Lagoon,  de hot tubs van Drangsnes en uiteraard de mooie papegaaiduikers van Borgarfjördur eystri zijn alleen al een bezoek waard. IJsland biedt echter nog meer. Nog veel meer zelfs. Zo schreven we over de mooiste route door de fjorden van Oost-IJsland kunnen we Myvatn ook in de winter aanraden en delen we het verhaal van het DC-3 vliegtuigwrak in IJsland.

Lees alle IJsland artikelen>>>

 

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook Instagram.

6 comments

  1. Wat een prachtige locatie zeg! Ik hou van dergelijke overnachtingen en deze blijven je nog lang bij. Zo heerlijk om ’s ochtends vroeg wakker te worden met prachtige vergezichten.

  2. Wat een prachtige plekken zijn dat zo aan het eind van de wereld. In Zwitserland ben ik ook pp zo’n plek geweest. IJsland ben ik sowieso nog nooit geweest, maar staat zeker op de lijst om te gaan bezoeken!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *