Skaftafell National Park | wandelen tussen de bergen en gletsjers

De natuur in IJsland is verbazingwekkend, divers en ontzettend mooi. Een van de vele hoogtepunten van het land is het Skaftafell National Park, wat deel uitmaakt van het Vatnajökull National Park. Gletsjers, bergketens, watervallen en waanzinnige uitzichten. Onze nieuwsgierigheid was gewekt en we bezochten het park voor een aantal avontuurlijke wandelingen en fijne hikes.

Skaftafell uitzicht gletsjer

Welkom in het Skaftafell National Park

Maar voor we aan de wandel gaan, eerst even iets meer over het Skaftafell National Park. Het natuurgebied heeft met aan de ene kant de Vatnajökull gletsjer en aan de andere zijde een enorme berketen met bergen van wel 1126 meter hoog een prachtige ligging. De bergketen en de gletsjer creëren samen een soort van natuurlijke bescherming, waardoor de natuur zich heeft kunnen ontwikkelen tot een prachtig national park.

Sinds 1967 is Skaftafell officieel benoemd tot national park en vanaf 2008 maakt het ook deel uit van het Vatnajökull National Park

Oftewel het Vatnajökull National Park

Het Vatnajökull National Park is een van de drie grote nationale parken van IJsland. Met zijn ruim 13920 km2 is het zelfs het twee na grootste national park van Europa.

Skaftafell is een onderdeel van het Vatnajökull National park, net als bijvoorbeeld de Vatnajökull gletsjer, het gletsjermeer van Jökulsárlón en het in het noorden gelegen natuurgebied Jökulsárgljúfur.

Het Vatnajökull national park dankt zijn naam aan de gelijknamige Vatnajökull gletsjer. De grootste gletsjer van Europa met een ijslaag die op sommige plekken wel zo’n 900 meter dik is. Een bijzonder natuurfenomeen waarvan je hoopt dat het nooit te maken gaat krijgen met de effecten van de klimaatverandering.

Vogels Skaftafell National Park

Het visitors centre van Vatnajökull en Skaftafell National Park

Direct bij de ingang van het Vatnajökull en Skaftafell National Park vind je het visitors centre. Alle toeristeninformatiecentrums in IJsland zijn uitstekend, zo ook deze. Je kunt hier naast het verkrijgen van allerlei informatie over de wandelingen, ook een kaart kopen van Skaftafell, waarop alle bestaande wandelingen zijn gemarkeerd. Handig. Maar ook zonder kaart zijn de wandelingen prima te doen. Doormiddel van paaltjes worden de routes goed aangegeven.

Check voor je gaat wandelen, zeker in de winter, even de conditie van de wandelpaden. Soms zijn ze door sneeuwval niet goed begaanbaar. Zo wilde wij in eerste instantie de Kristínartindar route lopen. Een 8 uur durende hike dwars door de bergen van het Skaftafell National Park. Bij navraag bleek de route halverwege afgesloten te zijn door de hevige sneeuwval. Blij dat we van tevoren hier toch even naar geïnformeerd hadden, anders hadden we na uren klimmen en klauteren opeens niet meer verder gekund. En dat was toch wel een kleine teleurstelling geweest!

Onze wandelroute door Skaftafell

Daarom een andere route. We kozen voor de Skaftafellsheiði wandeling. Een 5 tot 6 uur durende hike met een lengte van 15.5 kilometer. De wandeling viel qua moeilijkheidsgraad erg mee en met een gemiddeld wandeltempo zal je er zo ongeveer 4 uur over doen, in plaats van de aangegeven 5 uur. Hoe de wandeling was? Ik laat het je zien.

 

Skaftafell ijsland

Het landschap is ongelofelijk en je kan echt letterlijk tot aan de horizon kijken. Gletsjers, meren, besneeuwde toppen en groene vlaktes. Een surrealistisch mooi landschap.

Skaftafell uitzicht dal

Aan de ene kant torent de bergkam boven je uit, aan de andere kant zie je het uitgestrekte en platte landschap wat uitmondt in de zee. Kriskras slingeren er kleine riviertjes door het landschap.

Skaftafell ijsland

Toen we ’s ochtends begonnen met wandelen, was de lucht bijna helderblauw. Naarmate de tijd verstreek, kwamen er steeds meer wolken aan de horizon, die zorgden voor bijzondere formaties. Een beetje onheilspellend, maar zeker mooi.

Skaftafell ijsland

Hoe hoger je komt, hoe vlakker het landschap word. We starten rond negen uur met wandelen en het duurde zo’n drie uur voordat we de eerste andere wandelaars tegen kwamen. Je hebt hier in Skaftafell echt een beetje dat alleen op de wereld gevoel. In de goede zin van het woord dan. Het is een voorrecht om dit prachtige landschap even voor jezelf alleen te hebben.

Onze tip: begin ’s ochtends al vroeg aan je wandeling en maak de ronde tegen de klok in.  De meeste andere wandelaars kiezen namelijk om de route met de klok mee te lopen, door het precies andersom te doen, heb je veel minder kans op drukte van andere wandelaars.

Skaftafell ijsland

Lang leve de zelfontspanner!

Skaftafell ijsland

Uitzicht op de dramatische toppen van de bergketens, met in de verte het hoogste punt van IJsland, namelijk de top van de vulkaan Öræfajökull.

Skaftafell waterval

Svartifoss, de zwarte waterval

De wandeling naar de Svartifoss waterval is een van de kortere wandelingen in het Skaftafell National Park. In 2 kilometer wandel je naar de beroemde Svartifoss, oftewel de zwarte waterval. Vanaf 25 meter hoogte klettert het water naar beneden. Om de waterval heen vind je duizenden zwart glanzende basaltzuilen (vandaar de naam Svartifoss = zwarte waterval). Deze stenen noem je hexogonale, een soort van langwerpige zeshoek vorm. Lang gleden hebben deze basaltzuilen al hun vorm gekregen, ontstaan door langzaam afkoelend en vooral krimpend magma. Samen met het water werd de bijzondere vorm in het gesteente ingeslepen. Dit bijzondere natuurverschijnsel maakt de Svartifoss waterval tot een echte eyecatcher en een prachtige bezienswaardigheid. Minder spectaculair als bijvoorbeeld zijn grote broer Gullfoss, maar de Svartifoss waterval wint het op charme en souplesse.

De waterval is trouwens een prima plek voor een lunchbreak of een korte stop. Het uitzicht op de waterval gaat zeker niet vervelen. De wandeling naar de Svartifoss waterval is een korte, maar mooie wandeling. Toch kan ik je aanraden om verder het gebied in te trekken, de natuur wordt namelijk alleen maar mooier en de uitzichten spectaculairder

Skaftafell ijsland

Weidse uitzichten en regenwolken vanuit de bergen van Skaftafell

En daar komen ze dan echt. De regenwolken. Tijdens het wandelen door de bergen van het Skaftafell National Park heb je een prachtig weids uitzicht over de omgeving. De regenwolken in de verte zijn dan ook niet te missen. Als je goed kijkt zie je het op de foto in de verte al regenen.

Skaftafell ijsland

Daar waar het ooit begon: de veenboerderij van Skaftafell National Park

We eindigen onze wandeling bij de boerderij waar Skaftafell National Park haar naam aan te danken heeft. Tot 1988 is de boerderij nog echt in gebruik geweest. Inmiddels zijn de veenhuizen totaal gerestaureerd en kan je als bezoeker de boerderij vanaf de buitenkant bewonderen. De huizen zijn gebouwd in de typische IJslandse stijl. Ingebouwd in de heuvel, waarbij de daken bedekt zijn met aarde en gras. Vroeger werd deze methode gebruikt om de warmte binnen te houden, dus eigenlijk ter isolatie. Het laatste stuk naar de parkeerplaats was nog behoorlijk doorlopen geblazen. Donkere wolken pakten zich samen (niets zo veranderlijk als het weer, zeker in IJsland) en we bereikten net op de tijd de auto voordat de regen met bakken uit de hemel stroomde.

Gletsjer Skaftafell Vatnajökull IJsland

Wandelen en hiken in Skaftafell National Park

In het Skaftafell National Park zijn verschillende wandelroutes uitgezet. Van korte hikes van een paar kilometer tot lange wandelingen. Het is zelfs mogelijk om een meerdaagse trekking te maken door het gebied. Bij elke wandeling door het national park wordt aangegeven voor welk niveau wandelaar deze geschikt is. Wij kozen heel ambitieus voor het niveau “challenging”, wat gelukkig niet al té uitdagend bleek, maar juist een niveau is wat voor iedere gemiddelde wandelaar goed te doen moet zijn.

Skaftafell gletsjerwandeling

Skaftafell is een prachtig gebied om te wandelen en te hiken. Het kan echter nog spannender en avontuurlijker. Wat dacht je van een gletsjerwandeling op de Skaftafellsjökull. De Skaftafellsjökull is een uitloper van de Vatnajökull, de grootste gletsjer van Europa. IJsland heeft niet voor niets de bijnaam het land van ijs en vuur.

In Skaftafell kun je onder begeleiding een 2 á 3 uur durende wandeling op de Skaftafellsjökull gletsjer maken. De excursies vertrekken bij het Visitor Centre en gaan dagelijks. Een kleine waarschuwing: ga niet zelf de gletsjer op. Het is echt te gevaarlijk. Je hebt echt de juiste benodigdheden, zoals ijzers onder je schoenen, nodig en de expertise van een gids.

Overnacht op de Skaftafell camping

Nog iets langer genieten van al dit natuurschoon? Breng dan de nacht door op de Skaftafell camping. Grote kampeerplekken compleet met stroom en nieuwe sanitaire voorzieningen met gratis douches. Maar wat de Skaftafell camping echt bijzonder maakt is zijn ligging, dicht bij de gletsjer en te midden van een van mooiste wandelgebieden van IJsland.

De Skaftafell camping is het hele jaar open, wat het maakt tot een prima locatie om te winterkamperen. Al is overnachten in een tentje in de sneeuw misschien wel een heel enthousiast idee. Een camper daarentegen is een betere optie voor als je in de winter wilt kamperen.

IJslandse wegen naar Skaftafell National Park

Skaftafell hotel

Liever iets meer comfort, maar toch dichtbij het park logeren? Dan is het Skaftafell Hotel een fijne optie. Mooie schone kamers en een lekker ontbijt. En het beste van dit hotel, je weet dat je als een van de eerste bij het Skaftafell National Park en gletsjer bent. Althans, als je vroeg je bed uit weten te komen natuurlijk.

Wij vonden zelf de Hörgsland Cottages in Hörgsland een hele fijne accommodatie om de omgeving te verkennen. De weg ’s ochtends naar het Skaftafell National Park en de Skaftafellsjökull is bijna magisch. Ga op tijd weg en hou je camera in de aanslag. Je gaat gegarandeerd veel stops maken voordat je bij het natuurgebied bent aangekomen. Ik noemde de weg net magisch, maar sprookjesachtig zou ook een perfecte omschrijving zijn. De cottages zelf zijn vrij ruim en comfortabel met een prachtig uitzicht op de bergen. Een fijne bonus, de accommodatie heeft twee hottubs waar je na het wandelen in Skaftafell of het iets verder gelegen gletsjermeer Jökulsárlón heerlijk kan ontspannen in het warme water.

 

Staat IJsland hoog op je lijst als vakantiebestemming? Top, zeker doen! Zuid-IJsland is een prachtig gebied, met Skaftafell National Park als één van de vele hoogtepunten. Gletsjers, watervallen en mooie bergen. Een national park met avontuurlijke hikes en wandelroutes met werkelijk waar, sublieme uitzichten. Je zult van elke minuut die je in dit bijzondere natuurgebied doorbrengt volop genieten.

 

Tagged: ,

20 comments

  1. Wat een geweldig mooi gebied! Jullie wandeling klinkt tof, gaat door prachtige natuur én is heel goed te doen. Prima combi! De waterval Svartifoss ziet er bijzonder uit joh. IJsland staat hoooog op m’n wishlist!

    1. We waren er begin mei. In deze tijd hoort er ook niet zoveel sneeuw meer te liggen. Het weer was een beetje van slag, we hebben zelfs twee dagen sneeuwstorm gehad, zodat we geen kant meer op konden, terwijl er ook dagen bij waren dat we in korte broek konden rondlopen!

  2. Goede herinneringen aan! Ben er pas twee keer geweest (was al 7 keer op IJsland dus heb het de overige 5 keren overgeslagen) maar zou graag nog een derde keer willen, verwend nest dat ik ben :) maar idd een heerlijke plek en dat op slechts drie uur vliegen vanaf Nederland, heerlijk!

  3. Ongelooflijk prachtig is dat toch hé IJsland. Ik kan mij voorstellen dat het voor trekkers een feest om daar te wandelen. Ik ben echter volledig onervaren op dat gebied, vandaar dat het er tot hiertoe nog niet van is gekomen…eerst een paar maanden aan de conditie werken denk ik.
    Tof artikel Sanne!

  4. IJsland is echt zo’n land dat ik pas een paar jaar geleden voor het eerst in het vizier kreeg. Hoe meer ik er van zie, hoe meer zin ik krijg om zelf een keer te gaan. Die ruige, frisse natuur trekt mij enorm en wandelen is helemaal ons ding. Deze ga ik dus zeker onthouden!

    1. Het leuke aan IJsland is ook dat het zo divers is. Actief in combinatie met de ultieme ontspanning van de vele warmwaterbronnen. Echt een topbestemming! (Dat vonden wij tenminste :) )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *