Varen door de Amsterdamse grachten!

Sinds dit voorjaar zijn wij trotse bezitters van een boot! En wat zijn we er blij mee! Afgelopen weekend was het zover, we gingen eindelijk met onze eigen boot de Amsterdamse grachten verkennen.

Varen Amsterdamse grachten

Varen door de Amsterdamse grachten

Vanaf het IJ heb je verschillende mogelijkheden om per boot richting de binnenstad te varen. Eigenlijk maakt het niet heel veel uit, welke je kiest, ze leidde je allemaal door de binnenstad van Amsterdam. Zo kan je bijvoorbeeld richting de wallen varen, de Amstel op, maar ook bijvoorbeeld naar Artis!

Varen Amsterdamse grachten

Chinese vs St. Nicholaas kerk

Vanaf dit punt vaar je echt de stad zelf binnen, richting de grachten. Aan de rechterzijde zie je het bekende Chinese restaurant. Het is een boot, gebouwd in de Chinese stijl. Een beetje raar object zo in de binnenstad. Een stukje verder bevindt zich het Centraal Station en aan de linker kant de St. Nicholaas kerk. Vooral de kerk maakt vanaf het water een grote indruk.

Varen Amsterdamse grachten

Beroemd in IJsland

“In de Amsterdamse grachten..”, wie kent het liedje niet? Toen we een tijdje geleden in Akureyri, de één na grootste stad van IJsland in de supermarkt boodschappen aan doen waren, hoorde we dit liedje op de radio. Heel maf, maar ook zo grappig. Het is dus letterlijk een beroemd liedje! Als ze het zelfs in IJsland op de radio draaien. :)

Varen Amsterdamse grachten

Varen Amsterdamse grachten

Door de stad heen zijn er een tal van mogelijkheden om met je boot aan te leggen. Fijn als je hoognodig naar het toilet moet, of gewoon lekker wilt gaan lunchen. Varen Amsterdamse grachten

Doorkijkjes

Misschien is dit niet de allermooiste foto, maar het geeft wel weer hoe het varen door de Amsterdamse grachten eruitziet. Je vindt vele bruggen in Amsterdam, steeds als je onder een brug door vaart, komt de volgende gracht als een ware verassing. De grachtenpanden, de bootjes die ervan, de woonboten die er liggen, maar ook het groen langs de kant, maken de grachten tot een mooi, gezellig en vriendelijk gebied om door heen te varen.

Varen Amsterdamse grachten   Varen Amsterdamse grachten

Kapitein Thijs en matroos Sanne. We hadden mazzel met het weer, het was echt een stralende dag. Daardoor waren er veel bootjes op het water, heel gezellig! Zo heel af en toe kom je een stukje gracht tegen welk beschilderd is. Love me, het is misschien niet de mooiste beschildering, maar de tekst zelf wel!

Varen Amsterdamse grachten

Bij het scheepsvaartmuseum ligt de replica van het VOC-schip. Indrukwekkend van formaat. Ik ben weleens op dit schip geweest, maar erlangs varen is eigenlijk nog veel mooier. Van een afstandje zie je namelijk pas echt hoe groot dit schip wel eigenlijk niet is!

Moe maar voldaan

Na een lange dag varen, kwamen we moe, maar voldaan weer thuis! Wat is varen toch leuk en wat zijn de Amsterdamse grachten toch mooi en gezellig. Dit gaan we zeker vaker doen!

Wil je zelf ook eens Amsterdam vanaf het water bekijken? Dat kan natuurlijk. Het kan natuurlijk per rondvaartboot, maar het is nog veel leuker om zelf een boot te huren en rustig de tijd te nemen om de grachten te verkennen.

Tagged: , ,

24 comments

 1. Superleuk is dat! Ik heb een paar keer door de Amsterdamse grachten gevaren en dat is echt een hele belevenis. Amsterdam is ook zo ontzettend mooi, dus je blijft maar kijken naar al die prachtige gebouwen :)

 2. Wat een leuk verslag! Mijn dochter wil al heel lang een keer samen door de grachten varen in Amsterdam. Voor ons is dat echt binnen bereik, met één bus staan we bij centraal. Dank voor de inspiratie!

  1. Wat fijn om zo dicht bij de stad te wonen! We hebben toch wel een beetje mazzel hé? :) Je kan ook vrij makkelijk bootjes huren in Amsterdam. Ik geloof dat er nu ook een soort botenverhuur project is van de gemeente. Ook zonder vaarbewijs of veel ervaring kan je door de grachten varen.

 3. Wat leuk dat je een bootje hebt!

  Ik ken Amsterdam alleen vanaf de rondvaartboot, ik heb nog nooit zelf gevaren. Kan dat ook ’s avonds zonder vaarbewijs? Het lijkt me super om straks tussen de lichtkunstwerken van het Amsterdam Light Festival heen te varen.

  1. Ja, ik geloof dat dat wel kan. Voor een klein bootje in de stad heb je namelijk geen vaarbewijs nodig. Er zijn verschillende plekken waar je ook gewoon zelf (zonder Kaptein) een bootje kunt huren!

 4. Gaaf een eigen boot. Ik vind het geweldig om zo door die grachten te varen. In Utrecht deden we het een keer met de kano, maar die eigen boot is echt geweldig natuurlijk! Ik weet wie ik moet bellen als ik een keer zin heb in een gaaf dagje Amsterdam ;)!

  1. Wat grappig, met Google maps. Dat wist ik niet. Wel handig trouwens, al die grachtjes is best wel verwarrend. Mijn vriend werkt veel in de binnenstad, hij wist de weg feilloos te vinden. Als ik zelf had moeten navigeren waren we waarschijnlijk hopelijk verdwaald. :)

 5. Met Oud & Nieuw voer ik over het IJ (heel mooi, het staat op mijn blog), maar de laatste keer dat ik door de grachten heb gevaren was 9 jaar geleden: ik was hoog zwanger en het was Koninginnedag. Bomvolle grachten, dus dat was best wel spannend, want wat als de bevalling nú ging beginnen…. Gelukkig was er een hoofdcommandant van de brandweer aan boord, dus als het écht ging gebeuren kon hij snel iets regelen…

 6. Oh ik ben jaloers!! Lijkt me heerlijk om met een bootje door de grachten te varen. Lekker wijntje erbij (behalve voor de schipper), mooie grachtenpanden bekijken…. Volgens mij gaan jullie heel wat uren op het water doorbrengen. :)

  1. We zijn er ook heel blij mee! We hebben er even voor moeten sparen, maar het is zo fijn om een boot te hebben! Dat we zo vlak bij Amsterdam wonen is een mooie bonus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *