Een op reizen geïnspireerde tropische tuin!

Ik kan uren verlekkerd op Pinterest rondstruinen op zoek naar van alles! Dus ook naar ideeën voor de tuin. Vorig jaar hebben we onze tuin zo ongeveer totaal gerenoveerd. Het gras waar niet tegen op te maaien viel eruit, mooie tegels erin, borders gemaakt, bloembakken aangeschaft, side table getimmerd en natuurlijk planten geplant.

Tropische tuin

Voor we met de tuin begonnen, hebben we natuurlijk eerst uitgedacht wat we nu precies wilde. Eén ding stond als een paal boven water, de tuin moest vakantie uitademen. We zijn beide dol op de tropische tuinen die je vind in Azië, en Afrika. Jungle, meets tropen, gemixt met een vleugje Bali. Tijdens het brainstormen stuitten we op één probleempje, het Nederlandse klimaat is niet helemaal geschikt voor een tropische tuin. :) Maar met hier en daar wat smokkelen, kom je toch best ver!

Een auto vol geladen

Dit weekend stond in het teken van tuinieren. Met een afgeladen auto vol met planten keerden we terug van de kweker en het tuincentrum. Jee, wat een werk! De meeste planten staan inmiddels in de tuin. Helaas ontbreekt er nog één, de palmboom. We konden er jammer genoeg geen één vinden die ons hart sneller liet kloppen, vandaar dat de zoektocht naar de palmboom nog even verder gaat.

Met behulp van verschillende soorten planten en potten hebben we geprobeerd een tropisch tintje te geven aan onze tuin. We zijn allebei niet bepaald een meester in tuinieren, maar houden wel erg van groen om ons heen. We kwamen tot het onderstaande!

 

Onze tropische tuin

Azië

Ik hou van verschillende soorten potten. Inmiddels heb ik een bonte verzameling bij elkaar gespaard. Ik vulde een aantal kleine potten, in verschillende terracotta tinten, met vetplanten, die ook nog eens winterhard zijn. Door verschillende groentinten te combineren met wat warmere kleuren potten, krijg je een beetje dat tropische effect wat je ook in de tropische tuinen op Bali tegenkomt.

 

Onze tropische tuin

Zuid Afrika

IJsbloemen komen oorspronkelijk uit Zuid Afrika en zijn er in een tal van verschillende kleuren. Misschien niet iets wat je in elke tropische tuin zal tegenkomen, maar ik vind ze erg mooi en kleurrijk. Ik planten ze in grote zinken teilen in verschillende kleuren door elkaar heen. Ze zijn redelijk onderhoudsvriendelijk en dat is voor iemand als mij, met niet al te groenen vingers, best handig!

 

Onze tropische tuin

Noord Afrika

Munt mag natuurlijk niet ontbreken in de tuin. Heerlijk voor in de thee, maar de bladeren hebben ook echt een mooie heldere kleur groen. Zet munt nooit los in je tuin, want voor je het weet groeit het door je hele tuin heen. Palmbomen heb je in allerlei soorten en maten. We zijn nog steeds op zoek naar een grote palm, maar kochten wel al een hele kleine. Een beetje zakformaat palm, die we planten rond de buitendouche. De palm en munt zijn geïnspireerd op de tuinen van Jardin Majorelle, die je vindt in Marrakech. Eerder kocht ik al twee grote indigo blauwe potten, waar we olijfboompjes in planten.

Natuurlijk is onze tuin echt een tropische tuin, zoals je ze ziet in tijdschriften. Maar met wat kleine toepassingen zijn we toch al een heel eind gekomen!

Vandaag heb ik de laatste plant zijn plekje gegeven en ik ben heel blij met het resultaat. Niets is fijner, dan thuis komen na een lange dag werken en nog even te relaxen in de tuin. Voor héél even waan je je in de tropen en, oké, ook een beetje in Oostzaan. :)

 

 

 

14 comments

 1. Wat gaaf! Ik ben ook bezig met een tuinrenovatie, maar eerst moet er nog een paar kuub zand uit :( . Een flinke klus maar ik houd mezelf voor dat het allemaal voor een goed doel is :) . Ik wil uiteraard ook een vakantietuin. Gras is er al uit want ik werd gek van al dat mos en onkruid. Ook ik ga voor de palmboom en ik wil twee plantenbakken maken van oude olievaten en deze in een leuk kleurtje spuiten. Mijn droom is een houten pergola, inclusief hangmat maar dat zal nog even een droom blijven, haha.

  1. Dat wordt flink scheppen! Maar wel loon naar werken natuurlijk! Ik vind gras heel leuk, maar er valt in de zomer niet ten op de maaien, vandaar dat wij het er ook uit hebben gehaald. Wij hebben ook een hangmat, dat is toch wel heel lekker. Ga hem gelijk weer ophangen!

 2. Hartstikke leuk, die rotsplantjes hebben wij ook en wordt er altijd blij van als ik dat kleine stukje tropen zie. En idd, het haalt het niet bij de tijdschriften, maar daarvoor kunnen we dan naar de echte tropen, toch?! Het is ook alleen maar een reminder aan al die fijne plekken waar deze planten gewoon in de natuur groeien en bloeien. :)

  1. Precies! En een tripje naar de echte tropen vind ik helemaal niet erg! :) Het fijne aan de rotsplantjes is ook nog eens dat ze weinig onderhoud nodig hebben. Mooi meegenomen!

 3. Leuk! Wij hebben een mega tuin maar ik heb er gewoon geen tijd voor om het te onderhouden. Met een fulltime job en daarnaast twee weekenden per maand op pad, blijft er weinig tijd over. Toevallig waren we vorige week thuis en toen zijn we drastisch te werk gegaan. Onze frambozen komen inmiddels uit dus het mocht ook wel. Wij hebben nu ook munt staan, heerlijk elke avond verse muntthee!

  1. Dat is het nadeel van een tuin, het is gewoon heel veel werk. Daarom spelen wij een beetje vals en hebben voor onderhoudsvriendelijke planten gekozen. :) Verse muntthee, dat blijft toch wel echt het lekkerst!

 4. Wat ziet dat er heerlijk uit! Zo waan je je inderdaad in de tropen, ookal ben je stiekem gewoon in Nederland ;) Mijn dakterras moet ook ingericht, maar het is zo groot, dat ik het zonde vindt om te beginnen want dat geld steek ik liever in m’n reizen. Nu staat er een heel lullig tuinsetje en een parasol hahaha

 5. Wat leuk! Wij hebben sinds kort een mooie tuin met een eigen druivenrank en olijfboom, dus met een beetje fantasie zit ik in een mediterraan land. Maar ik vind het ook wel heel gaaf om uit allerlei windstreken planten in de tuin te hebben. Dit weekend maar eens naar de Intratuin. ;)

  1. Ik word altijd een beetje hebberig als ik in het tuincentrum loop. Zoveel mooie planten, jammer dat veel daarvan alleen maar 1-jarig is. Een duivenrank is ook mooi! Ben benieuwd of je er ook echt (lekkere) druiven aan gaat krijgen. Het schijnt wel te kunnen, er bestaat zelfs Nederlandse wijn!

  1. Kruiden zijn ook heel handig. Ik heb er een aantal gezaaid, maar eerlijk gezegd weet ik er van een paar niet zo goed meer waarvoor ik ze kan gebruiken. :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *