Wandelen langs akkers en rijstvelden naar het Annapurna Basecamp

Tips voor een meerdaagse trekking in Nepal

Nepal is een van de mooiste landen ter wereld voor het maken van een meerdaagse trekking. Groene valleien, blauwe luchten en adembenemende uitzichten op de met sneeuw bedekte achtduizenders in de verte. Dit blog staat vol handige tips voor het maken van een trekking door Nepal. Voor welke trekking kies je, wat neem je mee, hoe regel je een permit en vooral, hoe geniet je het meest van de mooiste trekkingen door Nepal.

Nepal, het land van de achtduizenders

In Nepal ligt een groot deel van de Himalaya. Van de 14 bergen ter wereld boven de 8000 meter liggen er maar liefst 8 in Nepal, waardoor het land populair is bij bergsporters. Het beklimmen van de Mount Everest heeft voor vele iets magisch. Wil je liever op een wat veiligere manier genieten van deze natuur, dan is een meerdaagse trekking door de wandelregio’s van Nepal een echte aanrader. Het landschap is betoverend mooi, de uitzichten sprookjesachtig en het overnachten en dineren in de guesthouses is knus en gezellig.

reistips-annapurna-nepal

Hoe regel je een trekking in Nepal

Eigenlijk is dat heel makkelijk. Op elke straathoek in Kathmandu en Pokhara is wel een toeristenshop te vinden waar je een trekking kunt boeken door de verschillende wandelgebieden in Nepal. Vaak is het ook mogelijk om direct bij je hotel of guesthouse deze trekkingen te boeken. Zij regelen dan alles voor je.

Regel je liever de trekking al voordat je op het vliegtuig stapt naar Nepal dan kun je deze ook heel gemakkelijk online boeken. Voor de trekking naar het Annapurna Basecamp is dit niet nodig, maar voor de trekking naar het Mount Everest Basecamp is dit misschien wel een aanrader.

Wandelen in het Annapurna circuit

Hoe bereid je je voor op een trekking in Nepal

Het scheelt een hoop als je een beetje in goede conditie bent en wat kilometers in de benen hebt. Maar je echt fysiek voorbereiden op die urenlange klim de berg op kan je maar moeilijk. Het wandelen in Nepal is lastig na te bootsen in Nederland.

Toch zijn er wel wat tips om je goed voor te bereiden op je trekking. Wat dacht je van goede wandelschoenen, je beste vrienden tijdens je hike. Kies wandelschoenen met een goed profiel en stevige stabiliteit rondom je enkel. En misschien nog wel het belangrijkste, zorg dat ze goed ingelopen zijn. Je zit echt niet te wachten op blaren tijdens je trekking.

Overdag schijnt de zon en je loopt je soms te zweten in je T-shirt, maar ‘s nachts dalen de temperaturen tot diep onder het vriespunt. Hou daar rekening mee als je je backpack inpakt voor je trekking. Laagjeskleding is een aanrader, net als een sjaal, handschoenen, muts en slaapzak.

Hanbrug Nepalese Himalaya

Wat neem je mee tijdens je trekking in Nepal

  • Ingelopen wandelschoenen met goed profiel
  • Trekking stokken (in ieder geval één, loopt in de Himalaya echt een stuk fijner)
  • Afritsbroek (misschien niet zo sexy, maar tijdens de trekking wel heel fijn, het kan heel warm zijn tijdens het lopen, maar ook heel koud)
  • Minimaal 2 T-shirts
  • Denk aan laagjeskleding
  • Muts, sjaal, handschoenen, legging, sokken
  • Zonnebril
  • Slippers of gympen voor als je niet aan het lopen bent
  • Eventueel zwemkleding
  • TIMS en trekking permit
  • Voldoende contant geld
  • Slaapzak
  • Handdoek
  • Toiletartikelen
  • Paracetamol en eventueel medicatie die helpen bij hoogteziekten
  • Camera (onmisbaar, de natuur is echt prachtig) en powerbank

Huren van een slaapzak

De guesthouses waar je overnacht hebben dekens, maar vaak niet genoeg voor alle bedden. Er wordt ook een beetje verwacht dat je je eigen slaapzak meeneemt, zeker in het hoogseizoen. Wij hadden daar natuurlijk niet aan gedacht en reizen met een extra slaapzak in je bagage is natuurlijk ook niet altijd zo fijn. No problemo! Je kunt bij de outdoor winkels ook gewoon een slaapzak huren. Voor een klein bedrag per dag lig je er dan ’s nachts toch nog heel behaaglijk bij. En voor degene die zich afvragen of dit hygiënisch is, onze slaapzak zag er heel netjes en schoon uit.

Als de zon onder is, daalt de temperatuur snel. In de Himalaya kan het ‘s nachts behoorlijk koud worden. Vraag evengoed of het guesthouse dekens heeft, deze kun je dan over je slaapzak draperen om het toch nog een beetje warm te hebben.

Annapurna Nepal Himalaya

Deze trekking permits heb je nodig voor Nepal

Welke trekking je in Nepal ook gaat maken, een TIMS (Trekkers Information Management Systems) kaart is verplicht. De Nepalese overheid geeft aan dat de TIMS kaart het doel heeft om de veiligheid van de wandelaars in de gebieden te garanderen. Kortom, zonder deze permit geen trekking. Voor het aanvragen van deze kaart heb je je paspoort nodig en twee pasfoto’s. De permit kan worden aangevraagd in Kathmandu of Pokhara. Kies je voor een georganiseerde trekking onder begeleiding van een gids, dan helpt de organisatie je vaak ook met het aanvragen van de TIMS.

Voor veel trekkingen, zoals naar het Everest en het Annapurna Basecamp geldt dat er nog een specifieke trekking permit voor het moet worden aangevraagd. Ook hierbij kan je gids je helpen.

Voor als je van outdoor gear houdt

Wat je in zowel Kathmandu als Pokhara opvalt is dat de winkelstraten bijna uit hun voegen barsten van de outdoor winkels. Van de tien winkels verkopen er zeker negen North Face jassen, truien en tassen. Fake? Harstikke natuurlijk. En niet alles is van al te beste kwaliteit. Dat gezegd hebbende, veel van de bekende outdoor merken die hier verkocht worden hebben wel fabrieken in dit deel van Azië. Als je goed kijkt, valt het op dat er ook kwalitatief prima producten worden verkocht voor een fijne prijs. Het is misschien niet de plek om op zoek te gaan naar nieuwe wandelschoenen, maar mooie sweaters en jassen zijn er zeker wel te vinden. Of het nu echt is, van een vrachtwagen gevallen of gewoon hartstikke nep is, het is zeker leuk om even rond te neuzen in een van de vele outdoor winkeltjes die Nepal rijk is.

Trekking naar het Annapurna Basecamp

Lucky view restaurant Annapurna circuit

Voor onderweg: guesthouses, eten en geld

Lunchen doe je bij een van de guesthouses die je tijdens het wandelen tegenkomt, avondeten bij het guesthouse waar je die nacht slaapt. Het is helemaal niet verkeerd om tijdens je trekking te kiezen voor de vegetarische keuken. Het vlees wat in het begin op het menu staat is vaak al niet zo smakelijk meer en na een bepaalde hoogte zal het vlees helemaal van het menu verdwijnen. Ze kunnen trouwens wel heel lekker koken in de bergen en een koude Fanta smaakt nergens zo lekker als hier.

Zoals je misschien wel begrijpt, een pinautomaat zal je niet zo snel tegen komen in de Himalaya. Neem dus voldoende contant geld mee. Als je met een gids op pad gaat, dan zit de accommodatie meestal al bij de prijs inbegrepen. Je hoeft dan alleen nog je lunch, avondeten en drinken te betalen.

Overnachten doe je in een guesthouse met een naam als “Beautiful, nice of great view guesthouse”. Let er tijdens het wandelen maar eens op, ze zijn heel creatief met de namen die steenvast eindigen op view. De guesthouses zijn basic met weinig luxe en meestal is alleen de gemeenschappelijke ruimte verwarmd. Douches zijn er vaak niet, maar je kunt wel een emmer op vuur verwarmd water kopen, waarmee je je een beetje kunt afspoelen. Het is een beetje behelpen, maar dat heeft ook juist wel weer zijn charme.

Trekking naar het Annapurna Basecamp Nepal

Trekking Annapurna Basecamp

Alleen of met een gids hiken in Nepal

Er zijn veel trekkingen in de Himalaya die prima te maken zijn zonder gids. Toch is het hiken met gids een echte meerwaarde en vaak ook echt aan te raden. De voordelen van een trekking door Nepal met gids is dat hij veel over het gebied weet en je op allerlei bijzonderheden wijst. Een echte meerwaarde. Verder (en ook niet onbelangrijk) geeft een gids je het gevoel van veiligheid. Hij weet precies de weg en wat te doen als je onderweg problemen ondervindt. And last, but not at least, je bent ook verzekerd van een slaapplaats in een van de guesthouses op de route. Zeker in het hoogseizoen is dat een fijn gegeven.

Naast een gids kun je er ook voor kiezen een drager te huren. Hij ondersteunt je tijdens je trekking door je backpack voor je te dragen. Denk er alleen aan dat de tas die jij eigenlijk te zwaar vindt, nu door een ander de berg op wordt gedragen. Je kunt ervoor kiezen om alleen de hoognodige spullen mee te nemen tijdens de reis en de rest van je spullen bij je hotel in bijvoorbeeld Pokhara (of waarvandaan je de trekking start) te laten. Zo hou je ook een beetje rekening met de drager.

Annapurna Nepal Himalaya

Voor welke trekking in Nepal kies je

En dan is er nog de vraag, voor welke trekking kies je? De opties zijn bijna oneindig. Wat dat betreft is Nepal een echt trekkers walhalla. De mooiste meerdaagse trekkingen maak je in dit land.

Voor welke trekking je kiest ligt aan een aantal factoren. Kom je puur naar Nepal om te wandelen of maak je een rondreis door het land en wil je tevens een trekking maken. Ben je een gevorderde hiker of juist iemand die alleen af en toe wandelt en een niet al te moeilijk parcours wil afleggen. En ook niet onbelangrijk, hoe lang wil je weg. Kies je voor een driedaagse trekking of wil je juist wel tien dagen op pad. Al deze factoren spelen mee bij het maken van een trekking. Verdiep je van tevoren goed in de mogelijkheden, zodat als je naar Nepal gaat je al een idee hebt van wat voor trekking je wilt gaan maken.

Er zijn verschillende regio’s in Nepal waar je mooie meerdaagse trekkingen kunt maken, zoals de Kathmandu Vallei, de Everest regio (b.v. Everest Basecamp & de Gokyo meren), het Annapurna circuit (b.v. Annapurna Basecamp & Poonhill) en de Langtang Vallei.

Trekking Annapurna regio rijstvelden akkers en jungle

Beste reistijd

De beste reistijd voor het maken van een trekking door de Himalaya zijn de maanden maart t/m mei en half september t/m begin november. Deze laatste maanden gelden als het hoogseizoen. De luchten zijn dan strakblauw en de toch al spectaculaire uitzichten zijn dan op hun mooist. Heb je de keuze, ga dan voor een trekking in de maand oktober. Je hebt deze maand het minste kans op neerslag en je zit safer met het oog op het sneeuwseizoen.

Zoals je hierboven kunt lezen is de beste reistijd voor het maken van een trekking door de Nepalese Himalaya het voorjaar het en najaar. Toch is het mogelijk om het hele jaar door trekkingen te maken. Zo ook in de winter. Ik wil er wel bij vermelden dat het behoorlijk kan spoken in de bergen en dat hevige sneeuwval voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Dus een trekking in de winter, liever niet.

 

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook, Instagram & Pinterest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *