Lavavelden Öndverðarnes regio Snaefellsjökul National Park IJsland

Bezoek de meest Westelijke punt van het Snaefellsjökul National Park

Op nog geen 1,5 uur rijden van Snaefellsnes ligt een van de mooiste natuurgebieden van IJsland: Het Snaefellsjökul National Park. Lavavelden tot waar het oog kan zien, vulkanen en gletsjers. Maar ook ruige kliffen en een wilde zee, waar je met een beetje geluk een walvis in kunt zien zwemmen. Öndverðarnes is de meest westelijke regio van het gebied en door de kleine afslag goed te missen. Zonde, want Öndverðarnes is wonderschoon. Hoogste tijd om dit gebied eens beter onder de loep te nemen.

Lavavelden Öndverðarnes regio Snaefellsjökul National Park IJsland

Het Snaefellsjökul National Park

Het meest westelijke punt van het Snaefellsjökul National Park wordt vaak over het hoofd gezien of overgeslagen. Soms door tijdgebrek en het feit dat je helaas niet altijd alles kan zien. Maar ook de afslag naar dit gebied staat niet heel duidelijk aangegeven, voor je het weet ben je er voorbij. Het asfalt maakt al snel plaats voor een onverharde weg en niet iedereen met een 2WD durft dat aan. Onterecht trouwens, want het is goed met een gewone auto te doen.

Wijk van de 574 af, de weg die je dwars door het nationaal park leidt en maak een kleine omweg naar Öndverðarnes. Let goed op, want de afslag naar de 579 staat niet heel duidelijk aangegeven.

Öndverðarnes regio Snaefellsjökul National Park IJsland

De mooiste bezienswaardigheden van de Öndverðarnes regio

Öndverðarnes is het meest westerlijke punt van het Snaefellsjökul National Park. De hele rit door Öndverðarnes is een grote bezienswaardigheid ansich. Een ruig, groen landschap vol met lavavelden, indrukwekkende kliffen en mooie stranden. Er leven veel vogels op de kliffen en soms wordt Snaefellsjökul National Park ook bezocht door de papegaaiduikers, maar dit is helaas geen vanzelfsprekendheid. (Voor het spotten van papegaaiduikers kun je trouwens beter een bezoek brengen aan Borgarfjördur Eystri, daar strijkt elk jaar een hele kolonie neer). Wel kun je walwissen ontmoeten in de regio Öndverðarnes. Ook helemaal niet verkeerd, vind je niet?

Langs de weg vind je een aantal uitkijkpunten en wandelroutes die zeker het stoppen waard zijn. Dit zijn onze favorieten.

Skardsvik strand IJsland

Het strand van Skarðsvík

De eerste stop die je maakt is bij het strand van Skarðsvík. Een klein zandstrand omringd door grote zwarte basalt stenen en een woeste zee. Het strand komt als een verassing en ook al is de zee wild, de plek voelt heel idyllisch aan. Waarschijnlijk vonden de Vikingen dat vroeger ook en zagen ze in het strand van Skarðsvík een mooie laatste rustplaats. Tijdens een opgraving in het verleden zijn hier namelijk resten van een Vikinggraf gevonden.

Öndverðarnes regio Snaefellsjökul National Park IJsland

Wandel naar de krater van Vatnsborg

Iets voorbij het strand van Skarðsvík vind je aan de linkerkant de krater van Vatnsborg. Parkeer de auto en wandel via het aangegeven pad, dwars door de lavavelden richting de krater. Tijdens je wandeling kom je de meest bijzondere lava creaties tegen, met in de verte het uitzicht op de besneeuwde toppen van Snaefellsjökul. De wandeling naar de krater neemt een paar uur in beslag. Om deze reden kun je beter een aantal dagen kan uittrekken voor een bezoek aan Snaefellsjökul National Park. Je hebt anders veel te weinig tijd om alle hoogtepunten van het nationaal park te bezoeken.

De vogelkliffen van Svötuloft

Als je van vuurtorens houdt, dan zit je in dit deel van het Snaefellsjökul National Park wel goed. Op de uiterste punt van Snaefellsnes staan maar liefst twee vuurtorens. Sla bij de kruising linksaf en je bent op weg naar de eerste. Een betere reden om deze afslag te nemen zijn de vogelkliffen van Svötuloft. Groot en dramatisch, precies zoals je het van dit stuk van IJsland zou verwachten.

Öndverðarnes regio Snaefellsjökul National Park IJsland

Öndverðarnes regio Snaefellsjökul National Park IJsland

Walvissen en de ruïnes van Fálki

Volg je de weg bij de kruising naar rechts dan kom je uit bij de meest westelijke punt van het schiereiland Snaefellsnes. Dit is tevens ook bij het uiterste puntje van Öndverðarnes en het Snaefellsjökul National Park. Wat op zich al bijzonder is. Maar wat deze punt zo leuk, speciaal en interessant maakt is dat je vanaf hier goede kans hebt op het spotten van walvissen. De zee moet hiervoor wel rustig zijn, anders kan je deze dieren moeilijk ontdekken tussen de golven. Ik zou het zeker proberen als je die kant op gaat, wie weet heb je geluk.

Er zijn weinig dingen zo bijzonders als het spotten van dieren in het wild. Wij hadden minder geluk en zagen op de punt geen walvissen. We kwamen de orka’s wel eerder tegen in de wateren rondom Snaefellsnes, heel bijzonder. Mocht je tijdens je reis door Ijsland ook orka’s willen zien, dan is Snaefellsnes Peninsula hier verreweg de beste plek voor.

Naast het walvis spotten, vind je op de punt ook nog een oranje gekleurde vuurtoren, de oude ruïnes van Fálki en uiteraard hele fijne uitzichten over het landschap en de zee.

Öndverðarnes regio Snaefellsjökul National Park IJsland

Wandel door de natuur, zonder maar iemand tegen te komen

De Öndverðarnes regio en de punt van het Snaefellsjökul National Park worden minder bezocht dan de beroemde bezienswaardigheden zoals de krater van Saxhöll, Hellnar en Arnarstapi. Jammer, want dit uiterste puntje van Snaefellsnes is zeker net zo mooi. Aan de andere kant, dit gebied is nog rustiger en minder bezocht dan de rest van het nationaalpark en dat is alleen maar een fijne bonus. Wandelen naar de krater van Vatnsborg, dwars door de lavavelden, zonder ook maar iemand tegen te komen, dat is helemaal niet verkeerd. Het is zelfs heel mooi!

Mijn advies, wijk van de 574 af en sla de 579 op. Schrik vooral niet van de onverharde weg. Het is prima te doen met een 2WD. Maar bovenal, geniet van dit prachtige stukje IJsland.

Ontdek Snaefellsnes

Snaefellsnes is natuurlijk groter dan alleen de Westelijke punt van het nationale park. Wil je meer van het schiereiland wat ook wel klein IJsland wordt genoemd ontdekken? Hier vind je nog veel meer tips voor je bezoek aan Snaefellsnes.

Meer lezen over IJsland? Lees al onze reisblogs over IJsland.

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook Instagram.

5 comments

  1. Wauw wat straalt deze plek rust uit ondanks dat het zo ruig is. IJsland staat zo hoog op mijn lijstje, dat wil je niet weten. Dit artikel geeft mij weer genoeg inspiratie :)

    1. Ik vind IJsland een van de meest rustgevende landen ter wereld. Maar misschien ben ik bevooroordeeld, IJsland heeft namelijk ook wel mijn hart gestolen. Ik zou er morgen zo weer naar toe ga. Leuk om te horen dat ik je heb weten te voorzien van wat nieuwe inspiratie. :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *