Scala dei turchi: witte rotsen & een indigoblauwe zee

Lange zandstranden omringd door de Middellandse Zee. Dat is op zichzelf al een mooi plaatje. Voeg hier gigantische witten kliffen aan toe en er ontstaat een wonderschoon natuurfenomeen, Scala dei Turchi genaamd. Waar je dit fenomeen vindt? Geen eens zo gek ver hier vandaan! 

Scala die turchi

Sicilië it is!

De kalkstenen rotsen van Scala dei turchi bevinden zich in het zuiden van Sicilië. Op ongeveer 15 kilometer gelegen van de grote stad Agrigento in het kleine, aan zee gelegen plaatsje Realmonte. Het is even een klus om Scala dei turchi te vinden, de bewegwijzering laat hier en daar wat te wensen over. Een teken dat je goed zit zijn de vele borden van de autostallingen. Voor een paar euro kun je hier de hele dag je auto kwijt. Er is veel mogelijkheid tot parkeren en daardoor zou je verwachten dat het op het strand krioelt van de mensen. En dat is gelukkig niet helemaal waar. Uiteraard ben je niet de enigste bezoeker die de schoonheid van Scala die turchi met eigen ogen wilt bewonderen. Maar door zijn grote omvang, verspreid de drukte zich en valt het allemaal best mee!

Scala dei turchi

Rode plastic stoeltjes

Om op het strand te komen moet je eerst behoorlijk wat trappen afdalen. Eenmaal beneden gekomen bevindt zich pal aan de zee zich een klein strandpaviljoen. Mocht je zin in hebben in een ijsje of wat te drinken, dan is dit een fijne plek. Niks fancy’s en heel basic. Rode plastic stoeltjes en een Ola parasol, maar wel een terras met een geweldig uitzicht!

Trap van de Turken

Als je eenmaal op het strand staat, zie je in de verte Scala dei Turchi al voor je opdoemen. Het is een kleine wandeling naar de voet van rots. Scala dei Turchi betekent trap van de Turken. En dat is ook precies hoe de rots eruit ziet, als een grote, witte kalkstenen trap. Waarschijnlijk is de rots niet altijd zo geweest. Door weer en wind zijn er langzaam maar zeker treden ontstaan. Het verhaal gaat dat Realmonte aan het einde van de middeleeuwen werd aangevallen door piraten afkomstig uit Turkije. Zij gingen met hun schepen voor anker in de baai en klommen zo ongezien via de treden van de rots naar boven. De bevolking werd volkomen verrast!

Scala die turchi

Walk the stairs

Het is geen steile helling en daardoor is de rots makkelijk te beklimmen. Eigenlijk is het wel een leuke klim. Op het moment dat je omhoog loopt zie je alleen het stuk rots waar je op dat moment op loopt. In combinatie met de blauwe lucht is dat al een mooi gezicht. Maar wacht maar tot je boven komt, het uitzicht wat je dan hebt komt als een ware verassing!

Zo zonde

Scala dei Turchi is eigenlijk niets anders dan een gigantische rots bestaand uit kalksteen. Wel een hele mooie rots trouwens. Kalksteen is eigenlijk een heel zacht materiaal, heel anders dan bijvoorbeeld steen. Je kunt dan ook heel makkelijk met een sleutel of iets anders hard letters in de rots kalken. Helaas is dat ook veelvuldig gedaan, vooral in het eerste stuk zie je veel geschreven teksten terug. Zo zonde dat er toch altijd mensen zijn die de behoefte hebben om hun naam in een stuk natuur te graveren.

Scala die turchi

Witte rosten en een indigo blauwe zee

Eenmaal bovenop de rots gekomen is dit het uitzicht. Best aardig he?! Het mooie hiervan is dat alles wat je ziet, echt de gehele rots, helemaal te belopen is. Het witte van de kalkrotsen, de bijna indigoblauwe kleur van de middellandse zee in combinatie met de hemelblauwe lucht en de warme zon maakt Scala dei Turchi niet alleen tot een wonderschone plek, maar ook tot een plek waar de ontspanning haast voelbaar is. En dat is een hele fijne gewaarwording.

Scala dei turchi

Chillen op de trappen van Scala dei Turchi

Neem een duik in het warme water van de zee of bewandel de rotsen van Scala dei Turchi. Zoek een plekje uit op de rots en geniet van het uitzicht. Het kalksteen voelt zacht aan en houd de warmte van de zon gedeeltelijk vast, waardoor de grond lekker warm aanvoelt. De trede van de trap zijn zo gevormd dat er een perfecte plek is ontstaan om op een comfortabele en relaxte manier van het uitzicht te genieten.

Neem je tijd en geniet ten volle van je omgeving. Scala dei Turchi is een mooi stukje natuur. Of je nu houdt van wandelen of van relaxen. Het is hier allemaal heel goed mogelijk.

 

Tagged: , ,

33 comments

 1. Ik vind het ook best wel jammer dat er mensen zijn die hun namen in een stuk natuur schrijven. Dat verpest volgens mij het beeld van een plaats wel een beetje. Maar Sicilië lijkt me echt gaaf!

 2. Sicilië vond ik ook erg mooi! Prachtig die kalkstenen rotsen maar zo jammer dat mensen ze verpesten door er van alles in te graveren. Helaas zie je dit vaker op mooie natuurplekken :(

   1. Ik ben er geweest op de turkse trappen, bijna 2 weken geleden op 21 september, echt een geweldige en adembenemende plek en uitzicht, echt heel fijn, een reisgenote uit de groep en ik hadden een dag een auto gehuurd en vana Mazzaro del vallo naar toegereden

 3. Mooi is dit. Wij hebben ze alleen vanuit de verte bekeken omdt we op weg waren en geen tijd meer hadden. Zelfs toen vond ik ze al super! Mocht ik er nog een keer langskomen dan ga ik zeker stoppen.

 4. Wat een prachtige plek zeg! Ik wil al lange tijd eens naar Sicilië, maar kan qua beste reistijd alleen in de meivakantie die kant op… en wederom andere plannen gemaakt voor dit jaar. Misschien volgend jaar… eindelijk!

  1. Er zijn ook zoveel mooie bestemmingen. Te veel om uit te kiezen bijna. Wij wilden ook al een lange tijd naar Sicilië en bij ons heeft het ook even geduurd voordat we daadwerkelijk gingen. Het is een heerlijk vakantieland!

  1. Die is natuurlijk ook wel het meest bekendst! Maar er is nog veel meer moois te zien en te doen in Sicilië. Goede bestemming voor zowel een actieve als een relaxte vakantie!

 5. Ik kan er best slecht tegen als mensen de natuur “verwoesten” of beschadigen, maar Sicilië is wel prachtig zeg! :) Mijn moeder wil er heel graag heen, dus wie weet een keer.. ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *