Olifanten Minneriya National Park Sri Lanka

Minneriya National Park | Safari & honderden olifanten

Ga je op vakantie naar Sri Lanka, dan wil je natuurlijk op safari. Wat dacht je van Minneriya National Park met zijn grote kuddes olifanten. En met grote kuddes bedoelen we eigenlijk gigantisch. Want waar ter wereld zie je kuddes van 100 tot 200 olifanten? Juist, bijna nergens. Dus op naar Minneriya voor een bijzondere ervaring!

Olifanten Sri Lanka

Het Minneriya National Park

Minneriya National Park is al sinds 1938 een beschermd natuurgebied en kreeg in 1997 het predicaat National Park. Dit alles heeft natuurlijk te maken met de natuur en de grote populaties olifanten die in dit gebied leven, maar misschien nog wel belangrijker: het Minneriya meer. Het meer is eeuwen geleden ontstaan door het aanleggen van een dam en tank, met het resultaat dat dit tot op de dag van vandaag grote invloed heeft op de integratie van het park en omgeving.

Het park is een ideale leefomgeving voor olifanten en tijdens, wat bekend staat als, “the gathering” zou het zomaar kunnen dat je groepen van tussen de 100 en 300 olifanten spot. De olifanten migreren tussen Minneriya, Kadulla en Wasgamuwa National Park. Je gids is altijd op de hoogte van waar de olifanten op dat moment zijn. Mochten ze niet in Minneriya zijn, dan rijdt de jeep gewoon door naar het volgende National Park.

wereldreis-sri-lanka

De olifanten van Minneriya National Park

Je weet van tevoren dat Minneriya bekend staat om zijn grote kuddes olifanten. Toch is hetgeen wat je gaat zien zo bijzonder, dat het maar moeilijk in woorden uit te drukken is. Maar we doen toch een poging!

De weg naar het meer en zijn oneindige vlaktes is smal en dicht omringd met bomen. Als je hier rijdt lijkt het bijna onmogelijk om ook maar 1 olifant te spotten, laat staan meerdere. Als de jeep zijn vaart mindert en de bomen over gaan in struiken rij je de groene grasvlakte op met uitzicht op het meer in de verte. Prachtige natuur, maar toch is dat niet hetgeen wat de aandacht trekt. De aandacht gaat uit naar de grote groepen olifanten, die op zijn Nederlands bijna lijken op grazende koeien in de wei. De aantallen zijn enorm.

Het moment dat wij in Minneriya waren hadden er meer dan 100 olifanten zich verzameld aan de waterkant om te drinken, zich te wassen of gewoon lekker te spelen. Kalfjes rende achter elkaar aan en werden geknuffeld door hun moeder. Fantastische taferelen, waar je oneindig lang naar kunt kijken. Je wordt er op slag gelukkig van.

Kuddes olifanten Minneriya National Park Sri Lanka

Olifanten Minneriya National Park Sri Lanka

Meer dan olifanten alleen

Natuurlijk zijn de grote kuddes olifanten juist de reden waarom je Minneriya National Park bezoekt. Maar daar houdt het niet op. In het gebied leven namelijk ook sloth beren, herten, buffels en luipaarden. Deze laatste zal je hier echter niet zo snel spotten. Wil je graag een luipaard zien, dan zijn Wilpattu National Park en Yala National Park betere opties.

Naast dieren komen er in Minneriya nog ongeveer 170 vogelsoorten voor. Voor vogelliefhebbers is het park een klein walhalla.

De beste reistijd

Je kunt het hele jaar door olifanten spotten in Sri Lanka, maar de grootste kans op het zien van de grote kuddes in Minneriya heb je van mei tot september. Dit is de tijd waarin er het minste regen valt en de dieren naar het meer komen om water te drinken.

Alternatieven voor Minneriya

Ligt Minneriya National Park niet helemaal in je route? No problemo. In de andere Nationale Parken van Sri Lanka kun je ook prima op safari. En het fijne, de olifanten laten zich hier meestal ook goed spotten.

Olifanten Minneriya National Park Sri Lanka

Zo regel je een jeepsafari

Schrik niet van de hoeveelheid Jeeps die bij de ingang van het park staan geparkeerd. Minneriya is een populair park, maar op het moment dat je de grote kuddes olifanten bij de waterkant ziet, ben je alle andere safari Jeeps zo vergeten. Bij de ingang van National Park kies je je Jeep met gids en ga je op pad. Een safari duurt ongeveer twee tot drie uur.

Overnacht je in de buurt van Minneriya dan biedt je accommodatie ook vaak safari’s aan. Een prima en makkelijke manier om je safari te boeken.

Overnachten in de buurt van Minneriya National Park

Er zijn genoeg fijne accommodaties te vinden op steenworp afstand van het Minneriya National Park. Wij verbleven in Ama Villa in een gezellige cabana grenzend aan de tropische tuin. De ontvangst was ontzettend gastvrij en het eten om van te smullen. Voor 2 personen betaal je ongeveer 20 euro per nacht en dat is inclusief ontbijt.

 

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook, Instagram & Pinterest.

2 comments

  1. Leuk verslag! Wij zijn met onze dochter naar het Udawalawe National Park geweest! Wat dat betreft is Sri Lanka zo divers en zo leuk! De mensen zijn zo aardig! En zoals je ook in je blog aangeeft hoef je het voor de prijs zeker niet te laten in Sri Lanka!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *