Olifanten spotten in Sri Lanka? Dat lukt vast tijdens je safari door het Udawalawe National Park! Laat de inner ranger in je los en ga op zoek naar de grote kuddes olifanten. En het fijne is, door de lage begroeiing in het park zijn die hier makkelijk te spotten!
Udawalawe National Park
Uitgestrekte savanne en grote groepen buffels die zich langzaam door het landschap verplaatsen. De zon staat hoog aan de hemel terwijl een groep olifanten de verkoeling opzoekt van het water. In hetzelfde meer zijn de vogels druk op zoek naar vis voor hun avondeten terwijl er af en toe een kop van een krokodil opdoemt uit het water. De natuur van het Udawalawe National Park is anders dan in alle andere parken van Sri Lanka, maar zeker net zo indrukwekkend. Voorin de jeep lijkt onze gids wel haviksogen te hebben en spot hij het ene na het andere dier. Groot en klein, met allen hun eigen schoonheid. Het maken van een safari blijft een heel avontuur en wij vinden het een van de fascinerendste dingen om te doen. Wildlife te zien in hun natuurlijke habitat, mooier kan het bijna niet.
Where Africa meets Asia
Where Africa meets Asia. Dat is precies zoals je Udawalawe kunt omschrijven. Een stukje Oost-Afrika, alleen dan in Sri Lanka. Lage begroeiing en uitgestrekte savanne. In het regenseizoen verandert het park in een groene oase, terwijl de natuur de rest van het jaar droog en dor is. Klinkt misschien niet aantrekkelijk, maar dan is het wel. De natuur wordt ruiger en in combinatie met het stuwmeer levert dat prachtige landschappen op.
Wildlife spotten
Op Safari in Udawalawe kun je veel dieren spotten zoals buffels, herten, wilde zwijnen, samba deers, muntjacs, slot bears, krokodillen en vele soorten vogels. Het park is trouwens ook het leefgebied van maar liefst 30 verschillende soorten slangen!
De rockstar
Maar de echte rockstar van Udawalawe en de andere nationale parken van Sri Lanka is natuurlijk de olifant. Bijna nergens ter wereld gedijd de olifant zo goed als hier, wat alles te maken heeft met het feit dat stroperij in Sri Lanka een veel minder groot probleem is (goddank) dan in veel Afrikaanse landen.
In de parken leven grote groepen olifanten en kuddes van 50 of meer olifanten is hier helemaal niet ongewoon. Door de lage begroeiing en de vele olifanten is het vrijwel zeker dat je ze spot tijdens je safari in Udawalawe National Park.
Luipaarden in Udawalawe
In Udawalawe leven ook luipaarden, maar helaas laten die zich maar zelden zien. Wil je je kans verhogen op het spotten van een luipaard, kies dan voor een bezoek aan Wilpattu of Yala National Park. Je kansen liggen daar een stuk hoger.
Zo boek je een safari in Udawalawe National Park
Een safari in Udawalawe National Park is makkelijk zelf te regelen. Overnacht je in de buurt van het park, dan kan je accommodatie de safari voor je boeken. Veel guesthouses en kleine resorts hebben hun eigen jeeps waarmee je het park in kan. Een iets goedkopere opties is om je safari bij de ingang van het national park te regelen. De jeeps staan al voor je klaar en er gaat standaard een gids van het park zelf met je mee. Vaak kunnen deze officiële gidsen je veel meer vertellen over de omgeving en zijn bewoners en dat geeft toch wel een echte meerwaarde aan je safari.
Op pad met een gids
Wij kozen voor deze laatste optie en dat was eigenlijk een beetje per toeval. We waren dan ook verbaasd dat we voor dezelfde prijs een officiële gids meekregen, we hadden geen idee. De gids vertelde ons van alles over het park en wees ons op bijzondere plekken, planten en dieren. Ik moet zeggen, het was een echte meerwaarde.
Het is het overwegen waard om niet je safari bij je accommodatie zelf te regelen, maar direct bij de ingang van het park. In veel gevallen krijg je alleen een chauffeur mee die zijn best doet om je de dieren in het park te laten zien, maar hij zal je helaas weinig andere informatie kunnen verschaffen. Wil je iets meer te weten komen over de historie van het park en zijn inwoners, dan is het boeken van een safari direct bij het Udawalawe National Park zelf zeker het overwegen waard.
Zo haal je het meest uit je safari in Udawalawe National Park
De natuur in het park is werkelijk prachtig en doet een beetje denken aan de Afrikaanse savanne. Daarmee onderscheid Udawalawe National Park zich meteen van de andere nationale parken van Sri Lanka. De natuur is hier op zijn mooist.
Natuurlijk vergeten we de echte hoofdrolspelers niet, de dieren. Er gaat niets boven het spotten van wildlife in hun eigen natuurlijke omgeving. Daarom deze tip. Het is misschien een open deur, maar ook iets wat vaak in the heat of the moment vergeten wordt. Zorg ervoor dat je jeep meteen het park in rijdt op het moment dat de deuren van Udawalawe National Park zich openen. De dieren zijn ’s ochtends vroeg en aan het eind van de middag het actiefst, waardoor de kans dat je ze ziet dan het grootst is. Gedurende de dag is het vaak zo warm, dat de dieren de koelte van de schaduw opzoeken. Hierdoor zijn ze veel minder goed te spotten.
Kort samengevat
Kort samengevat: de beste tijd voor het maken van een safari is ’s ochtends rond 06.00 uur en in de namiddag vanaf ongeveer 15.00 uur.
Overnachten in de buurt van Udawalawe National Park
Zoals in bijna alle nationale parken in Sri Lanka is het in Udawalawe niet mogelijk om in het park zelf te overnachten. Maar net buiten het park zijn er genoeg leuke opties! Voordeel: zo ben jij ’s ochtends als een van de eerste in het park. Wat meteen weer leidt tot een nog groter voordeel, namelijk minder jeeps en vaak veel meer dieren. En dat is natuurlijk precies wat je wilt.
Logeren dicht bij de ingang van het park
Met een overnachting in het Hotel Gayan’s zit je wat dat betreft wel goed. Dichterbij de ingang van het Udwalawe National Park kan je namelijk niet logeren. Het is een basic, maar prima accommodatie met heerlijke pannenkoeken als ontbijt. Een overnachting hier kost gemiddeld €26 euro op basis van twee personen en dat is inclusief ontbijt.
Onze persoonlijke favoriet
Op 2,5 kilometer van het park vind je het fijne Ele Camp Udawalawe. Onze persoonlijke favoriet. Mooie kamers, lekker eten, aardig personeel met als kers op de taart een heel mooi zwembad. En welkome plek om even te ontspannen na een stoffige, vermoeiende en enerverende safari. Een overnachting in het Ele Camp Udawalawe kost gemiddeld €32 euro per nacht op basis van twee personen, inclusief ontbijt.
Alternatieven voor een safari in Sri Lanka
Mocht Udawalawe National Park niet helemaal in je route passen (jammer, het is qua natuur het mooiste park) dan zijn er nog een aantal andere nationale parken in Sri Lanka waar je prima op safari kan. Zoals het wat noordelijker gelegen Wilpattu National Park. Wij waren erg onder de indruk van dit nog vrij onontdekte park. Het is naast Yala National Park de beste plek voor het spotten van een luipaard. Wij zagen een prachtig mannelijk exemplaar op zo’n vier meter van de auto voorbijlopen, zonder andere toeristen in de buurt. Een ervaring om nooit meer te vergeten!
Yala National Park
Een andere optie voor het spotten van luipaarden is het Yala National Park. Hou er wel rekening mee dat er hier nog vijftien andere jeeps zich zullen verdringen om het luipaard. Toeterend omdat zij nu aan de beurt zijn om het dier van iets dichterbij te bekijken. We kregen een beetje een nare bijsmaak van deze safari. De natuur in Yala is daarentegen wel weer echt schitterend met zijn ligging aan zee.
Minneriya National Park
Een plek waar je gegarandeerd grote groepen olifanten kunt zien is het Minneriya National Park. Kuddes van wel honderd olifanten verzamelen zich om het meer om te drinken, te spelen en te badderen in het water. Prachtig om te zien.
We kunnen alleen maar zeggen: ga op safari!
Op Safari in Sri Lanka? Udawalawe is een goede keuze als je veel dieren wilt spotten. De kans dat je hier een luipaard tegenkomt is gering, maar olifanten zul je zeker zien. Samen met Wilpattu vonden wij dit nationale park het indrukwekkendste en onze safari het mooist. Nu kent het land vele nationale parken (deze 4 zijn het best voor het maken van een safari in Sri Lanka), dus voor welke reisroute je ook kiest, je komst vast wel een mogelijkheid tegen voor het maken van een safari. Kom je in de buurt van het Udawalawe National Park, dan kunnen we alleen maar zeggen: doen!
Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook, Instagram & Pinterest