Waarom Aït Ben Haddou maar liefst 5 Oscars won!

 

Ken je de film de Gladiator nog? De film speelt zich af in de Romeinse tijd en gaat zoals de titel al doet vermoeden over een gladiator die naar Rome reist om wraak te nemen op de keizer. De film won maar liefst 5 Oscars. Naast dat het een goede film is, de hoofdrol vertolkt wordt door Russell Crowe (ook heel fijn) is er nog een reden waarom deze film het kijken meer dan waard is. Namelijk de locatie waar de film is opgenomen. Reis mee naar Aït Ben Haddou in Marokko!

 

AÏt ben haddou

Werelderfgoed

Tijdens onze reis door Marokko, waarbij we op weg waren naar de Sahara, besloten we een bezoek te brengen aan Aït Ben Haddou. Het is natuurlijk leuk dat de film de Gladiator hier opgenomen is en dat de stad tegenwoordig ook dienstdoet als decor voor de serie Games of thrones, maar natuurlijk was dat niet de echte reden om deze stad te bezoeken. Aït Ben Haddou staat al sinds lange tijd op de UNESCO-werelderfgoed lijst en dat was eigenlijk voor ons dé reden om de stad met een bezoek te vereren.

AÏt ben haddou

Wonen in een kasba

Wat ik zelf heel bijzonder vond, is dat de stad nog steeds bewoond wordt. Zo’n 700 tot 800 mensen leven nog steeds in Aït Ben Haddou. In de oude stad zelf wonen echter nog maar een handje vol mensen. Het grootste deel van de bevolking woont aan de andere kant van de rivier, in een “nieuw” gebouwd deel van de stad. De foto hierboven is genomen vanaf die kant. Je hebt hiervandaan een mooi uitzicht op de eeuwenoude kasba’s, de rivier en de vallei.

AÏt ben haddou

Aït Ben Haddou, stad gebouwd op de heuvel

Vanaf de voet van de stad gaat er een weg kriskras naar boven de heuvel op. Het is wel even een klimmetje, maar eenmaal boven gekomen zijn de uitzichten magnifiek. Eigenlijk is de weg naar de top alleen al heel interessant. Kleine, nauwe straatjes, mooie doorkijkjes en terracotta kleurde muren, een prachtige wandeling!

Kasba’s zijn huizen die gebouwd zijn met behulp van leem, vroeger woonde in het hoofdgebouw het dorpshoofd. De andere gebouwen deden dienst als huizen en opslag voor bijvoorbeeld graan. Al die kasba’s bij elkaar noem je ook wel een Ksar.

AÏt ben haddou

En dit is het uitzicht als je boven komt. Je kunt hiervandaan echt heel ver kijken. Rond de rivier is het vrij groen, maar hoe verder je kijkt, hoe dorder het landschap lijkt te worden. Het heeft wel iets weg van een heuvelachtig maanlandschap, maar dan op een mooie manier.

AÏt ben haddou

Geschiedenis rocks

Aït Ben Haddou werd vermoedelijk al gesticht rond het jaar 750 door Berbers en heeft zijn naam te danken aan één van zijn grondleggers, namelijk Ben Haddou. Waarschijnlijk is hij na zijn overlijden ook in de kasba begraven. Eens was Aït Ben Haddou een bloeiende handelsstad, het knooppunt voor handel tussen Marrakesh en de Sahara. Tegenwoordig zie je hier niets meer van terug en zijn het vooral de toeristen die de stad nog van enige drukte voorzien.

En toch, als je de rivier oversteekt en richting de oude kasba’s loopt, kan je je goed voorstellen hoe levendig de stad vroeger heeft moeten zijn. Hoe karavanen vol kamelen hieraan kwamen, uitrusten, water dronken uit de rivier om vervolgens weer opgezadeld te worden en vol goederen richting de dorpen rond de Sahara te vertrekken.

En juist dat stukje geschiedenis maakt het bezoek aan deze stad bijzonder. Ik begrijp dat geschiedenis soms een beetje stoffig kan zijn, maar het is ook heel mooi. Om te weten hoe het er vroeger aan toe ging en om te zien hoe de beschaving steeds vindingrijker werd en zich verder ontwikkelde. Laat je fantasie een beetje de vrije loop, dat maakt plaatsen als Aït Ben Haddou extra mooi!

 

 

 

Tagged: ,

10 comments

  1. Afgelopen maart zijn wij voor het eerst naar Marokko geweest. We hebben toen alleen maar Marrakech gezien en sindsdien ben ik om. Ik wil zo graag meer zien van dit mooie land! Deze plek wil ik dan ook zeker niet overslaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *