Het Noorderlicht

Noorderlicht, waarom het op elke bucket list thuis hoort!

 

Elke maand sluiten we af met de drie mooiste en inspirerende Pins van afgelopen maand. November was toch wel echt de maand waarin de herfst langzaam is overgegaan in de winter. De laatste dagen zijn de temperaturen behoorlijk gedaald en zelfs de eerste nachtvorst is weer om de hoek komen kijken. Daarom deze maand een onderwerp wat hier naadloos op aansluit. Haal je muts maar weer uit de kast, we gaan op zoek naar het Noorderlicht!

Het Noorderlicht

Dit bijzondere fenomeen staat op menig bucket list, en terecht! Ook op de mijne trouwens. Ik zou dit mystieke en bijna betoverende natuur spektakel graag van dichtbij willen aanschouwen. Turen naar de donkere lucht, die allerlei verschillende kleuren en vormen aanneemt. Het lijkt me prachtig.

Het Noorderlicht wordt ook weleens het poollicht genoemd, omdat dit natuurspektakel alleen rondom de polen te zien is. De beste plaatsen om het Noorderlicht te spotten zijn het noorden van Noorwegen, Zweden en Finland, oftewel Lapland genoemd. Maar ook op IJsland en Groenland heb je een grote kans om dit bijzondere schouwspel te bewonderen. En soms, héél soms kan je zelfs in Nederland een glimp van het Poollicht opvangen!

Noorderlicht

’s Nachts neemt de lucht prachtige en ook wel een beetje spookachtige kleuren aan. Groen, blauw, rood, paars en alle schakeringen hiertussen. Maar hoe ontstaat het Noorderlicht eigenlijk?

Het Poollicht ontstaat door de zonnewind, hierbij worden vanuit de zon voortdurend elektrische geladen deeltjes de ruimte in geslingerd. Een klein deel van deze deeltjes zal na een reis van ongeveer 150 miljoen kilometer de aarde bereiken. Wanneer deze geladen deeltjes vervolgens in onze atmosfeer botsen met zuurstofatomen en stikstofmoleculen, worden er lichtdeeltjes gegenereerd. Bij voldoende botsingen aan de nachtzijde van de aarde kunnen we dit uitgezonden licht met het blote oog waarnemen.

Het Noorderlicht vast leggen op de gevoelige plaat is nog lang niet zo gemakkelijk. Het is goed om, voordat je op reis gaat, je daarin te verdiepen. Met deze fotografie tips moet het zeker goed komen!

Betoverende Noorderlicht

Maar waarom staat het Noorderlicht nu op mijn bucket list? Omdat het een natuurverschijnsel is wat zijn weerga niet kent. Een schilderij wat elke avond weer veranderd, met een onvoorstelbaar kleurenpalet. Het lijkt me zo bijzonder om naar de lucht te staren en je te verliezen in de speling der natuur. Het staat niet op de lijst van de zeven wereldwonderen, maar kijk naar de foto’s, het poollicht hoort daar zeker tussen!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *