Hiken Fulufjället National Park

Op zoek naar de hoogste waterval van Zweden in het Fulufjället National Park

Wist je dat Zweden maar liefst 30 nationale parken kent? Een daarvan is het Fulufjället National Park in de provincie Dalarna. Dichte bossen, miljoenen jaren oude zandstenen plateau’s en de hoogste waterval van Zweden. Wie weet spot je tijdens het wandelen wel een eland, rendier of beer. Alhoewel je die laatste natuurlijk niet van al te dichtbij wilt tegenkomen!

Een slingerweg door de heuvels van Fulufjället National Park

Op het moment dat je de afslag naar het Fulufjället National Park neemt en je laatste huizen van het dorpje Särna achter je hebt gelaten, begint het natuurgebied eigenlijk al. De weg veranderd in een goed geasfalteerde slingerweg met glooiende heuvels, wat soms het idee geeft dat je met eigen auto deelneemt aan een vriendelijke achtbaan. De weg is nauw omsloten door bijna oneindig lijkende bossen en stijgingen van 10% brengen je hoog de berg op. Af en toe passeer je een uitzichtpunt, waarvandaan je goed kan zien hoever het bossen wel niet reiken.

Wandelen Fulufjället National Park

Niet 1 maar 2 Nationale Parken

Bijzonder is dat er op de berg waar Fulufjället gelegen is zich nog een tweede National Park bevindt, namelijk het Fulufjellet National Park. Met zijn 82.5 km2 is dit gebied wel een stuk kleiner dan zijn grote broer Fulufjället die maar liefst uit 38500 hectare aan bossen, meren en bergen bestaat. Bijzonder aan het National Park is dat het doorloopt naar Noorwegen. Het is dus mogelijk om tijdens een trekking beide landen te bezoeken. Wij hielden het bij het Zweedse deel van het park, parkeerde onze auto op de parkeerplaats en trokken eropuit. Onze eerste stop op deze regenachtige dag, de waterval van Njupeskär.

Hoogst waterval Zweden in Fulufjället National Park

Wandelen naar de hoogste waterval van Zweden

De weg naar de waterval staat goed aangegeven en is prima te doen. Als je wilt kan je de Njupeskär wandeling maken die begint en eindigt bij de ingang van het park. In totaal is deze wandeling zo’n 4 kilometer. Vanaf de waterval splits het wandelpad zich en kun je via de andere paden verder wandelen om wat meer van het park te ontdekken.

De Njupeskär waterval is met zijn 93 meter de grootste waterval van Zweden. Het is een mooie waterval die vanaf 70 meter hoogte loodrecht naar beneden stort. Vlakbij de waterval staan er verschillende picknicktafels. Een prima spot voor een broodje of om even uit te rusten en te genieten van de natuur om je heen.

Zandstenen plateau´s van miljoenen jaar oud

Wat opvalt in Fulufjället is dat het ondanks dat het gelegen is op een berg, het niet echt indrukwekkende toppen heeft. Schijn bedriegt. De top van Fulufjället bestaat uit een zandstenen plateau, waarvan ze zeggen dat het al meer dan 1500 miljoen jaar oud is. Je hoeft niet helemaal naar de top van de berg, je vindt de zandstenen creaties ook door de rest van het park. Vooral de kleuren zijn erg mooi, van roze tot rood en van bruin tot mosgroen.

Wandelen Zweden

Outdoor activiteiten zijn hip

Toen wij op zondagochtend begonnen aan onze wandeling en halverwege de middag weer terugkeerde op de parkeerplaats viel het op dat er redelijk wat groepen jongeren met backpacks op de bergen uit kwamen lopen. Outdoor is in landen als Zweden en Noorwegen veel meer verbonden met het leven als bij ons. Wat doe je in het weekend? Dan pak je je tas in, zoekt je tent op en trekt je wandelschoenen aan. Op naar een avontuur in de natuur met kampvuurtjes, vrienden en gezelligheid. Dat alles te midden van een wel heel mooi stukje Zweden. We love the outdoor life.

Fulufjället National Park Zweden

Wandelen in Fulufjället National Park

De officiële ingang aan Zweedse zijde is bij Naturum, maar er zijn meerdere startpunten voor het maken een hike. Bij het bezoekerscentrum kun je een (echt uitstekende) kaart van het Fulufjället National Park ophalen, waarop alle wandelroutes staan aangeven. Ook vind je op de kaart de startpunten, bijbehorende parkeerplaatsen en trekkershutten in het gebied. Handig als je een meerdaagse trekking wilt maken en zelf de route wilt uitstippelen.

Je kunt korte wandelingen maken, zoals naar de Njupeskär van 5km, maar er zijn ook genoeg langere wandelingen van bijvoorbeeld 20 kilometer of meer. Voor een echte trekking ben je in dit National Park ook aan het goede adres. Wil je inspiratie opdoen voor je hike, neem dan ook eens een kijkje op de speciale wandelpagina van het park zelf.

Trekkershutten Zweden

Better safe than sorry

Als je van plan bent om een meerdaagse trekking te maken (wat prima zelfstandig kan in dit gebied), dan is het altijd handig om van tevoren aan iemand te laten weten dat je op pad gaat en ook wanneer je van plan bent terug te komen. Dit kan zelfs bij het bezoekerscentrum. Er zal vast niets gebeuren tijdens je trekking, maar voor het geval dat is het wel een lekker idee dat iemand weet waar je bent.

Beren in Fulufjället National Park

Het Fulufjället National Park ligt gelegen in de provincie Dalarna, een van de Zweedse provincies waar nog veel beren in het wild leven. De kans dat je ze tijdens het wandelen tegenkomt is echter nihil. Wil je de beren wel in het echt zien, dan is een bezoek aan het Orsa Rovdjurspark een leuke optie. De verblijven in dit dierenpark zijn gigantisch (en zo hoort het ook). Je moet nog steeds je best doen om een beer te spotten, maar het is wel een goede manier om de dieren in het echt te zien.

Ben je op zoek naar iets meer avontuur en wil je de beren het liefst in het wild spotten, ga dan mee op berensafari. Dit kan niet in Fulufjället, maar wel bij Björn & Vildmark in Orsa. Even een tip tussendoor.

Visitor centre Fulufjället National Park Zweden

Breng een bezoek aan het visitor center

Het visitor center is een prachtig klein gebouw, wat helemaal opgaat in zijn omgeving. De architect die dit gebouw ooit ontworpen heeft, verdiend een groot compliment. Binnen vind je veel informatie over Fulufjället en zijn bewoners (elanden, beren, wolven en lynxen). Wat ikzelf zo mooi vind aan dit bezoekerscentrum is de glazen pui. Zoek een plekje op de comfortabele bank en geniet vanaf hier van het prachtige uitzicht. Wie weet spot je nog wel een hert of met wat meer geluk eland.

 

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook, Instagram & Pinterest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *