Ragusa leukste steden Sicilië

Dit zijn de 8 leukste steden van Sicilië

Sicilië is veel meer dan mooie stranden, ruige natuur en lekker eten. Wist je dat Sicilië ook veel leuke steden kent? Charmant en idyllisch of juist druk en historisch. Beroemd om hun chocolade of juist om hun ijs. Direct gelegen aan de zee of boven op de berg. In Sicilië kan je betreft steden alle kanten op. Wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben is dat ze doordenkt zijn van historie en een ongelooflijke schoonheid bezitten. Allen op hun eigen manier. We zetten de 8 leukste steden van Sicilië voor je op een rijtje.

De 8 leukste steden van Sicilië

Een bezoek aan Sicilië is niet compleet zonder een bezoek aan een echte Italiaanse stad. Wat is nu leuker dan het ronddwalen door de sfeervolle straten, de mooie pleinen en het eten bij kleine lokale restaurants waar di mama nog de scepter zwaait. In Sicilië zit je wat dat betreft goed, het eiland kent vele mooie steden.

Welke je absoluut niet mag missen? Ik ga het je nu vertellen. Dit zijn, wat mij betreft, de 8 leukste steden van Sicilië!

Historische stad Cefalu Sicilië

Charmant en idyllisch Cefalu

Sicilië kent veel leuke steden, maar Cefalu is – by far – onze favoriet. Klein, charmant en idyllisch met een ligging direct aan zee. Breng een bezoek aan Cefalu en je bent verkocht. Verdwaal in de smalle straatjes en zie hoe oude dametjes met elkaar kletsen op de balkons, terwijl verderop de was wordt gedaan. Dit is het echte Sicilië. Mooie kerken en fijne pleinen met goede restaurants. Voor het beste aanblik op de stad ga je naar het strand. Vrolijk gekleurde vissersbootjes dobberen op de zee, met daar achter de oude karakteristieke huizen van de stad. Samen vormen ze het perfecte plaatje.

Lipari-eolische-eilanden-Sicilie-Italië

Het gezellige Lipari stad

Voor een bezoek aan Lipari stad is wel een tochtje met de ferry nodig. Lipari stad is namelijk de hoofdstad van de Eolische eilanden en het gelijknamige eiland Lipari. Een kleine, knusse stad met fijne wijnbarretjes en heerlijk eten. De stad ligt direct gelegen aan de haven en vanaf het fort heb je een prachtig uitzicht over het eiland. Het fijne eilandgevoel is door de hele stad voelbaar. Je mist op Lipari de drukte en het verkeer van de rest van Sicilië, waardoor de stad zo ongeveer relaxtheid uitstraalt. Vast geen goed Nederlands woord, maar je begrijpt waarschijnlijk wel wat ik bedoel. Lipari stad is ontspannen, gezellig, mooi, lekker en gewoon ontzettend leuk. Net als de rest van het eiland trouwens!

Het dorp Taormina Sicilië

stedentrip Taormina Sicilië

Het schilderachtig gelegen Taormina

Wat Taormina zo speciaal maakt is haar spectaculaire ligging. Boven op de berg en uitkijkend over de blauwe oceaan. De schoonheid van de stad is al van ver zichtbaar. Aan de voet van de berg ligt het kleine eiland Isola Bella, waar je na je wandeling door de stad heerlijk kan afkoelen.

Taormina is een populaire stad en een van de meest bezochte steden in Sicilië, wat je dan ook zeker terugziet in de hoeveelheid toeristen die de stad elke dag bezoeken. Mijn advies, bezoek Taormina in de ochtend, voordat de drukte losbarst.

Steden Sicilië Syracuse

Syracuse

Syracuse is een wonderschone stad, ik kan het niet anders omschrijven. Lichte, statige gebouwen, marmeren stenen en grote pleinen. Maar ook kleine gezellige straatjes, leuke winkeltjes en terrasjes aan de zee bepalen het straatbeeld van Syracuse. Het hart van de stad is gevestigd op het schiereiland Ortygia, wat meteen het mooiste gedeelte van Syracuse is. Als de zon hier ondergaat en de gloed van de zon de stad goud kleurt waan je je net in een sprookje. Dit zijn de fijnste momenten van de dag. Als je in Syracuse bent probeer dan een tafeltje te bemachtigen op het terras van Fratelli Burgio, het eten is hier echt verrukkelijk. Wat ons betreft is Syracuse een van de mooiste steden van Sicilië.

Verblijf je in Syracuse dan is het ook nog een optie om een uitstapje te maken naar Catania met zijn barokke invloeden. Vergeet dan vooral niet om de groente- en fruitmarkt te bezoeken!

Palermo

Palermo is een chaotische, maar levendige stad en tevens de hoofdstad van Sicilië. Minder mooi dan bijvoorbeeld Cefalu of Syracuse, maar dat lijkt Palermo niet te deren. De stad heeft weer hele andere dingen voor je in petto, die zeker niet zo interessant zijn. Terwijl de andere Siciliaanse steden vaak meer aanvoelen als een groot dorp, is Palermo echt een stad. Druk en chaotisch. Maar ook bruisend en vol van energie. Palermo heeft veel in het oog springende barokke invloeden, maar heeft tegelijk ook een industriële look and feel. De gebouwen kunnen hier en daar wel een likje verf gebruiken en niet alle gevels zijn goed bijgehouden. Aan de ene kant jammer, aan de andere kant schuilt daar ook wel de schoonheid in. Het werkt voor Palermo en maakt de hoofdstad tot een drukke, gezellige en laagdrempelige stad, waar je je meteen op je gemak zult voelen.

Ragusa leukste steden Sicilië

Ragusa

Ragusa bestaat uit twee delen, het historisch centrum en de later gebouwde moderne stad. Die laatste is de perfecte plek om je auto te parkeren en van hieruit richting de oude stad te lopen. Als je door het centrum van Ragusa wandelt, lijkt het net of je bent terug gekeerd in de middeleeuwen. De huizen, smalle straten en bijzondere gebouwen. Alleen dan nu in een iets moderner jasje. Ragusa is sfeervol, charmant en een goede plek om te genieten van de Italiaanse cultuur.

In het centrum zit een uitstekend informatiecentrum, waar je een plattegrond kan ophalen van Ragusa. Hierop staan ook de mooiste uitzichtpunten van de stad op aangegeven. Een aanrader. Zo is het uitzicht vanaf de brug prachtig, je ziet van een afstand de gehele oude stad in al zijn glorie. Een spectaculair uitzicht.

Chocolade in Modica Sicilië

Modica

Hallo chocolade! Modica is all about deze heerlijke lekkernij. Gewone melkchocolade zal je hier niet zo snel aantreffen, denk meer aan de combinaties kaneel en sinaasappel en gember met citroen. Het leuke is, dat je veel van de smaken in de winkels ook kan proeven. Maar goed, dan nu de stad. Modica is anders dan de andere steden op Sicilië. Waar je vaak ziet dat de mooiste gebouwen zich centraal in het centrum bevinden, liggen ze in Modica wat meer door de stad verspreid. De beste manier om de stad beter te leren kennen is om je (spreekwoordelijke) wandelschoenen aan te trekken en al wandelend Modica te ontdekken.

Modica steden Sicilië

IJs in Modica Sicilië

Noto

Klein, maar fijn. Dat is precies zoals je Noto zou kunnen omschrijven. Een mooi centrum met brede straten met barokke invloeden en opvallend veel kerken. Ook al ben je misschien niet zo van de kerken, het loont zeker de moeite om even binnen te kijken. De binnenkant is vaak prachtig gedecoreerd. De grote publiekstrekker van de stad zijn de ijssalons. Wereldberoemd in Sicilië. Noto schijnt dé plek op het eiland te zijn waar ze het lekkerste ijs maken. Naast Italiaans ijs zie je hier ook veel granita. Een soort gecrushed ijs in allerlei verschillende smaken, zoals pistache en pure chocolade.

 

 

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook Instagram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *