Wandelen op de Veluwe: Landgoed de Dellen

De Veluwe. Eigenlijk altijd goed. Een mooi voorbeeld hiervan is het iets minder bekende landgoed de Dellen. Een kleinschalig natuurgebied met een mooie mix van dennenbossen, heide en oer-Hollandse wildlife. Leuk detail, landgoed de Dellen behoorde als eerste natuurgebied tot het Geldersch Landschap. En dat is al een tijdje, het Geldersch Landschap werd namelijk al in 1929 opgericht. Wij trokken onze wandelschoenen aan en verkende dit historische natuurgebied op een koude, maar droge zaterdagochtend. En dat had zeker zo zijn charme.

Natuurgebied de Dellen Geldersch Landschap

De wandelroutes op het landgoed de Dellen

Je brengt natuurlijk een bezoek aan het landgoed om te genieten van de mooie natuur en de frisse buitenlucht. De beste manier om dit te doen is door het maken van een boswandeling. Er zijn vier verschillende wandelroutes uitgezet in het gebied, die gemarkeerd worden door gekleurde paaltjes. Wij kozen voor de Dellen wandeling, een 4,5 kilometer lange wandeling die je dwars door het landgoed voert. Door dichte bossen, langs brede lanen en over de uitgestrekte heide. Trek je wandelschoenen maar aan, want ik neem je mee, dwars door de natuur van landgoed de Dellen. Een kleine impressie.

Natuurgebied de Dellen Veluwe

Natuurgebied de Dellen Geldersch Landschap

Natuurgebied de Dellen Geldersch Landschap

Natuurgebied de Dellen Geldersch Landschap

Natuurgebied de Dellen Geldersch Landschap

Natuurgebied de Dellen Geldersch Landschap

Natuurgebied de Dellen Geldersch Landschap

Oer-Hollandse wildlife 

Oer-Hollands wildlife, wij houden ervan. Tijdens het wandelen hebben we ze niet gezien, maar wel gehoord. De vogels. Op het landgoed vind je een grote diversiteit aan vogels, zoals het goudhaantje, de boomklever en de boomleeuwerik. In de stilte van het bos hoor je ze des te beter. Hun lied tussen de dennenbomen en op de heide, het blijft een prachtig gehoor. Naast vogels leven er op het landgoed de Dellen ook dassen, boommarters, edelherten, reeën en wilde zwijnen. Wil je de kans vergroten dat je deze dieren ook echt tegenkomt, kies dan voor de blauwe wandelroute, die loopt dwars door het leefgebied van de wilde zwijnen.

Natuurgebied de Dellen Geldersch Landschap

De geur van het bos

En dan de geur, ik wilde dat ik het je kon laten ruiken. Bos, dennenbomen en heide. Eigenlijk zou je het in een flesje moeten stoppen (zonder chemische toevoegingen, want dat is het toch net niet), zodat je er altijd even aan zou kunnen ruiken. De geur van vochtig mos, dennenappels en frisse lucht. Een lekkerdere geur bestaat er toch niet?

Natuurgebied de Dellen Geldersch Landschap

De voormalige bootjesvijver

Dit verlaten waterbassin is eigenlijk wel een heel toffe plek. In de jaren 30 was dit zelfs de echte rockstar van het gebied. Wat je hier op de foto ziet is namelijk een voormalige bootjesvijver. Hele families kwamen hier bijeen om te ontspannen en rond te varen over het water. Het was zelfs mogelijk om een heuse rondvaart te maken door de vijver. Heel tof om te bedenken hoe dat er vroeger heeft moeten uitzien. Een stukje geschiedenis komt hier tot leven.

Survival & natuurcamping De Dellen

Het Geldersch landschap en de Veluwe staan bekend om zijn prachtige natuur. Dat is op landgoed de Dellen niet anders. De stormen van de afgelopen tijd hebben behoorlijk huisgehouden in het bos en soms leek het pad wel een beetje op een survivalbaan, maar dan wel een die goed te doen is. En een die je ook absoluut wilt volbrengen. Het is toch wel indrukwekkend om te zien hoe zulke gigantische bomen toch heel fragiel en breekbaar blijken te zijn. Wandelen, hardlopen en mountainbiken. Het kan hier allemaal. Ben je iets avontuurlijker aangelegd, neem dan een tentje mee en overnacht op de natuurcamping. Daar is het nu misschien niet het meest geschikte jaargetijde voor, maar voor in de zomer is dit toch wel een leuk idee.

Zie jij jezelf je tent al opzetten in dit natuurgebied?

 

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook & Instagram.

14 comments

  1. Wij wonen niet ver van de Veluwe, maar van dit landgoed had ik nog nooit gehoord. Leuk voor een volgend tochtje die kant op, want wij zijn geneigd om steeds de bekende plekken weer op te zoeken, haha. Thx voor de inspiratie!

  2. Ik had nog nooit van landgoed de Dellen gehoord. Een tentje opzetten zal het niet worden maar een fijne boswandeling wel. Lijkt me een mooi gebied om te leren kennen. Gaat op het lijstje. En de geur van dennenbomen en heide, heerlijk!

  3. Jaaa, ik zie me daar al zitten in mijn tentje en wandelen vind ik zó fijn. Ik geniet ook zo met al mijn zintuigen, geuren, geluid en natuurlijk het spotten van dieren. Ik zou zeker de blauwe route kiezen. Wilde zwijnen zijn er niet in Zeeland,dus daarvoor zou ik echt die kant op gaan. De big 5 van NL staat op mijn ‘doelen’ lijstje van 2018, dus deze ga ik noteren :) Hoe lang is de blauwe route? En kun je routes combineren? (4,5 km is voor mij wel te kort haha)

    1. De blauwe route is zo’n 3 kilometer en ze zijn allemaal met elkaar te combineren. Zodoende kom je wel op heel wat meer kilometers uit. :) De big 5 van Nederland, wat een super doel voor komend jaar!

  4. Wat een grappige naam. Ik kende het helemaal niet.
    Ik moet ook echt weer eens wat vaker gaan wandelen. In Nederland. Vroeger deed ik vaak NS-wandelingen, nu nooit meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *