Wandelen op Madeira | Levada das 25 Fontes

Madeira is naast dat het bekend staat als bloemeneiland ook een waar wandelparadijs. Dat alles heeft te maken met een van de meest ingenieuze uitvinden aller tijden, de levadas. Een systeem wat medeverantwoordelijk is voor de wonderschone natuur van Madeira. Wij maakten een hike naar de levada das 25 fontes. Een wandeling met prachtige uitzichten, kalm kabbelende beekjes en een prachtige waterval.

Uitzichten vanaf de Levada wandelingen op Madeira

De mooiste uitzichten van de Levada da 25 Fontes wandeling

De tocht begint al goed, vanaf het startpunt van de levada das 25 fontes wandeling word je namelijk al getrakteerd op een spectaculair uitzicht op de omgeving. Het is hier zo ongelooflijk groen, dat je het je bijna niet kunt voorstellen. De vergezichten op Madeira en speciaal in dit gebied behoren zeker bij de mooiste die ik ooit gezien heb.

Een brede geasfalteerde weg leid je meteen al een stuk naar beneden, door dichte bossen richting het oude huis, waar je in het hoogseizoen wat kunt drinken. Vanaf hier wordt het wandelpad smaller en begin je via een lange trap aan de afdaling naar beneden. In de verte hoor je al het geluid van kabbelend water en het duurt niet lang voor je de eerste levadas ziet.

2100 Kilometer aan Levadas

Op Madeira vind je ruim 2100 kilometer aan levadas. Levadas zijn kleine, door de mens gemaakte riviertjes die het water van de ene naar de andere kant verplaatsen en zo het perfecte irrigatiesysteem vormen. De levadas zijn al honderden jaren oud en met de hand aangelegd. Een bijzondere knappe en arbeidsintensieve prestatie. Zeker in die tijd. Een systeem wat tot op de dag vandaag nog goed werkt. Al die levadas zorgen ervoor dat grote delen van Madeira ontzettend groen zijn, wat het eiland tot een waar wandelparadijs maakt.

De waterval van Levada das 25 Fontes

Levadas en een oase aan rust

Volg het smalle pad naast de levadas (soms wordt het zo smal dat het passeren van tegenliggers even wat creativiteit vergt) door het groene oerwoud. Na ongeveer 1,5 uur lopen bereik je het eindpunt van de wandeling, een – werkelijk waar – idyllische waterval, omringd door rotsen en overhangende planten. De rotsen vormen een halve cirkel rondom de waterval en het naar beneden stromende waterval eindigt in een grote poel. Om je heen hoor je niets anders dan het zingen van de vogels en het kletterende water van de waterval. Even waan je je in een verborgen paradijs. De aankomst bij de waterval is een beetje als het vinden van een pot goud aan het einde van de regenboog. Verrassend en bijzonder tegelijkertijd.

Anders dan de Levada wandelingen, maar zeker net zo mooi

Een leuke afwisseling met de levada wandelingen is de wandeling naar ponta de Sao Lourenco, de meest oostelijk gelegen punt van Madeira. Hier geen weelderige groene natuur, maar juist een ruig, bijna woestijnachtig landschap met spectaculaire uitzichten. Heel anders dan de levada das 25 fontes wandeling, maar zeker net zo mooi.

Zo groen is Madeira Portugal

Goed om te weten

De levada das 25 fontes wandeling is in totaal 9,5 kilometer lang. Trek er ongeveer 3,5 uur voor uit. Drie uur om te wandelen en een half uur om de waterval te bewonderen.

Vergeet die slippers maar en maak het jezelf een stuk comfortabeler met gympen of wandelschoenen. Het is geen effen terrein waarop je loopt en sommige gedeelte kunnen wat glad zijn, waardoor slippers niet echt het beste schoeisel zijn voor deze wandeling.

Als je de wandeling een moeilijkheidsgraad moet geven, dan zou ik het omschrijven als medium. Op de heenweg daal je een behoorlijk stuk naar beneden via trappen en smalle wandelpaden. De weg terug gaat steil omhoog en daar zul je het beslist warm van krijgen.

Leuk weetje. Je begint de wandeling op 1290 meter en je daalt af naar 900 meter. Je daalt en stijgt dus ongeveer 390 meter tijdens de levada wandeling.

 

Meer lezen over Madeira? Dan vind je de volgende blogs vast ook interessant.

 

 

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook Instagram.

5 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *