Wandelen op Madeira: Ponta de Sao Lourenco

Als je de landkaart van Madeira bekijkt is het schiereiland aan de oostkant een van de eerste dingen die je opvalt. Het triggert en maakt nieuwsgierig. Het schiereiland is een van de hoogtepunten van Madeira, waar je wandelt in een bijna woestijnachtig landschap met ruige kliffen omringt door een helderblauwe zee. Er is maar een plek waar dat alles tezamen komt en dat is op Ponta de Sao Lourenco.

Wandelen Ponta de Sao Lourenco Madeira

Bloemeneiland vs Wandeleiland

Madeira word naast bloemeneiland ook weleens omschreven als wandeleiland. En terecht, want over het gehele eiland vind je wandelpaden, waarvan de levada wandelingen misschien wel de bekendste zijn. Of wat dacht je van routes door de bergen, bijzonder groen met waanzinnige vergezichten. Iets minder bekend als wandelgebied is het oosten van het eiland. Toch heeft deze kant van Madeira ook heel wat moois voor je in petto op wandelgebied, in de vorm van Ponta de Sao Lourenco.

Het schiereiland van Sao Lourenco

Hier geen levadas, bergen en ultra groene natuur. Wat maakt dit gebied dan zo interessant? Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Het compleet andere landschap, hier laat Madeira zich van een hele andere kant zien. Ruige kliffen, diepe afgronden, kolkend blauw water, rood zand en een landschap welk zowel weerbarstig als gracieus te noemen is. Dit alles bevindt zich op een schiereiland Sao Lourenco genoemd, de meest oostelijke punt van Madeira.

Wandelen Ponta de Sao Lourenco Madeira

Wandelen Ponta de Sao Lourenco Madeira

Mooiste wandelroute van Madeira

Sao Lourenco bevind zich op ongeveer 35 minuten rijden van Funchal, de hoofdstad van het eiland. De weg naar het schiereiland is vrij eenvoudig te vinden en ook het startpunt van de Ponta de Sao Lourenco wandeling spreekt voor zich. Parkeer je auto op de parkeerplaats, trek je wandelschoenen aan en je bent ready to go. De wandeling zelf is een van de hoogtepunten van Madeira en behoort zeker tot de mooiste wandelroutes van Madeira.

Ponta de Sao Lourenco wandelroute

En dan de wandeling zelf, vanaf het startpunt loop je in ongeveer 3,5 kilometer via Ponta de Sao Lourenco naar het eindpunt van de route Ponta do Furado. Vanaf hier kan je niet meer verder en is het pad afgezet. De gele wandeling is ongeveer 7 kilometer lang, maar door de hoogteverschillen doe je er zeker zo’n 3 over. De terugweg loopt trouwens min of meer via hetzelfde pad, wat geen nadeel is. De omgeving toont weer totaal anders als je de andere kant op loopt.

Wandelen Ponta de Sao Lourenco Madeira

Wandelen Ponta de Sao Lourenco Madeira

Uitkijkpunten

Tijdens het wandelen kom je haast geen bewegwijzering tegen op het pad, maar dat is eigenlijk ook niet nodig. Het pad spreekt voor zich. Eigenlijk is de gehele wandeling een soort van groot uitkijkpunt. Na elke honderd meter wil je alweer stoppen om het landschap voor je vast te leggen op beeld. Toch zijn er twee uitkijkpunten die het verdienen om iets nader te worden toegelicht, namelijk Ponto di Vista en Ponta do Castelo. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht op de haast rode en terracotta achtige rotskust van het schiereiland. Bijzondere rotsformaties in een helderblauwe zee met op de achtergrond de bijna woestijnachtige landschap van Sao Lourenco. Helemaal niet verkeerd.

Wandelen Ponta de Sao Lourenco Madeira

Voor als wandelen niet helemaal je ding is

Ben je iets minder van het wandelen, maar wil je wel genieten van de mooie uitzichten, rij dan door naar het vlakbij gelegen Ponta do Rosto. Vanaf hier kan je een glimp opvangen van Ponta de Sao Lourenco en de ruige kliffen van Madeira. Als je wel de wandeling gemaakt hebt (en die is echt de moeite waard), maak dan evengoed hier een stop. De uitzichten vanaf Ponta do Rosto zijn namelijk echt prachtig!

Wandelen Ponta de Sao Lourenco Madeira

Afkoeling please

Zin in een beetje afkoeling na al dat wandelen? Dan is het strand van Prainha de perfecte plek. Prainha is een van weinige zandstranden van Madeira en ligt gelegen in een kleine baai. Je vind het strand net voor de afslag die je naar Ponta de Sao Lourenco brengt.

Wandelen Ponta de Sao Lourenco Madeira

Een open deur, maar wel belangrijk

Het is misschien een open deur en natuurlijk ook heel erg vanzelfsprekend, maar we benoemen het hier toch nog maar even. Neem genoeg water mee! Je bent toch wel zo’n drie uur onderweg via een wandelpad met weinig schaduw en bijna geen beschutting en dan is genoeg drinken toch wel erg belangrijk. Als je op de kaart kijkt, dan lijkt het alsof er halverwege de route nog een mogelijkheid is om wat te drinken en te eten bij Casa do Sardinha. Vergis je daar niet in, de Casa is namelijk bijna altijd gesloten. Het is wel een fijne plek om even te rusten aan de picknicktafels die er staan, onder het genot van jezelf meegenomen drinken.

Hot, hot, hot!

Hoewel Madeira niet bekend staat om zijn torenhoge temperaturen, kan het er evengoed behoorlijk warm worden. Het wandelpad naar Ponta de Sao Lourenco loopt door de volle zon en kent weinig schaduw. Ook word je door de hoge rotsen aardig uit de wind gehouden, waardoor de temperatuur helemaal niet zo hoog hoeft te zijn om evengoed heel warm aan te voelen. Daarom, begin je wandeling aan het begin van de dag of juist in de namiddag. Dit zijn de tijden waarop de temperaturen om te wandelen het aangenaams zijn.

Wandelen Ponta de Sao Lourenco Madeira

Zo vermijd je de drukte

Madeira is niet een supertoeristisch eiland, maar de wandeling van Ponta de Sao Lourenco is wel een van de hoogtepunten en gemakkelijk te maken als een dagtrip vanuit de hoofdstad van het eiland Funchal. (Wist je trouwens dat Funchal een hele leuke stad is en uitermate geschikt is voor een stedentrip? Lees hier alles over wat te doen in Funchal) Hierdoor is de kans op drukte op de wandelpaden wel aanwezig. Wil je dit voor zijn, begin dan ’s ochtends aan de wandeling. Je zal zien dat dit een hoop scheelt.

Berggeit op slippers

Je hebt er altijd mensen tussen die als ware berggeiten op hun slippers naar boven rennen. Heel knap, maar ik raad je toch aan om schoenen met goed profiel te dragen. En zelfs dan is een beetje focus nog gewenst. Ikzelf lag heel charmant plat op mijn rug nadat ik tijdens de afdaling op een losse steen was gestapt. Typisch iets voor mij, ik kan niet zeggen dat ik heel onhandig ben, maar handig ben ik zeker niet. Het is over het algemeen geen hele moeilijke wandeling, ik zou het omschrijven als medium. Er zijn een paar stukken, zeker aan het einde van Ponta de Sao Lourenco waar het iets uitdagender wordt, maar over het algemeen genomen is het wandelpad goed te doen.

 

Meer lezen over Madeira? De volgende blogs vind je vast ook interessant.

 

 

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook & Instagram.

12 comments

  1. Prachtig zeg. Ik geloof zo dat je er prima kan hiken. De uitzichten zijn echt spectaculair! Het ziet er ook heerlijk rustig uit. Geen andere wandelaar te zien op jouw foto’s :)

    1. Die waren er tijdens onze wandeling ook amper, maar toen we terug bij het beginpunt kwamen stonden er een paar fijne touringcarbussen wandelaars uit te laden. Toen waren we wel even heel blij dat we in de ochtend zijn gegaan!

  2. Wauw wat een indrukwekkende uitzichten, zeker een mooie plek om te wandelen! En goed dat je die tip meegeeft om zelf genoeg eten en drinken mee te nemen. Beetje vervelend dat er op de kaart wordt aangegeven dat er een restaurant is maar dat die de helft van de tijd niet open is ;p

    1. Dat is inderdaad niet zo handig. :( En wij hadden juist zo’n zin in een lekker ijsje of zoiets dergelijk. Dat is later op de dag alsnog goed gekomen. :)

  3. Hé, gaaf! Mooie foto’s ook! Ik ben net deze week ook met Madeira bezig geweest, maar omdat er een ander blog tussendoor kwam heb ik ‘m nog net niet af. Hopelijk dit weekend wel. Madeira is inderdaad schitterend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *