Meer van Bled Slovenië

Doen in Slovenië | bezoek het adembenemende meer van Bled

Denk je aan Slovenië dan zie je als vanzelf het iconische blauwgroene meer met in het midden het kleine eiland met de witte kerk voor je. Het is een prachtig plaatje en als je eenmaal een bezoek hebt gebracht aan het meer van Bled dan begrijp je prima waarom juist dit beeld zo bekend is.

Het charmante en idyllische meer van Bled

Het meer van Bled is één van de natuurfenomenen die Slovenië tot zo’n waanzinnig mooi land maken (want dat is het echt). Het meer ligt gelegen in een dal, omringd door bos en bergen. Het blauwgroen water van het meer is als een spiegel en de reflecties zijn prachtig. Midden in het meer van Bled vind je een klein eiland met daarop de Maria Hemelvaartkerk. Het eiland is te bezoeken en de kerk ook. Het is echter geen absolute must, je kunt vanaf de kant ook echt genieten van de schoonheid van het meer.

Wandel langs het water, huur een roeiboot of maak een tochtje met de pletna, een houten Sloveense boot. Of strijk gewoon neer op een van de vele bankjes en geniet van het uitzicht op het meer van Bled. Voor de echte bikkels, neem een duik in het water. Ik kan je vertellen, het water is niet echt warm. :)

Je vindt het meer van Bled in het Noordwesten van Slovenië, in de Julische Alpen. Het is een van de bekendste bezienswaardigheden van het land en daardoor wel wat drukker bezocht door toeristen. Wij bezochten Slovenië en het meer van Bled in mei, een prima en rustige reisperiode.

Op zoek naar meer reisinspiratie? Just Go Global zette de 23 mooiste vakantiebestemmingen van Europa voor je op een rijtje.

Meer van Bled Slovenië

Wat te doen in Bled en omgeving

Nu is het meer natuurlijk de echte hero van de omgeving, maar toch valt er in de Bled regio nog veel meer te zien en te doen. Onze tips.

Smullen van de beroemde Kremsnita

Bled is in Slovenië niet alleen beroemd om het mooie meer, maar ook om de Kremsnita. Een gebakje bestaand uit bladerdeeg met pudding en room. Strijk neer op een van de terrasjes in het dorp of – nog veel leuker – aan de rand van het meer en geniet van de omgeving en dit lekkere gebakje.

Rodelbaan met uitzicht op het meer

Slovenië is een echte outdoor bestemming. Wandelen, mountainbiken en varen, de mogelijkheden zijn eindeloos. In Bled doen ze er nog een schepje bovenop. Op de helling, vlakbij het meer ligt een rodelbaan met een wel heel fijn uitzicht op het meer. Neem de kabelbaan omhoog en sjees weer naar beneden. Niet alleen leuk voor kinderen. :)

Het kasteel van Bled

De beste uitzichten over het meer en omgeving heb je toch wel van het op de kliffen gelegen kasteel van Bled. Het kasteel is trouwens het oudste kasteel van Slovenië en is gebouwd in 1011. Een mooi kasteel, maar vooral de uitzichten zijn spectaculair!

Plenta boot Slovenië

Watersport

Natuurlijk smeekt het meer van Bled erom, om ontdekt te worden via het water. Huur een roeiboot of maak een tochtje met een traditionele pletna boot. Breng een bezoek aan de thermale bronnen of waag je aan de luchtkussen glijbanen die je een frisse duik in het meer bezorgen. Keuze genoeg!

Ga hiken

Waag je aan de hike naar Mala Osijnica, een uitzichtpunt met weidse uitzichten over het meer. Het uitzichtpunt is 645 meter hoog en de wandeling naar de top bedraagt ongeveer 1 uur.

Meer van Bled Slovenië

Als dagtrip of besteed juist meer tijd in deze regio

Bled en omgeving is prima als dagtrip vanuit Ljubljana te bezoeken. Vanaf de hoofdstad rij je in ongeveer 50 minuten naar Bled. Heb je wat meer tijd, breng dan zeker een paar dagen door in de omgeving. De Vintgar kloof, het meer van Bohinj en de Savica waterval liggen allemaal in dezelfde regio.

 

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook, Instagram & Pinterest.

Tagged: , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *