Fotografie voor dummies: 7 Fotografie tips die je met elke camera kunt toepassen!

Ik weet het nog heel goed, de voorbereidingen voor Thijs en mijn eerste echte reis samen. Ik haalde vol trots mijn camera te voorschijn en Thijs barste in lachen uit. “Is dat je camera?” gevolgd door nog een lachsalvo. Lichtelijk beledigd vroeg ik me af wat er nou mis was met mijn camera. Ik had er immers al heel wat mooie foto’s mee gemaakt.

Ik had een kleine digitale camera, één van de eerste modellen, zonder verdere luxe. Geen optische zoom, geen fancy filters, maar voor mij werkte het prima. Ik zat echt nog in zo’n fotografie voor dummies fase waarin een foto al snel goed genoeg was voor me. In China was deze Olympus mijn trouwe kameraad en ik heb er echt hele mooie foto’s mee genomen, sommige staan tot op de dag van vandaag bij ons thuis te pronken in hun lijstjes. Ik ben er trots op!

Maar goed, Thijs had wel een punt. We zouden op safari gaan en dan is het best handig om een camera te hebben die een beetje beter kan inzoomen. Ik las reviews, won informatie in en koos uiteindelijk voor een nieuw toestel, wederom een Olympus, maar nu het nieuwste exemplaar, met zo ongeveer alles er op en eraan. En daar in Afrika op de savanne werd ik verliefd op het fotograferen én op mijn nieuwe camera. De liefde is er nog steeds en eigenlijk vind ik het fotograferen steeds leuker worden.

Fotografie voor dummies: tips die je met elke camera kunt toepassen

We hebben inmiddels een hele verzameling camera’s, die we ook elke reis mee slepen. Bestaand uit een kiekjes camera, een onderwatercamera inclusief huls, mijn kwalitatief goede camera en tevens die van Thijs. Gewapend met heel wat camera’s en opladers gaan we op reis. Het is waar, met een goede camera maak je vaak betere foto’s. Maar het zegt lang niet alles! De manier waarop je een foto maakt (met welke camera dan ook) is soms veel belangrijker! Denk maar aan de compositie van de foto, daarom zet ik wat handige en makkelijk toe te passen  tips voor je op een rijtje, die je foto net dat beetje extra’s kunnen geven. Een soort van tips voor fotografie voor dummies!

Fotografie voor dummies tip 1: Rechte horizon

Misschien een inkoppertje, maar houd de horizon recht. Dit geldt niet alleen voor foto’s van landschappen of water, maar eigenlijk voor alle foto’s, dus ook die van tempels of gebouwen. Je kunt er natuurlijk ook expres kiezen voor een schuine blik, maar doe het dan wel goed en kies voor een hoek van 35 graden of meer, anders lijkt het vaak meer op een fout dan een bewuste keuze.

Strand van het eiland Porto Santo Portugal

Fotografie voor dummies tip 2: schaal

Soms komt het op de foto niet helemaal over hoe groot iets in werkelijkheid is. Denk maar aan het vast leggen van bergen op de foto. Ze zijn immens, maar vaak komt het op een foto niet zo over. Een truc die je hiervoor kunt toepassen is het gebruiken van vaste elementen in je foto. Neem bijvoorbeeld een boom of een groepje wandelaars, dit zijn bekende elementen. Elementen waarvan je weet hoe groot ze zijn. Stel je voor dat je kiest om de wandelaars ook op de foto vast te leggen, plaats deze dan op middellange afstand op de foto. Als je ze direct voor de lens laat poseren, dan ligt de focus op hun, in plaats van de berg en dan is het effect meteen weg. Het gevoel van schaal en grootten is dan meteen verloren en dat is zonde.

bijzondere-vluchten-hainan

Fotografie voor dummies tip 3: gezichtspunt

Je bent al snel geneigd om een foto te maken vanuit je eigen gezichtspunt. Soms kan je echter veel beter een pas naar links of naar rechts doen, dat kan voor de foto al een wereld van verschil maken. Of wat dacht je van een stukje door je knieën te zakken? Je eigen ooghoogte is niet altijd de beste optie. Speel met de verschillende gezichtspunten, het zou zo maar je foto een stuk spannender kunnen maken. Het is het experimenteren waard!

vakantie-ijsland-Jökulsárlón

Fotografie voor dummies tip 4: focus

Eigenlijk spreekt dit wel een beetje voor zich, maar toch gaat het nog regelmatig fout. De focus. Het scherpste deel van de foto moet het hoofdelement zijn, dus het onderwerp van de compositie welk je graag wilt fotograferen. Op de meeste digitale camera’s zit een automatische focus functie. Tip: druk te ontspanknop niet te hard in, zo beweegt de camera en verlies je de focus. Het is mooier als je het focus punt van de foto niet precies in het midden plaatst, maar bijvoorbeeld meer naar één van de zijkanten van de foto. Dit geeft een levendiger effect.

foodmarkt yada yada zaandam

Fotografie voor dummies tip 5: de regel van derde

Waarschijnlijk zit er op jouw camera ook zo’n handige raster functie (zo’n functie waar ik voorheen geen idee van had wat ik hier mee moest, maar nu eigenlijk toch wel handig vindt). Als je deze activeert, zie je op je scherm een raster verschijnen, met negen vlakken erin. Om het beste uit je compositie te halen, is het mooi het hoofdelement van de foto op één van de raster lijnen te plaatsen. Als voorbeeld, mocht je een foto maken van een boot op zee, dan is het mooi om de boot op één van de snijpunten van het raster te positioneren en de horizon op een horizontale rasterlijn. De regel van derde is al een hele oude stelregel, maar geldt nog steeds!

Eolische-eilanden-Lipari-boot-varen

 

Fotografie voor dummies tip 6: chimping

Als je na elke foto die je gemaakt hebt direct op het scherm van de camera kijkt om de foto te bewonderen, noem je dat chimping. Vaak is het een gewoonte. Eigenlijk is dit zonde, want op het moment dat je naar je foto staat te kijken, mis je misschien een beter shot. Denk maar aan het plotseling oversteken van de weg van een beer met zijn jong, dan baal je achteraf toch behoorlijk dat je dat gemist hebt! Dus, no chimping please!

camera - zwarte beer

Fotografie voor dummies tip 7: geniet

Fotograferen is leuk, maar bekijk niet alles door de lens van je camera. Vergeet niet te genieten van het moment zelf. De omgeving, het uitzicht en het geen wat gebeurt. De ervaring zelf is vaak met geen pen te beschrijven, maar dat gevoel is ook zeker niet altijd vast te leggen op een foto. Je moet het beleven. Dus kijk om je heen en vergeet niet te geniet van het moment zelf!

Uitzicht Noord Madeira

Foto inspiratie!

Foto’s waar je even lekker bij weg kunt dromen? Bekijk ons fotoverslag van Thailand & Cambodja en ons fotoverslag Sicilië.

12 comments

 1. Het zijn idd allemaal handige tips en die horizon… echt zo erg als mensen daar niet op letten en het water, bij wijze van, uit de zee loopt. Ik wist trouwens niet dat het chimping heet, maar dat doe ik ook altijd… meteen even kijken welke foto de mooiste is :)

 2. Van chimping heb ik minder last. Meestal weet ik ongeveer hoe een foto eruit komt te zien en ik wacht meestal tot het moment voorbij is. Anders vidnt ik het zonde dat ik net dat ene schot gemist heb. Dan maar een paar foto’s meer voor de zekerheid. Meestal doe ik het als ik niet helemaal zeker ben of de foto is gelukt. Rare naam trouwens ;)

  1. Gekke naam hé? Ik weet ook niet precies waar dat vandaan komt. Ik maak ook altijd veel te veel foto’s. Je weet maar nooit, misschien zit daar net die extra mooie foto tussen. Lang leve de digitale camera!

 3. Super handige tips! Dat Chimping.. Daar maak ik mij best nog wel eens schuldig aan! Ik ga er de volgende keer aan denken, als ik weer op pad ben met mijn camera! ;-) Toch heeft het wel wat: zo’n ouder model camera.

  1. Ik was ook nog heel tevreden met mijn oude camera :) Maar moet wel toegeven dat mijn huidige camera veel mooiere foto’s maakt. Vooral die zoom… Wauw!!

 4. Vooral de laatste tip heb ik het idee dat mensen dat wel eens vergeten. Ik was tot voor kort nooit zo fotograaf en maakte niet al teveel foto’s op reis. Nu ik bijna klaar ben met mijn fotografiecursus, ben ik echt dol op fotograferen en zal dat straks zeker meer zijn!

  1. Dat zou ik ook graag nog een keer doen, een echte fotografie cursus. Dan haal je misschien nog net dat beetje extra’s uit je foto’s. Ik denk dat je voortaan héél veel foto’s gaat maken :) :)

 5. Van Chimping heb ik ook minder last. Ik wil wel een keer kijken maar over het algemeen doe ik dat meestal op een later tijdstip. Die scheve horizon is zo vreselijk, en ik zie het zo vaak. Als hij dan scheef is, is het ook nog eens heel eenvoudig recht te zetten. Veel camera’s hebben tegenwoordig ook een raster. Maak ik ook gebruik van want ik heb een scheve aanleg, haha.

  1. Hihi ik ben ook blij met het raster en photoshop! Bij mij gaat het ook wel eens mis, superhandig dat je de horizon dan zo weer kan corrigeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *