Finse sauna in het bos

Finse Sauna, zweten en rollebollen in de sneeuw

Elk land heeft zo zijn tradities. Tradities die al jaren bestaan en van de ene generatie doorgegeven wordt aan de andere generatie, echt een stukje cultuur dus. Sommige landen hebben echt hele leuke, zoals Finland! Maak kennis met de Finse sauna.

Finse sauna

Wist je dat Finnen gemiddeld 1x per week naar de sauna gaan? En dat er zoveel sauna’s in het land te vinden zijn, dat het neerkomt op 1 sauna per 3 mensen? Bij elkaar opgesteld zijn dat bizar veel sauna’s! Nog een leuk weetje, zelfs in de kantoren van het parlement zouden sauna’s te vinden zijn. Finland rockt de sauna!

Afkoelen in de sneeuw na Finse sauna

Rollebollen in de sneeuw

Een echte Finse sauna is behoorlijk warm, de temperatuur schommelt namelijk na de opgietingen tussen de 80 en de 120 graden! Je kan je voorstellen dat het niet lang duurt voordat je behoorlijk gaat zweten en daar is niets vies aan. Zweten wordt namelijk als reinigend ervaren. Door het zweet kunnen de afvalstoffen uit je lichaam worden afgevoerd. De warmte van de sauna heeft tevens ook een ontspannend effect op je spieren. Heel fijn!

En dan komt misschien wel het leukste gedeelte! Als je de sauna verlaat is het altijd de bedoeling dat je afkoelt, hier doen we dat vaak door een snel en koud bad te nemen in het dompelbad. De Finnen hebben hier een veel betere manier voor, namelijk rollebollen in de sneeuw! En ben je een echte bikkel, dan ren je door de sneeuw naar beneden en neem je een verkoelende duik in het meer. Brrrr!

Je hoeft niet persé naar Finland af te reizen om naar de Finse sauna te gaan, hier in Nederland heb je ze ook. Je mist helaas wel de echte typische Finse sfeer en natuurlijk de verkoelende duik in de sneeuw of het meer. Daarom kan ik het je zeker aanraden, mocht je op vakantie gaan naar Finland, sla een bezoek aan de sauna daar zeker niet over! Het is echt iets typisch Fins.

We sluiten af met nog één laatste weetje, badkleding in de sauna kennen ze hier niet! :) Be prepared!

Een echte must have voor naar de sauna is trouwens de hammamdoek! Lichtgewicht, ze absorberen perfect vocht en zijn snel weer droog. Je shopt ze hier!

Meer Finland inspiratie

Ga jij naar Finland en kun je wel wat inspiratie gebruiken? Lees dan alles over Helsinki, de Finse keuken en reis terug in de tijd tijdens een bezoek aan Suomenlinna.

 

 

Tagged: ,

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *