Carrick-a-rede, de spannendste touwbrug van Noord-Ierland

Griezelen op een touwbrug 30 meter boven de grond? Ik wil het. En jij trouwens ook. De Carrick-a-rede touwbrug is namelijk een van de mooiste plekken van de beroemde Noord Ierse Causeway Coast. Hou je van een beetje spanning, ruige kliffen en adembenemende uitzichten? Dan is een bezoek aan deze plek beslist iets voor jou!

De Carrick-a-rede touwbrug

De oorspronkelijke touwbrug is al sinds 1755 in gebruik door vissers. De brug verbindt het vasteland met het kleine eiland Carrick. Vanaf dit eiland kon je vroeger goed op zalm vissen en dit is precies de reden waarom de brug ooit werd aangelegd. Tegenwoordig is er een streng quotum wat betreft het vissen op zalm hier, waardoor het onwaarschijnlijk is dat je hier nog echt veel zalmvissers zal aantreffen.

carrick a rede touwbrug Noord-Ierland

carrick a rede touwbrug Noord-Ierland

30 Meter boven de grond

De oorspronkelijke brug is er echter al jaren niet meer. En dat is misschien maar beter ook. Over een drie eeuwen ouden touwbrug loop je vast niet zo ontspannen, ook al is de omgeving nog zo mooi. In 2000 werd er met behulp van technici en lokale klimmers een nieuwe brug aangelegd. Het voordeel hiervan is dat je nu met een gerust hart de touwbrug over kunt lopen, de nieuwe brug kan namelijk een gewicht van ongeveer 10 ton houden. Dat neemt niet weg dat de brug 30 meter boven de grond hangt en voor mensen met hoogtevrees een echt obstakel kan zijn. Het schijnt regelmatig te gebeuren dat er mensen zijn die op de heenweg het nog net redden om de brug over te gaan, maar op de terug weg dit absoluut niet meer durven. Mocht dit laatste echt het geval zijn, dan komen ze je per boot halen om weer terug naar het vaste wal te brengen.

carrick a rede touwbrug Noord-Ierland

causeway coast Noord Ierland

Carrick-a-rede steelt de absolute show

Hoewel de Giant Causeway al langere tijd deel uit maakt van het UNESCO-werelderfgoed (en uiteraard een heel mooi natuurverschijnsel is, kijk maar eens hier) is het de hangbrug van Carrick-a-rede die wat ons betreft echt de show steelt. De brug zelf is spannend en uitdagend om over te steken, maar de natuur en uitzichten over de in de buurt gelegen kliffen vormen toch de echte hoogtepunten. In de wateren bij Carrick-a-rede schijn je ook met enige regelmaat dolfijnen, bruinvissen en reuzenhaaien te kunnen zien. Wij hadden dit geluk helaas niet, maar wie weet spot jij ze wel.

Praktische informatie

Zelf ook de Carrick-a-rede touwbrug bezoeken? Dan zijn de volgende tips wel handig.

Wandel naar de brug

Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer een half uur lopen naar de hangbrug. Ben je de brug gepasseerd dan kun je verder wandelen op het eiland. De weg terug verloopt min of meer via hetzelfde pad.

Veiligheid

Hoewel de brug minder eng is dan je tevoren misschien zou denken, kan ik me voorstellen dat het niet voor iedereen een makkelijke opgave is om de brug ook daadwerkelijk over te gaan. Een geruststellende gedachte, er staat altijd iemand bij om te controleren of er niet te veel mensen tegelijkertijd de brug betreden. Voelt toch net wat veiliger.

Openingstijden

Je kunt de Carrick-a-rede hangbrug, net als de rest van de Noord-Ierse Causeway Coast het hele jaar door bezoeken. De openingstijden verschillen echter wel per seizoen. Elk dag openen de spreekwoordelijke deuren zich om 09.30 uur. In de wintermaanden worden de laatste bezoekers om 16.00 uur toegelaten, terwijl dit in de zomer om 19.00 uur is.

Tickets

Een entreekaartje koop je bij de kassa, welke gevestigd is op de parkeerplaats. Kosten: volwassenen betalen £8,- voor een ticket, kinderen slechts £4,-.

Grappig detail

Grappig detail, vroeger werd de hangbrug elke winter weggehaald. Sinds 2000 is de Carrick-a-rede touwbrug een vaste brug. En hoewel ze het nog steeds een touwbrug noemen, is deze constructie tegenwoordig gemaakt van staal. Wel zo veilig.

 

 

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook & Instagram.

Tagged: ,

24 comments

  1. Wat is die ruige kust toch mooi daar! The Giant Causeway staat al op mijn lijstje en ik zou deze brug zeker niet willen overslaan. De spannende dingen zijn vaak het leukst op reis, en gelukkig heb ik geen hoogtevrees en vriendlief ook niet ;)

  2. Wat is de kust in dit deel van de wereld toch mooi. Ik ontdekte die in zuidwest Engeland, maar dit ziet er ook weer geweldig uit. De route stond al op mijn verlanglijst, maar nu nog meer!

  3. Wij waren er ook in november 2016, wat een gaaf gebied hé! Ik wilde het wel proberen, maar ik durfde helaas niet over Carrick-a-rede. Ik heb toch best wel hoogtevrees helaas…

    1. Ik kan het me dan heel goed voorstellen dat je het toch niet gedaan hebt. 30 Meter boven de grond is ook best wel hoog. :) Gelukkig is de natuur toch wel de echte grote high light daar.

  4. Wat een geweldige en kleurrijke kustlijn is het is toch! Zo’n brug lijkt me inderdaad wel spannend (kleeeein beetje hoogtevrees hier ;p), maar ook wel erg gaaf! En toch wel een fijn idee dat ze de brug hebben verbeterd, je wilt daar niet naar beneden vallen :o

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *