Bygdoy, chillen met de locals

Oslo! Wat een superfijne stad om een paar dagen door te brengen. Eigenlijk bied Oslo alles wat je wilt, mooie architectuur, oude en moderne bezienswaardigheden, fijne parken, hippe restaurants, swingende uitgaansgelegenheden en een hoeveelheid winkels waar je u tegen zegt.

Een moderne stad, die door zijn liggen aan het Oslofjord ook nog eens omringd wordt door water. En juist die ligging maakt Oslo tot een perfecte bestemming voor een stedentrip. Naast de voordelen van de stad, heb je hier namelijk ook nog de mogelijkheid om wat meer te zien van de natuur en samen met de locals een bezoek te brengen aan één van de eilanden voor de kust van Oslo.

Bygdoy vertrek pier

Wij brachten een bezoek aan het schiereiland Bygdoy, wat een makkelijke en hele fijne optie is om net even wat meer van Oslo te zien! Voor het Radhuset vind je verschillende steigers waar vandaan de ferry’s richting de eilanden vertrekken. De ferry, of eigenlijk is het meer een klein bootje, naar Bygdoy vertrekt vanaf pier 3. Zoek naar het bord B9, dat is namelijk de plek waar vandaan e boot vertrekt. Tickets, enkele reis of retour, koop je bij het naastgelegen kantoortje, waar ze ook dagtochten aanbieden. Omdat Bygdoy een schiereiland is, kun je ook per bus hiernaartoe reizen. Ik zou echter met de boot gaan, het is een leuke tocht met zowel uitzicht op Oslo, als op de eilanden. Vakantiegevoel tot de max!

Uitzicht vanaf Bygdoy

Wat te doen op Bygdoy?

Bygdoy staat bekend om zijn vele museums. Zo vind je hier o.a. het Kon-Tiki museum, het Farmhuset museum, het Norsk Sjofartsmuseum (scheepsvaartmuseum), het Nors Folkemuseum (volksmuseum) en het Vikingschip museum. Wij brachten een kort bezoek aan het Norsk Sjofarttsmuseum, waar je een overzichtstentoonstelling vindt van de Noorse zeevaarders geschiedenis, vooral de oude boten vond ik mooi op te zien. Ik ben dol op geschiedenis en in dit soort museums kun je me makkelijk een paar uur loslaten! De stilte, de typische museum geur en natuurlijk de voorwerpen uit de oudheid, ik hou ervan! Een leuke bonus, het museum heeft een heel fijn terras, wat uitkijkt over het water. Een goede plek voor een korte break!

Het allerleukste om op Bygdoy te doen, is eigenlijk gewoon het rondwandelen. Je kan er echt prima wandelingen maken die je door de woonwijken vol met bijna Pipi Langkousachtige huizen voeren. Vaak zijn het buitenhuizen, maar er staan ook villa’s tussen die permanent bewoond worden. Via een rustig pad vervolg je je weg richting het Noorden van het eiland. Het eiland is goed bewegwijzerd, dus verdwalen kan hier bijna niet. Toen wij hier waren was het prachtig weer en daarom besloten we om een bezoek te brengen aan Hukkoden badestrand, het strand van Bygdoy!

 

Bygdoy Hukodden strand

Do what the locals do!

Als je iets minder toeristisch wilt doen en je echt tussen de Noren zelf wilt begeven, breng dan een bezoek aan het Hukkoden strand. Een klein strand gelegen op de punt van Bygdoy. Jong en oud komt hier met mooi weer samen om te ontspannen en te genieten van de zon. Opvallend waren de kleine barbecues die iedereen bij zich had. Je schijnt ze gewoon bij de supermarkt te kunnen kopen. Heel makkelijk in gebruik, je haalt de barbecue uit de verpakking en je kunt hem gelijk aansteken. Met recht easy peasy! Geen geklooi met aanmaakblokjes meer! We hebben hier uren in het zonnetje gezeten. Totaal relaxed liepen we later weer naar de haven om de boot richting Oslo te pakken.

 

Bygdoy strand

Natuurlijk zijn er genoeg parken in Oslo, maar dat is toch anders dan een bezoek aan dit schiereiland. Een park is aangelegd en Bygdoy is wat minder gekunsteld. Fijne natuur en je vangt een glimp op van wat de Noorse bevolking in hun vrije tijd doet. Het zijn hele vriendelijke en makkelijk toegankelijke mensen, het was fijn om daar even deel van uit te maken. Ben je in het voorjaar of in de zomer in Oslo, dan is een bezoek aan Bygdoy of één van de andere eilanden voor de kust van Oslo een echte aanrader!

Eigenlijk ben ik sowieso dol op steden die aan het water liggen, ze stralen een soort van ontspannen gevoel uit. In Scandinavië vind je een tal van zulke steden. Het fijne is dan ook dat je vaak boottochten kunt maken naar nabijgelegen eilanden. Zo kan je vanuit Stockholm vrij eenvoudig een bezoek brengen aan de Stockholm archipel, een archipel bestaand uit honderden kleine eilanden, waaronder Vaxholm. Stockholm is nog steeds mijn favoriet stad, maar heeft wel zware concurrentie gekregen van Oslo!

10 comments

  1. Mooi! Fijn ook die extra niet-toeristische tips. Ik heb nog heel weinig van Scandinavië gezien, enkel Helsinki een aantal jaren geleden. Mijn vriend wil heel graag eens die kant op – als we terug zijn uit Azië -, dus ik zal hem deze post ook even laten lezen!

    1. Ik ben een echte Scandinavië fan! Prachtige natuur, leuke steden en fijne mensen. Elk land is ook weer heel anders. Zeker een aanrader! Mijn schoonouders wonen in Zweden, daardoor gaan we ook al wat vaker die kant op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *