Een zee aan bloemen en lichtjes tijdens het Diwali festival

Soms val je per ongeluk met je neus in de boter. In dit geval de spreekwoordelijke Nepalese boter. Na een lange, maar voorspoedige reis, kwamen we ´s middags aan in het iets wat stoffige Kathmandu. We leverden onze bagage af bij het hotel, friste ons wat op en maakten ons klaar voor een eerste kennismaking met Kathmandu. Wat meteen opviel was dat we overal bloemenkraampjes, offers, kaarsjes, gesloten winkels en vrolijke mensen zagen. Het was feest! Vandaag werd in heel Nepal het Diwali festival gevierd.

 

Diwali Nepal

Festival van het licht

Het Diwali festival is een oud hindoeïstisch festival en staat beter bekend als het festival van het licht. Het festival heeft een mooie betekenis, het viert de overwinning van het licht op het donker, of anders gezegd de overwinning van het goede op het kwade.  Overal in de stad waren kleine kraampjes te vinden waar je bloemenkettingen en kleine offers (die uit bloemen en kaarsjes bestonden) kon kopen. Al deze stalletjes gaven de stad behoorlijk wat kleur!

Diwali Nepal

Een kleurrijk geheel

Overal op straat zag je dit soort kunstwerken. De werken zijn helemaal opgebouwd uit kleine gekleurde bloementjes, er moet echt uren werk in hebben gezeten om deze te maken. Naast de bloemen wordt er ook speciale kleurstof gebruikt om de vlakken mee in te kleuren. ’s Avonds worden deze kunstwerken omringd met waxinelichtjes.

Diwali Nepal

Dit offer spant de kroon. Uren, maar dan ook uren werk moet er in dit offer gezeten hebben. Dit werk bestaat namelijk uitsluitend uit bloemen, zelfs de afbeelding van de godin en de geschreven tekst in het midden van het werk zijn gemaakt van bloemen. Knap hé? De waxinelichtjes zijn hier duidelijk te zien.

Diwali Nepal

Miljoenen lichtjes

Toen het donker werd veranderde Kathmandu in een stad die je eigenlijk alleen maar in sprookjes zou kunnen tegen komen. Overal waar je keek zag je lichtjes, een soort kerstmis in het kwadraat. Er hing een gevoel van saamhorigheid, een hele vredelievende sfeer. En dat is ook precies wat het hindoeïsme wil uitdragen tijdens het Diwali.

Diwali Nepal

Een beter begin van onze reis konden wij ons niet wensen. Ik voelde me net als een kind in euro Disney, enthousiast, uitgelaten en uitermate vrolijk. Een soort gelukzalig gevoel maakten van ons meester. En hoe kan het ook anders? Als je de lichtjes op de foto ziet en dan bedenkt dat de hele stad er zo uitzag. Miljoenen lichtjes zorgden dat de stad of eigenlijk het gehele land voor ieder geval één avond bedekt werk met een warme en vreedzame gloed. Wat een prachtig festival!

Ben je van plan om naar Nepal te gaan? Het diwali festival wordt gehouden ergens in de maanden oktober en november. De precieze datum hangt af van de stand van de maan. Mocht je in deze periode naar Nepal afreizen, hou dan goed in de gaten wanneer dit feest gehouden wordt, je wilt het absoluut niet missen!

Tagged: , ,

22 comments

  1. Oh wat gaaf zeg, dat jullie hier precies met divali waren! Ik zou heel graag een keer divali meemaken, maar helaas kan ik in die periode nooit vrij krijgen. Zo jammer, want het lijkt me echt super!!

  2. Wat een precisiewerk moet hier in hebben gezeten en wat een geweldig festival! Ik kan mij voorstellen dat het zeker iets met je doet als je door zo’n prachtig versierde en verlichte stad loopt. Heel gaaf dat je dit mee maakte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *