Skagen en Grenen in Denemarken

Skagen | Deense gezelligheid & de plek waar zeeën samen komen

Ga mee naar een van de leukste dorpen van Denemarken, het pittoreske Skagen met zijn gele huizen, gezellige terrassen en verbluffend veel bezienswaardigheden. De noordelijkste punt van Jutland waar de zeeën samenkomen, velden in bloei staan en waar de duinen zo hoog zijn dat het beklimmen hiervan een hele uitdaging wordt. Dit zijn de leukste (en mooiste) bezienswaardigheden van Skagen!

Winelstraat Skagen Denemarken

Ontdek het sfeervolle en gezellige Skagen

Skagen staat synoniem voor gezelligheid. Met zijn gele huizen, knusse straatjes en de ligging direct aan zee. Kleine boetiekjes en woonwinkels sieren de winkelstraten en de gezellige terrassen van de plaatselijke cafés zitten in de zomer bomvol met een mix van toeristen en bewoners. Skagen was veel meer dan wat ik eigenlijk verwachten. Het dorp is vrolijk, zonnig (zelf als het regent), vriendelijk en gewoon heel leuk om doorheen te wandelen. Verken Skagen te voet of per fiets, aan jou de keus.

Maar Skagen is meer dan een dorp alleen. Skagen is en soort kleine regio in de kop van Jutland wat naast een knus dorpshart ook veel andere mooie bezienswaardigheden te bieden heeft. Een kleine greep uit mijn persoonlijke favorieten, fijne festivals en voor het onwaarschijnlijke geval dat het regent (want dat komt in Denemarken natuurlijk niet zo vaak voor), wat te doen in Skagen bij slecht weer.

Punt van Grenen Jutland Denemarken

Skagen en Grenen in Denemarken

Grenen | waar twee zeeën samenkomen

De plek waar Denemarken eindigt en over gaat in zee. De meest noordelijke punt van het land en ongetwijfeld ook een van de meest bezochten plekken in Skagen. Grenen is namelijk de plek waar twee zeeën bij elkaar komen. Het Skagerrak en het Kattegat. Het bijzondere is dat je dit ook letterlijk kunt zien vanaf de punt. De golfen van beide zeeën bewegen in tegengestelde richting. Bijzonder om te zien. Grenen is hiernaast ook gewoon een hele mooie punt, omringd door woeste zee en een dikke rij duinenrijen. Een bezienswaardigheid die je eigenlijk niet mag overslaan tijdens je bezoek aan Skagen.

De grijze vuurtoren Skagen

De vuurtoren van Skagen

De Grå Fyr is de een na grootste vuurtoren van Denemarken en is tevens een soort van bezoekerscentrum/ museum waar je alles te weten kunt komen over de vogels die in dit deel van Jutland voortkomen. Ook tof om te doen, beklim de trappen naar de top van de vuurtoren, vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de punt van Grenen en de rest van Skagen.

Naast de vuurtoren vind je een piepklein eetcafé, het Skagen Grå Fyr Café, waar ze huisgemaakte cheesecake (uiteraard uitgeprobeerd, erg lekker) en een klein assortiment van gerechten zoals soep en Deense tapas serveren. Alles is versbereid en zelfgemaakt, zelfs het brood.

De witte vuurtoren van Skagen

Det Hvide Fyr, de witte trots van Skagen

De witte vuurtoren van Skagen had lang niet altijd die frisse witte kleur die zo goed bij het landschap past. Origineel was de vuurtoren rood, bakstenen rood. Met zijn 21 meter is hij een stuk kleiner dan de Grå Fyr vuurtoren, maar het is wel de oudste bakstenen vuurtoren van Denenarken én ontworpen door Philip de Lange, een toonaangevende architect uit de 18de eeuw. Leuk detail, Philip de Lange was een Deen, maar volgende wel een opleiding tot metselaar in Nederland.

Vippefyret

Veel van Skagens bezienswaardigheden hebben te maken met vuurtorens, zo ook de Vippefyret. Op zich niet zo gek, als je bedenkt dat Skagen in het noorden van Jutland ligt en dit de meest noordelijke punt van Denemarken is. Veel schepen passeren de punt, vanaf het strand van Grenen kan je dat nog steeds dagelijks zien. Tegenwoordig zijn alle schepen uitgerust met de meest moderne apparatuur, maar dat was vroeger wel anders. Om de schepen op zee de goede weg te leiden, was er de Vippefyret. Een soort kantelbare vuurtoren, die je een beetje kan vergelijken met een immens grote tuimelaar. Aan een lange balk werd een mand met groot vuur gehangen, die vervolgens omhoog gebracht werd als een soort lantaarn. De Vippefyret is een eenvoudige, maar doeltreffende manier van een vuurtoren. Oorspronkelijk bedacht in Noorwegen en overgenomen door de Denen.

DEn Tilsandede Kirke noord Jutland

Den Tilsandede Kirke

Of eigenlijk is de officiële naam van de kerk Sct. Laurentii. Een beeldschoon kerkje te midden van het duin. De kerk werd gebouwd in de 14de eeuw. In de eeuwen daarna bleek hoe moeilijk het was om de kerk hier werkende te houden. De ontwikkeling van het duingebied begroef de kerk letterlijk onder het zand, vandaar de naam den Tilsande Kirke. Aan het eind van de 18de eeuw gaven ze de moed op en werd de kerk gesloten voor publiek. Wat overblijft is een prachtig fotogeniek kerkje in een wel heel mooie omgeving.

Tip: het gebied rondom de Tilsande Kirke is een prima wandelgebied. Combineer je bezoek aan de kerk met een ontdekkingstocht door het omliggende duingebied.

Rabjerg Mile in Jutland

Wandelen in de zandduinen van Råbjerg Mile

Net buiten Skagen, maar nog wel in de punt van Jutland gelegen, ligt Råbjerg Mile. Een enorme zandduin met daaromheen een natuurgebied wat wel iets weg heeft van de Boschplaat op Terschelling. Ruig duingebied met enorme duinen, paarse heide en verschillende kleine meertjes. Een prima plek om te wandelen, te genieten van de uitzichten of om op een mooie dag gewoon te relaxen op het duin. Een klein stukje Sahara, maar dan op de Deense manier.

Vogel spotten Skagen en Jutland Denemarken

Vogels spotten

Tijdens onze ochtendwandeling vlakbij Grenen viel het ons op hoeveel camera’s er waren opgesteld op het duin. Het fotograferen van de zonsopgang kon het niet zijn, de zon was namelijk al een aantal uren op. Misschien was juist vandaag de punt bij Grenen wel bijzonder mooi (het punt waar het Skagerrak en het Kattegat elkaar ontmoeten). Snel ernaartoe.

Hoe dichter bij we kwamen, hoe meer het ons opviel dat de camera’s de verkeerde kant op stonden en dat de camera’s eigenlijk hightech verrekijkers waren. Groepen vogelspotters verzamelen hier om ’s ochtend vroeg ongestoord vogels te kunnen kijken. Wat blijkt, nergens in Europa komen zoveel trekvogels voor als in Skagen. Maar liefst 350 soorten vogels passeren elk jaar Skagen tijdens hun tocht naar Zuid-Europa en Afrika. Ben je een vogelliefhebber, de beste maand om vogels te spotten is in mei.

Festival time

Denen zijn dol op gezelligheid en daar zijn wij natuurlijk heel blij mee. Het Deense woord voor gezelligheid is hygge. Ook buiten het land is hygge inmiddels een bekend fenomeen en zijn er al verschillende boeken over geschreven over wat hygge nu precies is en wat het voor de Denen betekend.

Ook in Skagen weten ze hier wel raad mee. Naast dat het centrum van het dorp al een en al gezelligheid uitstraalt, grijpen ze ook elke kans aan om gebeurtenissen te vieren in de vorm festivals. Wat dacht je van het Skagen Winter Bathing Festival, een duik in het ijskoude water om later op te warmen bij een warme kop soep. Net iets te koud? Rij dan gewoon mee met de tractor naar de punt van Grenen om daar te genieten van een warme kop chocolademelk. Kort samengevat, ook in de winter valt er genoeg te beleven in Skagen.

In de zomer kan je je vermaken tijdens het Skagen Hiking Festival, met balletvoorstellingen op het strand, vreugdevuren bij Grenen en natuurlijk de midzomernachtviering. En dit is nog maar kleine greep uit het programma, er valt genoeg te beleven in de Skagen regio!

Wandelen strand Grenen noord Jutland

Wat te doen in Skagen met slecht weer

Skagen blijft Denemarken, wat wil zeggen dat een zonovergoten vakantie hier allerminst gegarandeerd is. Dus wat te doen in Skagen bij slecht weer?

Ten eerste, soms is harde wind en een klein buitje best oké. Lekker uitwaaien op het strand of bij Råbjerg Mile is dan helemaal niet verkeerd. Zeker als je daarna kunt opwarmen met een kop warme chocolademelk met marshmallows (mijn persoonlijke favoriet). Komt de regen met bakken uit de hemel, dan wordt het een ander verhaal. Bij deze mijn (helaas ervaringsdeskundige) tips.

Skagen kent opvallend veel museums, hier komen ze: Skagen Museum, Anchers Hus, Drachmanns Hus, Kystmuseet Skagen (kustmuseum), Naturhistorisk Museum Skagen (natuurhistorisch museum), Skagen Odde Naturcenter en het Skagen Bunkermuseum (leuk!). Verder zit er in de Grå Fyr het vogel migratie museum gevestigd (ook heel leuk) en worden er in de Hvide Fyr vaak kunstvoorstellingen georganiseerd.

Mijn advies, bezoek een museum en verplaats je dan richting het centrum van Skagen. Misschien niet iedereen zijn grootste hobby, maar Skagen heeft echt een aantal hele leuke winkels. Wandel door de winkelstraat, bezoek de winkels en eindig in een van de gezellige cafés die het dorp rijk is.

Voor kinderen is er van alles te doen in Skagen, zoals de boerderij Fam Fun, maar ook hierbij geldt dat de meeste activiteiten buiten zijn. Een bezoek aan het zwembad kan dan nog een leuke optie zijn.

Het strand van Grenen Jutland

Verken Skagen en het noorden van Jutland per fiets

Denemarken heeft veel dingen gemeen en een daarvan is dat het land ook redelijk vlak is, net zoals bij ons. Wat Skagen dus een prima bestemming maakt om per fiets te verkennen. De afstanden tussen de bezienswaardigheden zijn goed te doen en er zijn verschillende fiets en mountainbike routes die je dwars door de natuur leiden. Mocht je op doorreis zijn en zelf geen fiets bij je hebben, geen probleem, je kunt ze hier overal huren.

Overnachten in Skagen

Elk jaar trekt Skagen en de noordelijkste punt van Denemarken tussen de 3 en 4 miljoen bezoekers. Accommodatie genoeg dus, meestal in de vorm van campings. Wij verbleven in het Toftegarden Guest House op loopafstand van het centrum van Skagen. Een guesthouse in de traditionele gele kleur met mooie schone kamers en prima bedden. Nog een fijn detail, wij betaalde 68 euro voor een nacht en dat was verreweg de beste deal die we konden vinden in Skagen. De prijs per nacht voor de accommodatie kan per seizoen verschillen.

Ben jij weleens in Skagen of het noorden van Jutland geweest? Ik ben heel benieuwd naar wat je ervan vond!

 

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook, Instagram & Pinterest.

Tagged: ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *