Strand van het Albanese Dürres

Durrës | een bijzondere badplaats aan de Adriatische Zee

Durrës, stad gelegen aan de Adriatische zee. Lange zandstranden met een nog echt authentieke Balkan sfeer en een gezellig centrum met een mix van verschillende culturen. Combineer dit met die typische Albanese gastvrijheid en je komt tot bijzondere kustplaats waar je even aan moet wennen, maar vervolgens je helemaal weet in te pakken. Wat te doen in Durrës? Dit zijn onze beste tips, mooiste bezienswaardigheden en leukste dingen om te doen.

Durrës, een bijzondere mix

Durrës is een interessante stad. Het is een bijzondere mix van Griekse, Romeinse, Bulgaarse, Venetiaanse, Italiaanse en natuurlijk Albanese invloeden. Dat alles heeft te maken met de bezetting door de verschillende landen in het verleden. Deze invloeden vind je nog in overvloed terug in het centrum van de stad. Hoe modern het centrum van Durrës soms kan ogen op het gebied van restaurants en uitgaan, hoe anders is dat aan de kust. De Balkan komt hier pas echt tot leven. Terug in de tijd, je kan het niet anders omschrijven. Jaren 50, maar dan met een prachtige zee, een fijn strand en de Albanese gastvrijheid.

Lokale visser op het strand Albanië

Een beetje als rivella, een beetje vreemd, maar wel lekker

Eerlijk is eerlijk, Durrës is een stad waar je aan moet wennen. Je zult het niet meteen een te gekke plek vinden. Je moet de stad leren kennen, proeven en verkennen en zich de kans geven om zijn schoonheid en te inspirerende sfeer aan je te tonen. Pas dan leer je de stad te waarderen en langzaam maar zeker komt het besef, Durrës is eigenlijk best wel een te gekke stad.

Maar wat moet je doen om de stad echt goed te leren kennen? Wat zijn de leukste bezienswaardigheden en de leukste dingen om te doen in Durrës . Onderstaande tips zijn de dingen die wij verreweg het leukste vonden om te doen. Doe je er voordeel mee en vergeet vooral niet verder te kijken dan je neus lang is. Durrës is misschien geen liefde op het eerste gezicht, maar wel een hele fijne stad om een paar dagen te vertoeven.

Een goede manier om Durrës te bezoeken is als tussenstop tijdens je rondreis door Albanië. Wist je dat Albanië ook een prima bestemming is voor een korte roadtrip? Lees voor inspiratie ook eens ons artikel boordevol reistips & handige route voor een driedaagse trip door Albanië.

Uitzicht over de kustlijn van Dürres

Strand van Dürres Albanië

Het strand van Durrës

De eerste stappen op het strand van Durrës zijn een beetje onwennig en je vraagt je af of dit wel echt is. De grote statige gebouwen met hun verbleekte pastelkleuren, de speeltoestellen die uit de jaren 50 lijken te komen en het uitzicht op de industrie van de stad in de verte.

Kijk je wat verder, dan ontdek je dat juist deze mix heel bijzonder kan zijn. Kinderen spelen op het strand, vissers repareren hun netten aan de rand van het water en de terrassen zijn gezellig. Het goudgele zand schittert in het zonnetje en het water van de zee lijkt bijna tropisch blauw.

Wat me opviel tijdens onze reis door Albanië is hoe gastvrij het land wel niet is. De mensen hier zijn nog echt blij dat je er bent, iets wat lang niet altijd meer het geval is bij toeristische bestemmingen. Hier aan het strand van Durrës wel. De mensen zijn vriendelijk, de terrassen uitnodigend en de unieke mix van modern, een beetje gedateerd en een prachtige zee maken deze kust toch wel tot een hele fijne bestemming.

Grote moskee Dürres

De gele moskee

Als je door het centrum van Durrës wandelt is er één gebouw wat je uit bijna elke straat wel kunt zien. De Grote Moskee is niet alleen opvallend door zijn mooie vormgeving, maar vooral door zijn pastelgele kleur die op zijn mooist is tijdens de zonsondergang. In Durrës zijn er nog veel meer moskeeën te vinden, zoals de Fatih Moskee, de oudste moskee van de stad.

De boulevard van de Albanese kustplaats dürres

De Boulelvard

Flaneren op de boulevard in Durrës is een hele belevenis. Overal staan kleine stalletjes die lokale snacks verkopen en er staan veel kleine kermisattracties waar je kunt touwtje trekken of ballen kunt werpen. De meeste wandelaars op de boulevard zijn de inwoners van de stad zelf, alhoewel je hier in het zomerseizoen natuurlijk ook veel meer toeristen vindt. De beste tijd om de boulevard te bezoeken is het moment dat de zon onder gaat en de lucht begint te schemeren. Dat geeft de boulevard net wat extra glans. De kermis is niet hip of modern, maar daardoor lekker laagdrempelig en gezellig.

Het amfitheater

Midden in het centrum vind je het oudste amfitheater van de Balkan. Gebouwd in de tweede eeuw na Christus met wel plaats voor 15.000 mensen. Het amfitheater is niet helemaal meer intact, maar de overblijfselen van het gebouw zijn zeker nog het bezoeken waard. Wandel door het bouwwerk of strijk neer op het gras terwijl je geniet van het uitzicht om de omgeving.

Kustplaats Durrës

Met de taxi

Een fijne plek om te verblijven tijdens je bezoek aan Durrës is natuurlijk aan het strand. Wil je een keer uit eten in het centrum van Durrës en heb je geen zin om zelf te rijden (dan kan je ook mooi een drankje drinken) neem dan een taxi. Vraag aan je accommodatie of ze een taxi voor je bestellen en laat hun meteen doorgeven wat de eindbestemming van de rit is. De meeste taxichauffeurs spreken namelijk geen woord Engels.

Dat ondervonden wij op de weg terug na een avondje uit (wat je in Durrës trouwens prima kan). Taxi’s zijn overal te verkrijgen en een rit naar ons hotel was zo geregeld. Een schattig oud mannetje met een typisch Albanese rijstijl (ze doen hier niet aan verkeersregels zoals wij die kennen) en die geen woord Engels sprak bracht ons naar huis. Zou dit goed komen? Met de nodige gebarentaal en Google maps kwamen we er uiteindelijk uit en werden we veilig teruggebracht.

Eten en drinken in Durrës

Durrës is een stad van tegenstrijdigheden en dat zie je ook goed terug bij de restaurants. Van hippe koffietentjes en chique Europese restaurants tot de plaatselijke keuken en kleine etensstalletjes aan de weg. Juist die diversiteit aan eetgelegenheden en cafés maakt het uitgaan in Durrës tot een waar feest.

Uitzicht over de kustlijn van Dürres

Overnachten in Durrës

Wij kozen ervoor om tijdens ons bezoek een hotel te boeken direct aan het strand. Na enige research viel ons oog op het Vila One Beach Hotel. Het bleek een prima keus. Vila One Beach Hotel is echt zo’n plek waar ze nog blij zijn dat je bij ze komt logeren en bijna teleurgesteld zijn als je zegt dat je niet blijft ontbijten, omdat je al vroeg richting de luchthaven vertrekt. De kamers zijn prima, maar de grote bonus is het fijne uitzicht over de Albanese kust.

 

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook, Instagram & Pinterest.

Tagged: , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *