Dominicaanse republiek, welcome to paradise

Zeer vereerd ben ik dat Niske, mijn allerliefste zus, een gastblog voor mij wilde schrijven over haar vakantie op de Dominicaanse Republiek. Haar eerste keer buiten Europa en tevens ook haar langste vliegreis tot nu toe. Beide hebben met volle teugen genoten van dit paradijselijke eiland gelegen in de Caribische zee. Graag deelt ze haar ervaringen met ons!

De Dominicaanse republiek it is!

Het begon allemaal met dromen over witte stranden, palmbomen, mooie natuur en een aangenaam klimaat. Na veel zoeken en vergelijken kwamen we tot de conclusie dat de Dominicaanse Republiek goed paste in het plaatje wat wij voor ogen hadden.

Bepakt en bezakt

Eind augustus was het dan zover, daar stonden we op Schiphol met onze koffers, netjes ingeënt en klaar voor de vliegreis van 11 uur. Vooral dat laatste heeft ons lang tegen gehouden om zo een verre reis te maken. We zagen het echt niet zitten om al die tijd in het vliegtuig te zitten. Uiteindelijk viel het echt ontzettend mee. Ja het is lang, maar zeker op het moment dat de landing wordt ingezet boven de lichtblauwe oceaan en de eerste palmbomen zich laten zien, ben je de reis al snel weer vergeten.

Dominicaanse republiek

Klein paradijs

Bij aankomst krijgen we al snel in de gaten in wat voor klein paradijs we zijn beland. De palmbomen, de vele vogeltjes, het heerlijke zonnetje, strakblauwe lucht, spierwitte stranden en de prachtige heldere Atlantische Oceaan geven een instant happiness effect. Door de gunstige ligging van Punta Cana staat er altijd een klein windje vanuit zee, dit maakt het prima vertoeven en ook zorgt het ervoor dat het aantal muggen ook minimaal is. Mocht je ondanks het windje het toch te warm hebben dan zijn er genoeg palmbomen op het strand om je strandbedje onder te schuiven!

Dominicaanse republiek

Meer dan strand en cocktails

Voor wie niet elke dag met een cocktail onder een palmboom de dag door wil komen is er bijzonder veel te beleven. Van watersport tot jungletochten en van een jeepsafari tot de boottocht van je dromen.

Dominicaanse republiek

Soana Island

Dit laatste hebben wij gedaan, echt als je er toch bent is de trip naar Soana Island een ‘must see’!
Om bij dit prachtige eiland te komen worden we in de ochtend opgehaald door een bus van Seavis tours en worden we naar het plaatsje Bayahibe gebracht. Vanaf hier stap je op een speedboot met twee flinke motoren erachter. Vanaf het water kom je erachter hoe veelzijdig de natuur van dit prachtige land is. De eerste stop die we maken is bij de ‘Penon’ rotsen. Een indrukwekkende rotswand welke het land beschermd tegen het natuurgeweld tijdens het orkaanseizoen. Vroeger was dit de schuilplaats van de Taino Indianen. Op de weg hiernaartoe was duidelijk de overgang van de Atlantische Oceaan naar de Caribische Zee te zien: van licht blauw naar nog lichterblauw!

De gehele cast van Finding Nemo

Een stukje verder varen kom je bij ‘Piscina Naturel’, een gigantische zandbank in de Caribische zee. Bijzonder mooi en wederom veel te zien, van zeesterren tot de gehele cast van Finding Nemo zijn hier terug te vinden! (Ze stellen hun rust en privacy erg op prijs vandaar het verzoek om geen handtekeningen te vragen ;-) ). Als je hier tot je middel in het water staat waan je je even op een andere planeet. De schoonheid van de natuur en de mooie en vel gekleurde visjes om je heen zijn gewoon betoverend.

Natuurbescherming

Gelukkig is het land begonnen met zijn schoonheid te beschermen. Zo is het Nationale Park waar we langs varen richting het eiland sinds 2013 verboden terrein. Vanaf het water krijg je echter een schitterend beeld van de schoonheid van dit gebied. Het grootste deel van dit park bestaat uit Mangroven. Om specifiek te zijn hebben we het hier over de ‘rode’ mangroven. Dit omdat de wortels rood zijn. Doordat de wortels in het zeewater staan is er constant een rottingsproces, dit maakt dat het niet erg fris ruikt maar dat hoort ook bij de beleving van dit stukje natuur.
Ook hier zijn weer prachtige dieren te spotten, zo hebben we hier meerdere flamingo’s en pelikanen mogen zien vliegen!

Dominicaanse republiek

Snorkelen en lunchen op het strand

Na een goed georganiseerde lunch op het idyllische ‘Cuatuano Beach’ op Saona Island gaan we voor de eerste keer uitgebreid snorkelen in de Caribische Zee. Dit doen we bij een omgevallen pier welke door de zee is omgetoverd in een oase van zee planten, koraal en wederom scholen met de meest mooie en bijzondere visjes. Als je moe bent van het snorkelen valt er op het strand ook genoeg te beleven en vooral te genieten. Met een Cuba Libre (plaatselijke kruidige rum met cola) in de hand zonnebaden op een bounty eiland. Klinkt niet verkeerd toch?

Dominicaanse republiek

Mano Juan

Persoonlijk ben ik altijd zeer geïnteresseerd in de plaatselijke cultuur, ontwikkelingen, dierenwelzijn en flora en fauna. Voor mij was de stop op “Mano Juan”, het enige dorpje op Soana Island waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan dan ook een echt hoogte punt. Hier wordt ook weer duidelijk waarom wij juist voor deze touroperator hebben gekozen. De overblijfselen van de lunch worden meegenomen voor de zwerfhonden. Bij aankomst staan ze ons al rustig en vriendelijk op te wachten en elk hondje krijgt zijn deel. Het mooie is dat ze allemaal een naam hebben en dat een deel van de winst van de excursies besteed wordt om dierenleed te voorkomen, voorlichtingen te geven en geboortebeperkingen bij de honden mogelijk te maken. Maar dat is niet het enige.

Dominicaanse republiek

Bescherming van de schildpadden

Tijdens de tour door het zeer arme, primitieve maar nette en vriendelijke dorpje komen we bij een klein hutje uit. Hier staan allemaal grote koelboxen waar wat gerommel in te horen is.
Als snel wordt duidelijk wat dat geluid veroorzaakt. Hier zitten namelijk allemaal eieren van verschillende soorten zeeschildpadden in! In samenwerking met de plaatselijke bevolking worden de nesten van de schildpadden op het strand opgegraven en laten deze in de koelboxen uitkomen. Als ze een paar dagen oud zijn worden ze naar de zee gebracht.  Wij hadden mazzel, er was net een nestje van drie dagen oud en hebben er eentje vast mogen houden. Echt superleuk, het zijn zulke bijzondere diertjes en wat zijn ze snel!!
Door dit project wordt de kans van de kleine schildpadjes om te overleven vergroot van 1 op 10.000 naar 1 op 3000, dit is al een bijzonder grote winst!

Dominicaanse republiek

De andere kant van de medaille

De Dominicaanse Republiek is een mooi en veelzijdig land waar veel te zien en te beleven is. Echter is het wel erg duidelijk dat het een derdewereldland is, dierenmishandeling zie je dagelijks voorbijkomen. Criminaliteit is hoog, verkooptechnieken aan toeristen zijn behoorlijk opdringerig, ontwikkelingen in de zorg beperkt en de kwetsbaarheid van de economie is groot.

Toch straalt het land warmte en vriendelijkheid uit, veel mensen zijn erg vriendelijk en bereid om je te helpen. Het toerisme zorgt voor groei van de economie, werkgelegenheid en infrastructuur.

Boven verwachting

Als je ons vraagt of ik deze reis aan onze verwachtingen heeft voldaan en of we nog een keer naar de Dominicaanse Republiek zouden gaan, dan zeggen we volmondig ja. De prijs-kwaliteit verhouding is bijzonder gunstig. Wij waren op zoek naar een bounty ervaring en die hebben we gekregen.
Dominicaanse Republiek, wat was je mooi!

 

Na het lezen van dit blog helemaal in de mood voor paradijselijke bestemmingen? Misschien vind je deze blogs dan ook leuk om te lezen.

18 comments

  1. Grappig is dat hè, dat je de eerste keer zo enorm tegen een lange vliegreis kan opzien en dat het dan uiteindelijk heel erg meevalt. Nu heb ik dat (bij vluchten tot 12 uur) een stuk minder.. gek genoeg lijkt de tijd altijd nog best vlot voorbij te gaan. Leuk om te zien dat jullie meer hebben gedaan dan op ’t strand liggen trouwens, ondanks dat jullie gingen voor de bounty ervaring. :)

  2. Inderdaad best grappig, hoe erg we er tegen op zagen zo erg viel het eigenlijk mee!
    De bounty ervaring was fantastisch maar het land heeft zoveel meer te bieden, dat wilde we niet missen!

    1. Het is wel een hele fijne bestemming voor zon, zee en strand! En daarnaast zijn er ook nog een tal val mogelijkheden voor actieve excursies. Ik zou het blog inderdaad maar aan je vriend laten lezen. :) :)

    1. Heel leuk! Dit was de eerste keer voor haar, ze vond het super spannend om een blog te schrijven. Ik ben er heel blij mee, zo leuk om te lezen hoe zij het reizen ervaart!

    1. Een perfecte bestemming voor een relaxte, tropische strandvakantie. Ik zie me zelf hier ook al een weekje luieren op het strand. Languit op het strand met een verkoelende cocktail. Hmmm.. :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *