Slow travel: wat is het & hoe pas je het toe

Slow travel. Een hip en trendy begrip binnen de reiswereld. Maar wat is het eigenlijk? En hoe pas je het toe? En misschien nog wel belangrijker; waarom we het allemaal eens zouden moeten proberen!

Kijk verder

Vaak heb je de neiging om alles te willen zien, ook ik heb soms moeite om die neiging te onderdrukken. Je kunt me dan het beste vergelijken met een soort van spons, die alle ervaringen in zich wil opzuigen en zoveel mogelijk wil zien en meemaken. Ontzettend nieuwsgierig naar wat een land of regio te bieden heeft en vind het soms lastig om keuzes te maken, wat wel of niet te zien. Een groot nadeel van het “alles” willen zien is dat je eigenlijk niets ziet.

Je ziet het natuurlijk wel, maar de tijd ontbreekt om verder te kijken, de omgeving in je op te nemen en echt te genieten van al het moois om je heen. En dat is zonde, want juist deze dingen maken reizen zo bijzonder. Ze vormen je ervaring en creëren uiteindelijk dat fijne gelukzalige gevoel waar we allemaal zo van houden. Eigenlijk is dat al de essentie van slow travel.

Droombestemming-Australië

Wat is slow travel

Slow travel betekend eigenlijk niets meer of minder dan de tijd nemen voor het leren kennen van een land, regio of stad. Geen gehaast en gestress. Geniet van de natuur om je heen en neem de tijd om de activiteiten te ondernemen die jij graag wilt doen. Slow travel daagt je uit om eens van de gebaande paden af te wijken. Sta open voor nieuwe ervaringen en verdiep je in de omgeving om je heen. Eigenlijk is het een heel spontane manier van reizen, zonder vooraf vastgesteld schema met strakke planning. Klinkt best wel relaxed he?

Sri-Lanka-meer-Tissamaharama

Maar, waarom?

Let it go! Weg met de drukte van het dagelijks leven. Geen vaste afspraken of planningen meer en spontaan beslissen wat je gaat doen. Lekker gevoel he? Natuurlijk heb je van tevoren wel al uitgezocht wat je graag zou willen zien of doen. Daar is ook niets mis mee. Maar neem gewoon de tijd om alles is je op te nemen en te genieten van het moois om je heen.

Doordat je toch een beetje van de gebaande paden afwijkt, neem je ook vaak afstand van het massatoerisme. Een groot voordeel hiervan, is dat je zelf de bijzondere plekken kunt ontdekken en daar ook echt meer van kunt genieten. Hiernaast is de kans groot dat je ook de lokale economie sponsort. Dit doe je bijvoorbeeld door de lokale keuken te proeven en te kiezen voor de kleinere, door locals gerunde hotels of guesthouses. Een win – win situatie!

En over voordelen gesproken, slow travel maakt vaak ook deel uit van duurzaam toerisme en dat is een belangrijk goed. Het heeft een positief effect op het milieu, de lokale economie en natuurlijk ook op jezelf.

Lipari-eolische-eilanden-reizen

Hoe pas je het toe

Er zijn vele manieren om slow travel toe te passen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

Neem de tijd

Daar zijn we weer, neem de tijd. Race niet in een week tijd door een gigantisch land. Kies liever voor een bepaalde streek, zodat je alle tijd hebt om op je gemak de regio te verkennen.

Kijk verder dan je reisgids

Uit een reisgids valt veel handige informatie te halen, maar wat is er nou leuker dan zelf op ontdekkingstocht te gaan? Niemand kent de omgeving zo goed als de plaatselijke bevolking, bij hun moet je dan ook zijn voor de beste tips! Misschien ontdek je zo wel de mooiste street-art of dat ene restaurantje waar ze de lekkerste pad thai van heel Thailand serveren, om maar eens wat op te noemen. Wijk af van de gebaande paden en blijf soms even weg van het massatoerisme. Authentieke ervaringen, daar is waar het om draait bij slow travel.

Doe datgene waar jij echt blij van word

Onderneem de activiteiten die het meest aansluiten bij jouw interesses. Hou je van eten? Ga dan op culinaire ontdekkingstocht in de lokale keuken. Volg een kookworkshop en geniet van het lekkerste eten in kleine, gezellige restaurants. Ben je helemaal fan van cultuur en historie? Dan sla je misschien liever de kookworkshop over en ontdek in plaats hiervan op je gemak de eeuwenoude tempels en kerken. Ben je meer van het spotten van wildlife, trek dan lekker de natuur in. Maak een safari of een meerdaagse trekking en geniet van datgene waarvan jouw hart sneller gaat kloppen.

Bijzondere accommodaties

Kies in plaats van een groot hotel voor een door een familie gerund hotel of guesthouse. Of wat dacht je van een huisje, cabana of appartement?

Neem de fiets of de lokale bus

Huur een fiets en verken zodoende de omgeving. Of reis met de trein en neem de lokale bus. Wedden dat je in no time de leukste gesprekken hebt? Je zal in ieder geval veel leuke en grappige situaties meemaken! Kun je gelijk de beste insider tips scoren.

IJsland-warmwaterbronnen-Hellulaug

Eet eens op de lokale markt en breng de nacht door in een bijzondere (eco vriendelijke) accommodatie. Boek je excursie bij een lokale touroperator of volg een kookcursus bij de locals thuis. Allemaal voorbeelden van slow travel, die niet moeilijk toe te passen zijn, maar toch een verrijking kunnen zijn van je reis. Neem de tijd. Wedden dat je vol energie en totaal uitgerust (met een berg aan nieuwe ervaringen) weer huiswaarts keert?

 

Op welke manieren pas jij slow travel toe tijdens het reizen? 

 

Tagged:

45 comments

 1. Mee eens! Slow travel is zo fijn en ik houd er zelf ook echt van een plek beter te leren kennen. Voor mij is slow travel dan ook langer blijven op één plek en verder kijken dan de standaard bezienswaardigheden waar iedereen naartoe gaat. Geen gerace de hele dag, maar de plek echt in je opnemen.

  1. Mooi verwoord! Fijne manier van reizen he. Het is zoals je het zegt, geen gerace, maar echt de tijd nemen en verder kijken dan je neus lang is. Heerlijk!

 2. Slow travel is een fijn concept, dat ik steeds meer wil gaan toepassen, ondanks mijn actieve reisstijl. Ik heb ook de neiging om alles te willen zien. Uiteindelijk had ik na een reis soms het gevoel dat ik onvoldoende had genoten van al het moois. Ik heb mij dan ook voorgenomen om meer de tijd nemen op reis en dat lukt al aardig. Het zorgt in ieder geval voor meer rust en ik vind dat je dan echt optimaal geniet. Verder vind ik het ook fijn om in B&B’s e.d. te verblijven. Die zijn bij mij echt favoriet. Minder online zijn tijdens je reis vind ik er ook wel bij passen. Ik probeer steeds meer te minderen en dat heeft een positief effect :)

  1. Hihi, ik probeer dat ook, ook al is dat soms lastig. :) B&B’s zijn echt fijn he, zo’n relaxte manier van overnachten. Je hebt ze in allerlei soorten en maten, dat maakt het ook zo leuk. Van een klein hutje op het strand tot een blokhut in de bergen. Ik hou er erg van. Goed van je dat het je al aardig lukt om wat meer de tijd te nemen!

 3. Ik pas slow travel te weinig toe. We willen altijd teveel zien. Wel kiezen we er vaker voor om een huisje te kiezen, en vanuit daar uitstapjes te doen. Dan heb je in elk geval een vaste basis en dat is fijn. Ook reizen met een camper vind ik heerlijk omdat je dan een vaste plek/huisje hebt. Al wil ik ooit nog wel eens ergens met een camper reizen zonder enkel plan. Dat we ook 3 of 5 dagen ergens kunnen blijven als we dat leuk vinden. Zonder dat we in tijdnood komen. Lijkt me heerlijk!

  1. Reizen met een camper is ook al een vorm van slow travel. Je kan toch gaan en staan waar je wilt. Wij willen volgend jaar waarschijnlijk met de auto op vakantie, tent achterin. Als het aan mij ligt word dat dan Scandinavië, lekker op ons eigen tempo de landen verkennen.

 4. Zo mee eens! Al vind ik het soms lastiger om toe te passen dan ik denk. Ik zeg heel vaak dat we het rustiger aan moeten doen en bijvoorbeeld langer op een plek moeten blijven hangen, maar na een paar dagen begint het vaak alweer te kriebelen en wordt ik nieuwsgierig naar een volgende bestemming. Gelukkig is Erick hier een stuk beter in en houdt hij me af en toe tegen ;)

  1. Heel herkenbaar hoor. Ik heb daar ook wel last van, wil graag toch alles zien en meemaken. De laatste tijd blijven we wel steeds vaker bewust langer op een plek, rustig reizen en goed de omgeving verkennen. Ik merk dat het me toch wel veel rust geeft, op deze manier reizen.

  1. Zonde he? Al dat gehaast. Ik geniet veel meer als ik alles op mijn gemak kan doen! Hoewel ik dan uiteraard nog wel veel doe en zie natuurlijk, maar dan op een andere manier.

 5. Grappig, wij doen dit eigenlijk best al veel. Het is begonnen tijdens onze eerste lange reis en dit beviel zo goed dat we het nu ook vaak toepassen op kortere reizen. Less is more in dit geval. Natuurlijk heb ik dan thuis weleens spijt dat ik niet alles gezien heb (en dan weer terug wil) maar we genieten er wel meer van!

 6. Ik weet niet of ik zo goed zou zijn in slow travellen haha. Ik wil altijd zoveel mogelijk zien en ben snel ongeduldig, dus wil ik weer door. Het zou wel goed voor mij zijn als ik het toe zou passen denk ik. Misschien toch maar eens wat meer rust inbouwen ;)

 7. Ik zou dit ook zeker een keer moeten doen. Ik ben er namelijk heel slecht in, haha. Haastige spoed, is zelden goed ;) . Ik wil altijd heel veel zien en ben altijd in de weer. Ooit leer ik het wel…ooit.

 8. Ik betrap me er regelmatig op dat ik met een noodgang door langs allerlei plekken ga om maar zo veel mogelijk te zien. Maar merk wel dat als ik de tijd neem (vaak gaat dat automatisch omdat ik nogal eens verdwaal en dan op een mooie plek terecht kom buiten de gebaande paden) dat het in mijn hoofd ook veel rustiger wordt. Dat is toch ook de reden om vakantie te nemen toch?

 9. Actief slow travel kan dat ook? Haha, we willen altijd wel iets zien, maar nemen wel de tijd om te verdwalen en net die dingen te zien die niet in een reisboekje staan. Zo zijn we wel altijd bezig en zien we veel maar blijven we ook bij dingen staan. We plannen nooit excursies van te voren en we weten ’s ochtends niet wat de dag zal brengen. Dus meestal passen we het toe, maar echt langzaam gaat het niet altijd zijn :)

 10. Wij passen het steeds vaker toe, al moet ik zeggen dat ik mezelf er nog weleens op betrap om te veel te willen zien. Zonde! Als we ergens zijn nemen we de tijd om van alles te bekijken. We plannen niet te veel en laten het vaak gebeuren, de onverwachte dingen zijn vaak het mooist. Dit vind ik heel prettig aan reizen. Waarom zou je haast willen hebben op reis? Genieten staat voorop.

 11. Het klinkt prachtig slow travel en ik geloof ook echt dat het een heerlijke manier van reizen is. Het moet alleen ook wel passen bij jou als persoon en wat je wil. Iedereen heeft toch een andere manier van reizen. Ik houd ervan veel te doen en te zien en ook regelmatig buiten de gebaande paden. Ik heb ontzettend weinig vakantiedagen en dan wil ik mijn tijd ook wel goed benutten zeg maar. Dus 1 week op een plek zitten en weinig doen vind ik dan lastig. Als ik langer de tijd zou hebben, zou dit concept zeker bij mij passen. Wat ik wel toepas is dat ik vaak ook naar minder toeristische plekken ga en qua accommodaties voor kleinschalige guesthouses of hutjes kies en niet voor grote hotels.

  1. Slow travel kun je natuurlijk op allerlei manieren toepassen, zoals het kiezen voor een hutje of een kleinschalig guesthouse. Eigenlijk pas je het al best goed toe Esther!

 12. Heel leuke blog. Ik kan echt genieten van slowtravel, maar af en toe wil je ook van hot naar her, om zoveel mogelijk te zien (en mee te pakken voor de blog).

 13. Wat een helder verhaal en wat moet het heerlijk zijn om dit te kunnen… dat ‘de tijd nemen’ schiet er nog wel eens bij in :-/ Open staan voor nieuwe ervaringen en me verdiepen in de omgeving lukt altijd wel :-) Ik zal de tips toch nog eens wat beter gaan toepassen…

  1. Dan ben je al goed bezig toch?! Bij ons is het ook altijd een combi van hoor, de ultieme slow travelaars zijn wij niet, maar we proberen het wel steeds meer toe te passen. Heel ontspannend.

 14. Ik heb tijdens reizen ook niet de neiging tot slow travel en wil altijd veel doen en zien. Dat maakt een reis heel intensief. Meestal gaan we een week of vier. Als ik langer zou gaan dan zou ik het waarschijnlijk een stuk rustiger aan doen…slow! In september gaan we naar Rhodos, dat wordt wel slow travel ? Zon, zee, strand en veel lekker eten ?

  1. Dat klinkt ook wel heel lekker, een weekje zon, zee en strand. Wij hebben er al een vrij actieve vakantie opzitten en gaan in september naar Madeira. Die vakantie word ook een stuk meer slow travel!

 15. Ik wil altijd zoveel mogelijk zien en doen op reis. Want wie weet kom je maar één keer op die bestemming! Maar aan de andere kant vind ik het heerlijk om te fietsen en zo veel van de omgeving te zien, of een week te hiken van berghut naar berghut, met niets anders te doen dan wandelen, eten, slapen. :)

 16. We hebben altijd de neiging een begrip te maken van iets wat eerst negatief klinkt: “niets doen op reis.”

  Ik voel me vreselijk schuldig wanneer ik uren geniet in ‘slechts’ 1 restaurant, dagen optrek met dezelfde mensen of langere tijd afhankelijk ban van alleen mezelf en m’n vriend.

  Maar ook ik besef steeds meer dat dit juist nodig is en niet ‘zomaar een begrip’ of een ‘hip labeltje’. Ik ben nu heel blij dat het omschreven kan worden.

  Mij helpt het in ieder geval meer te genieten – niet schuldig te voelen – en juist bewust niets doen. Blijven kijken naar die ene muur en ontdekken wat daarachter schuil gaat en inderdaad: “go with the flow”. Kijken wat er op ons afkomt, doen waar we energie van krijgen en proberen te genieten van alle dingen, ervaringen en omgevingen

  1. Mooi omschreven Manon. Uiteraard valt er op veel verschillende manieren te reizen en zijn deze allemaal prima. Kies hetgeen wat het beste bij je past, waar jij echt blij van word. Voor mij is dat een combi van actief met slow travel. En inderdaad, go with the flow. Soms is het zo fijn om niets te doen of juist lekker ergens te blijven hangen op een plek waar je je prettig voelt. Wij hebben tijdens ons bezoek aan Sicilië de hele planning omgegooid om maar wat langer op Lipari te kunnen blijven. Gewoon zwemmen, wandelen en wijndrinken. Heerlijk!

 17. Leuk artikel! Slow travel en duurzaam toerisme heeft inderdaad veel met elkaar te maken. (veel van de tips die je voor slow travel noemt zijn zelfs tips voor duurzaam reizen ;p). Aangezien ik m’n werk combineer met het reizen verplaats ik me sowieso veel langzamer dan de gemiddelde reiziger, maar ik heb ook door de jaren heen geleerd dat je nooit ALLES kan zien en dat het ook fijn is om gewoon lekker van het dagelijks leven te genieten zonder dat je iedere dag iets op de planning hebt staan. :)

  1. Precies, zo waar! Het is onmogelijk om alles te zien en ik vraag me af of je dat ook zou moeten willen. Hoewel ik soms best in de verleiding kom hoor. Duurzaam reizen en slow travel zijn onlosmakend met elkaar verbonden. Wie weet schijf ik daar over een tijdje ook een artikel over, de tips heb ik al. ;) ;)

 18. Slow travel is hip en trendy… wow, ik doe ook een keer mee met de trend!! :) Wij reizen altijd langzaam en zien naast de highlights ook heel graag de minder bekende bezienswaardigheden. Vandaag werd me met verbazing gevraagd wat we in hemelsnaam 4 hele dagen in Kutaisi gingen doen… er is toch alleen maar 1 interessant klooster?! Inderdaad is dat de enige highlight, maar er zijn zoveel meer gave dingen te zien! Leuk artikel om te lezen.

  1. Dat vind ik ook altijd leuk aan jouw blogs, jullie passen slow travel zo mooi toe. De foto’s van Georgië die ik nu zie langskomen, jullie maken zoveel leuke dingen mee. Dingen die je absoluut zou missen als je heel actief en op high speed het land door zou kruizen. Veel plezier nog in Kutaisi!

 19. Ik ben nogal van ‘fast travel’, zoveel mogelijk zien in korte tijd, maar ik probeer wel steeds ‘slower’ te reizen. Want, zoals jij zegt, je krijgt veel meer van de plek mee op deze manier.

  En ik ga graag couchsurfen. Ook een fijne manier om met locals in contact te komen en meer over de stad/het land te weten te komen.

  1. Heel gaaf en stoer! Ik ben nog nooit wezen couchsurfen, het lijkt me wel een hele ervaring om een keer te doen. Hmmm..toch maar weer eens die website opzoeken!

 20. Veel van jouw tips volg ik al, maar maak mij wel schuldig aan het rennen van hot naar her. En dan heb ik nog niet alles gezien wat ik wilde, en dat is balen. Maar wanneer ik een plek voor de tweede keer bezoek en alle ‘must-sees’ al gehad heb dan neem ik er wel meer de tijd voor en focus ik mij inderdaad op dingen waar ik echt blij van wordt, zoals jij zo mooi omschrijft :)

  1. Ik herken het wel hoor, ik maak me daar ook wel eens schuldig aan. Dat gaat vanzelf, er is vaak zoveel moois te zien en te doen dat het soms moeilijk is om keuzes te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *