Vigelandpark, statige tuinen en naakte beelden

Eén van de bekendste bezienswaardigheden van de stad Oslo is toch wel het Vigelandpark. Het Vigelandpark is een park vol met beelden, gemaakt van brons, graniet en smeedijzer. Een bijzonder detail, alle beelden zijn beeltenissen van naakte mensen!

Vigelandpark

Vigelandpark of Frognerpark

Het park bestaat uit een grote laan, met aan weerszijde beelden. Het voelt een beetje aan als een paleistuin. Heel mooi! Het Vigelandpark wordt ook weleens het Frognerpark genoemd. Deze naam verwijst naar de wijk waarin het park gelegen is, namelijk de wijk Frogner. Vanaf het centrum van Oslo is het park makkelijk te bereiken per bus en tram. Natuurlijk doet de befaamde Hop on, Hop off bus dit park ook aan.

Vigelandpark

Een klein stukje geschiedenis

Ik heb een zwak voor geschiedenis en ben dol op jaartallen en weetjes. Daarom, een klein stukje historie! De beelden in het park zijn het levenswerk van Gustav Vigeland, een belangrijke kunstenaar in de Noorse geschiedenis. De beelden die je in het park ziet zijn gemaakt tussen 1907 en 1942 en symboliseren de kringloop van het leven. In totaal staan er wel 212 beelden! Vigeland staan vooral bekend om zijn beelden, veel mensen weten niet dat hij bijvoorbeeld ook alle beeltenissen in de smeedijzeren hekken heeft gemaakt. Het park is helemaal ontworpen naar zijn plan, eigenlijk is het één groot kunstwerk.

vigelandpark vigelandpark

Een lange laan, met aan weerszijde beelden brengt je bij wat het klapstuk van het park moet zijn, een 17 meter hoge zuil. De zuil is helemaal bedekt met stenen lichamen van mensen, het zijn er maar liefst 121 in totaal!

vigelandpark vigelandpark

Naakte beelden & mooie uitzichten

En dan reist de vraag, wat vind je van het park? Het park als geheel is heel mooi. Beklim de treden van het bordes, die je naar de spiraal brengen. Vanaf hiervandaan heb je een mooi uitzicht over het gehele park. Het lijkt echt een soort paleistuin, een brug vol beelden, fonteinen, strakke lanen en goed onderhouden tuinen. En dan heb je natuurlijk ook nog de beelden, you love it or you hate it. Ik zit er een beetje tussen in. Er zijn een aantal beelden die ik heel mooi vind, zoals de beelden die je hierboven op de foto ziet. Er zitten ook beelden tussen die ik persoonlijk wat minder vind. Het heeft soms iets lichtelijk seksistisch, ook al beeld het de levenscyclus uit. Maar dit is natuurlijk ook een kwestie van smaak!

vigelandpark

Is het Vigelandpark een aanrader? Jazeker! Vooral het park in zijn totaliteit is heel mooi. Het park is robuust, heeft iets koninklijks, maar is tegelijkertijd ook gezellig en heel toegankelijk. Leuk om lekker doorheen te wandelen, te genieten van het groen, de uitzichten over het park en natuurlijk ook van de bijzondere beelden!

10 comments

  1. Ja leuk! Wij waren hier ook een paar jaar terug, leuk om door dit park te wandelen en de verschillende beelden te bekijken. Wat een heerlijk weer hadden jullie er!

  2. Leuk zulke parken. Het doet me een beetje denken aan de paleis tuinen van Versaiiles, daar heb je ook zo’n mooi vergezicht. Een leuke tip voor als we een keer naar Oslo gaan!

  3. Ach, die zijn we dan hartstikke misgelopen deze zomer! Ik vind Oslo niet echt een gezellige stad, maar er zijn wel ontzettend veel interessante plekjes en musea. Ben je ook in het vikingmuseum geweest?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *