Oude huizen Dubrovnik Kroatië

Verdwalen in de smalle straatjes van Dubrovnik

Verdwalen in een stad, je ziet er niet altijd op te wachten. In Dubrovnik wel. Hier wil je bijna niets liever. Verlies jezelf in de smalle straatjes en charmante steegjes. Een ontdekkingstocht dwars door een stad die veel meer te bieden heeft dan wat je in eerste instantie misschien wel zult verwachten!

Uitzicht vanaf de stadsmuur Dubrovnik Kroatië

Gezellige straten Dubrovnik Kroatië

De stegen van Dubrovnik

Een gekke omschrijving eigenlijk he, charmante steegjes. Toch is het in Dubrovnik mogelijk. Net als dat de stegen hier pittoresk, idyllische en ontzettend mooi zijn. Adembenemende stegen gaat misschien net iets te ver, maar prachtig zijn ze wel. Maar later hierover meer.

uitzicht buza bar Dubrovnik Kroatië

Het charmante Dubrovnik

Gelegen aan de Adriatische kust vind je het charmante stadje Dubrovnik. Inmiddels een van de populairste bestemmingen van Kroatië. En dat is wel te begrijpen met zijn ligging direct aan de zee, brede stadsmuren en de prachtige huizen met hun kenmerkende rode daken. En dan hebben we het nog geen eens over de fijne terrassen en het lekkere eten. Maar voor wie de stad echt wil leren kennen en wil genieten van de ware schoonheid van Dubrovnik zit er maar een ding op. Verlaat de hoofdstraat en betreed het doolhof van kleine straatjes en nauwe steegjes, die je rechtstreeks naar het ware Dubrovnik zullen leiden.

Kat op de trap Dubrovnik Kroatië

Straten van Dubrovnik Kroatië

Steegjes Dubrovnik Kroatië

Op ontdekkingstocht in Dubrovnik

Ronddwalen in kleine straatjes, de drukte van de stad achter je latend. Geluid wat verstomd tot een vaag geroezemoes op de achtergrond. Een ontdekkingsreis door het dagelijks leven van een in de zomer toeristische stad.

Doorkijkje straten Dubrovnik Kroatië

Speeltuin Dubrovnik Kroatië

Rode katten en sierlijke waslijnen

Het vinden van bijzondere plekjes en kleine restaurants die je bij je volgende bezoek nooit meer terug zal weten vinden. Oude dames die hoog boven je staan te kletsen op hun balkons en wasgoed wat bijna sierlijk hangt te drogen. Speeltuinen op plekken waar je ze niet zo snel zal verwachten en katten die er bijna een kunst van lijken te maken om zo charmant mogelijk de trap af te lopen. Het echte Dubrovnik. Waar de huizen zo mooi zijn en de straten zo schoon dat je je afvraagt of hier wel echt mensen wonen. Hier en daar een reality check als je de overblijfselen ziet van verwoeste huizen, die zoetjesaan gerestaureerd worden. Ook Dubrovnik is tijdens de oorlog niet gespaard gebleven.

Pittoresk Dubrovnik Kroatië

Sla linksaf, beklim de trappen en kies de weg die jou het mooiste lijkt. Niet wetende waar het je heen zal brengen. Off the beaten track, alleen dan in de stadse variant. Een fijne manier om de stad te verkennen en het echte Dubrovnik te leren kennen.

Bloemen Dubrovnik Kroatië

Straten Dubrovnik Kroatië

Zo beleef je Dubrovnik op zijn best

Dubrovnik is een mooie stad en dat is zeker niet onopgemerkt gebleven. Kort samengevat, de stad is een ware trekpleister voor toeristen. In het hoogseizoen kan je letterlijk over de hoofden lopen. Mijn advies: skip Dubrovnik in de zomer. Als je de mogelijkheid hebt, bezoek de stad dan in het voor- of naseizoen. April is bijvoorbeeld een goede reistijd. Grote kans dat je lange tijd kan ronddwalen door het pittoreske doolhof van kleine straatjes en smalle steegjes, zonder dat je ook maar iemand tegenkomt. En eigenlijk is dat wat reizen zo leuk maakt. De ontdekkingstocht zelf.

 

 

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook & Instagram.

Tagged: ,

24 comments

 1. Dat ziet er mooi uit! Prachtige foto van die rode kat die de trap af loopt! Ik lees veel goede verhalen over Kroatie en dan vaak ook over het eten. Interessante bestemming. Goede tip om niet in het hoogseizoen te gaan!

  1. O, het eten! Delicious. En misschien nog wel lekkerder, de Bosnische keuken. Ik ben bij terugkomst meteen als wezen googelen naar een Kroatisch en Bosnische restaurant in Amsterdam. :)

 2. Hahaha, ik moest lachen om de titel van dit blog; in (de oude stad van) Dubrovnik kan je helemaal niet verdwalen. Je komt elke keer die stadsmuur tegen. En anders wel de zee… Maar je hebt gelijk hoor. Het is heerlijk om de hoofdstraat te verlaten en het letterlijk hogerop te zoeken. Het ene moment loop je tussen de toeristen, het volgende moment ben je alleen… Heerlijk!

  1. Je hebt helemaal gelijk. :) Hoe je ook loopt, je komt altijd wel weer terecht op het centrale plein. Misschien is het maar goed dat het omheind is met zo’n grote stadsmuur, anders zou het uren duren om je weg weer terug te vinden. ;)

 3. Wat is die stad toch een plaatje! We willen er al heel lang heen en zouden eindelijk deze zomer gaan, maar vanwege mijn dan hoogzwangere buik hebben we het toch weer uitgesteld. Fijn om dan toch even met jouw plaatjes weg te dromen!

  1. Hoogzomer en hoogzwanger is denk ik niet zo’n heel fijne combinatie voor Dubrovnik. Goed dat jullie het even uitgesteld hebben. Ga even op je blog lezen wat voor fijne nieuwe bestemmingen er in de planning staan. Naast het krijgen van een heel lief baby’tje dan!

 4. Ja, Dubrovnik is prachtig! Ik herken veel! Leuk! Ik was er zelf midden in de winter en zelfs dan is het mooi. Niet alles is dan open, maar het is er heerlijk rustig. Hoewel… Ik was er ook met Oud & Nieuw en dan barst alles los. Er is dan een supergroot feest buiten met optredens en er is vuurwerk. Echt een aanrader!

 5. Ik vind Dubrovnik echt een verrassend leuke stad! Alleen de prijzen vielen me op sommige plekken een beetje tegen. Zeker op de plekken waar de cruises aanmeren.

  Wist je dat je ook leuk kan duiken bij Dubrovnik?

  1. Ik had het gezien. Heb jij daar toen ook gedoken? Wel een toffe plek. Ik vond de prijzen op sommige plekken ook behoorlijk hoog, een beetje hetzelfde als hier in Nederland. Terwijl ik verwacht had dat het toch wel wat goedkoper zou zijn.

  1. Dat is het leukste, gewoon ronddwalen en wel zien waar je terecht komt. Dubrovnik is echt een aanrader en in het voor en naseizoen ook heel betaalbaar.

 6. Wat een toffe stad! Ik ga later dit jaar voor het eerst naar Kroatië, maar Dubrovnik staat niet op de planning. Misschien moeten we dat toch nog maar eens heroverwegen, we gaan namelijk precies in het naseizoen :)

  1. Dat is wel een mooie reistijd! Is de voornaamste hitte een beetje geweest en waarschijnlijk is het dan ook een stuk rustiger. Leuke vakantiebestemming!

 7. Oh die foto met die rode kat is mooi! Ik vind het altijd lastig om doelloos rond te dwalen in een stad. Toch probeer ik het steeds vaker te doen. Zeker als ik zie op wat voor mooie plekken terecht kunt komen.

  1. Dat was echt een toevalstreffer. :) Het was toen we er waren nog zo rustig in Dubrovnik, heel vredig. Dat maakte het ook zo fijn om door de stad te dwalen.

 8. Wat een ontzettend fijne stad! Ik wil er heel graag nog eens heen. Het ziet er prachtig uit en ik houd ervan om te slenteren door smalle steegjes. Mooie foto’s heb je gemaakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *