Grövelsjön Dalarna Zweden

Ontdek de Zweedse provincie Dalarna

Dalarna is met zijn mooie meren, dichte bossen, heuvelachtige landschap, wildlife en schattige dorpjes een van de mooiste provincies van Zweden. Niet zo gek dus dat Dalarna meteen ook een van de populairste provincies is onder de vakantiegangers. Toch zul je nooit het idee hebben dat Zweden toeristisch is, de bezoekers verspreiden zich gelijkmatig over de provincie en daarbij helpt het natuurlijk dat Dalarna ongeveer net zo groot is als België.

Grövelsjön Dalarna Zweden

Dalarna voor de Zweden liefhebber

De provincie Darlana ligt in Midden-Zweden, tegen de grens van Noorwegen aan. Toch heeft het landschap en de provincie al een heel andere look and feel dan het buurland. Tijdens je vakantie in Dalarna hoef je je niet te vervelen. Het gebied blinkt uit in de vele outdoor activiteiten, zoals wandelen, fietsen en paardrijden. Trakteer jezelf op een lekker taartje bij een van de cafeetjes die gevestigd zijn in de typisch rode Zweedse huisjes, beschilder je eigen Dalarnapaardje of ga lekker zwemmen in het prachtige Siljan meer. Zoals je leest, er is genoeg te doen en te zien in Dalarna. Maak je vakantie nog net iets leuker met een van deze typisch Zweedse bezienswaardigheden.

Dalarna paardjes Mora Zweden

Breng een bezoek aan de Dalarnapaardjes fabriek

Je kent ze vast wel, de Zweedse houten paardjes met hun mooie beschilderingen. Hier in Dalarna staat de officiële fabriek waar de Dalarnapaardjes gemaakt worden. Leer meer over de paardjes, hun geschiedenis en neem een kijkje in de fabriek. Maar nog leuker om te doen, je kunt hier ook je eigen paard beschilderen!

In het Zweeds worden de paardjes trouwens Dalahäst genoemd. Je vindt de fabriek in het plaatsje Nusnäs.

Vier midzomer in Dalarna

Ben je in de maand juni op vakantie in Zweden, dan heb je grote kans dat je het midzomerfeest in Dalarna kan meemaken. Elk dorp heeft wel zijn eigen feest en traditioneel versierde meiboom. Midzomer wordt gevierd op de dag waarop de zon het hoogst aan de hemel staat en de nacht het kortst is. Veel bewoners uit de grote steden trekken naar het platteland om het feest te vieren. Muziek, dansen en lekker eten. Midzomer is totaal geen verkeerd feest om mee te maken.

Bruine beren Dalarna Zweden

Beren spotten

Dalarna in de provincie in Zweden met de grootste beren populatie van het land. De kans dat je een beer tijdens het wandelen tegenkomt is bijna nihil. Ze leven diep in de bossen en ze kiezen er liever voor om met een grote boog om je heen te lopen. Ook al zie jij ze niet, de beer heeft jou vaak al wel van grote afstand gespot.

Wil je de beren wel graag zien, breng dan een bezoek aan het Orsa Rovdjurspark berenpark. Een dierenpark waar bruine beren, ijsberen en kamchatkaberen leven in zeer ruime verblijven om de natuurlijke leefsituatie zo goed mogelijk na te bootsen.

Wil je de beren liever in het wild spotten? Ga dan mee op beren safari in Idre Fjäll. Onder begeleiding van een gids ga je op zoek naar sporen terwijl je alles over de beren in het gebied leert. En wie weet spot je onderweg nog wel een beer.

Dat je tijdens de safari echt beren tegenkomt is natuurlijk niet gegarandeerd, het blijven ten slotte wilde dieren.

Hoogst waterval Zweden in Fulufjället National Park

Hike naar de hoogste waterval van Zweden

Trek je wandelschoenen aan en begin aan de 4 kilometer tellende wandeling naar de Njupeskär waterval, de hoogste waterval van Zweden. 93 Meter lang, waarvan het water 70 meter loodrecht naar beneden stort. Aan de voet van de waterval vind je verschillende picknicktafels met een mooi uitzicht op de omgeving.

De Njupeskär waterval maakt deel uit van het Fulufjället National Park.

Fulufjället National Park Zweden

Fulufjället National Park

Het Fulufjjället National Park is een van de 30 nationale parken van Zweden en ligt, uiteraard, in de provincie Dalarna. Dichte bossen, eeuwenoude zandstenen plateau’s en natuurlijk de hoogste waterval van Zweden. Het is een waar wandelparadijs met fijne hiking trails en mooie uitzichten. En wie weet spot je tijdens het wandelen wel een eland, rendier of beer (want die leven hier ook!).

Grövelsjön Dalarna Zweden

Grövelsjön Dalarna Zweden

Grövelsjön Dalarna Zweden

Wandelen op grote hoogte Grövelsjön

Het Grövelsjön is een bergstation vlakbij de grens van Noorwegen wat vooral als startpunt dient voor verschillende wandelingen. Van meerdaagse trekkingen tot hikes van maar een paar kilometer, er is voor iedereen wel een mooie en geschikte wandeling te vinden. Tof om te doen is om bij het Grövelsjönmeer de boot te nemen naar Noorwegen en vanaf daar terug te wandelen naar Zweden. De wandeling is ongeveer 9 kilometer lang en wil je niet voor verassingen komen te staan, reserveer dan van tevoren even de boot.

Goed om te weten is dat het toeristenseizoen hier pas half juni begint. Voor die tijd heb je de kans dat de boot niet altijd gaat en zijn alle accommodaties op het Grövelsjön station (en helaas de wc’s ook) gesloten. Wil je in de buurt van het bergstation overnachten, de iets verderop gelegen camping is wel gewoon open en de accommodaties in de nabijgelegen dorpen ook.

Rendieren zweden

Ga op bezoek bij de Sami en hun rendieren in Noord-Dalarna

Het plaatsje Idre in het noorden van Dalarna is de meest zuidelijke plek waar de Sami (de oorspronkelijke inwoners van Lapland) wonen. Het is de plek in Dalarna als je rendieren wilt spotten. Ze lopen hier wild door de bossen, maar worden ook tam gehouden, zoals bij de Renbiten, een klein familiebedrijf waar je alles kunt leren over de Sami bevolking en een bezoekje kunt brengen aan de kuddes rendieren.

Ga op outdoor avontuur in Idre Fjäll

Idre Fjäll is een plek die je zowel in de zomer als in de winter wilt bezoeken. In de zomer voor lange wandelingen, outdoor activiteiten, de natuur en de mooie uitzichten. In de winter is Idre Fjäll de plek in Dalarna om te skiën en te langlaufen. Upgrade je wintersport ervaring met een tocht op de sneeuwscooters of ga mee op husky safari. Het kan hier allemaal!

Siljan meer Dalarna Zweden

Ontspannen aan het Siljan meer

Ook voor een van de mooiste meren van Zweden reis je af naar Dalarna. Het Siljan meer is prachtig met zijn kleine strandjes, eilandjes en fijne uitzichten.

Nog een fijn detail, het Siljan meer is maar liefst 290 vierkante kilometer groot. Dat is heel wat meters meer waar je van kunt van genieten!

Stoomtrein Mora Zweden

Dalarna paardjes Mora Zweden

Mora

En ben je dan toch in de buurt van het Siljan meer, breng dan meteen een bezoek aan Mora. Een vrij groot plaatsjes met gezellige winkelstraatjes en een leuke boulevard.

Dalarna als outdoor walhalla

Zweden is een fijne bestemming als je houdt van een relaxte vakantie. Mooie natuur, verkoelende meren en een lekker klimaat. Zweden en zeker ook Dalarna zijn tevens ook een perfecte bestemming als je houdt van een actieve vakantie. Of van een mooie combinatie van beide. Wandelen, hiken, fietsen, paardrijden, you name it. Het kan hier allemaal. Of ga een dagje varen en vissen. En mocht je houden van dieren, rendieren, elanden, bevers en beren. Ze komen hier allemaal voor!

IJs in Värmland Zweden

Afkoelen bij het Glass café

IJs en Zweden, het is een combinatie die heel goed samengaat. Door heel Zweden en dus ook in de provincie Dalarna vind je Glass cafés waar je een lekker verkoelend ijsje kan scoren. Het ijs is veelal huisgemaakt en de ijssalons zitten vaak op leuke locaties, zoals op de erf van een boerderij of direct aan het water. Dus voor een smaakvolle break, spot de bordjes met het woord glass (Zweeds voor ijs) erop.

 

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook, Instagram & Pinterest.

Tagged: , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *