Roys Peak hike Nieuw-Zeeland

5 bekende wandelingen die je moet doen in Nieuw-Zeeland

Wie Nieuw-Zeeland zegt, zegt wandelen. Nergens ter wereld zijn er zoveel wandelpaden en berghutten op zo’n klein oppervlak. Nieuw-Zeelanders groeien op met wandelen (= tramping) en brengen hun weekenden steevast in de prachtige natuur van het land door, het wandelen is hier volkssport nummer 1. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een wandeling gemaakt in het gebied dat je bezoekt. In dit artikel deel ik de vijf meest bekende wandelingen in Nieuw-Zeeland met je die je absoluut moet doen als wandelaar.

Tongariro crossing Nieuw Zeeland hike

1. De Tongariro Crossing

Onbetwist de mooiste hike van Nieuw-Zeeland: de Tongariro Alpine Crossing. Deze alpiene wandeltocht van zo’n 20 kilometer voert je langs actieve vulkanen door het hart van Tongariro National Park, het meest vulkanische gebied van Nieuw-Zeeland. Hier werden scenes van Lord of the Rings (Mordor) opgenomen. Het is geen eenvoudige wandeling, de weersomstandigheden zijn allesbepalend. Is het slecht weer, dan kun je deze hike niet maken. Vervoer gaat per shuttelbus vanuit onder andere National Park en Taupo en dien je van tevoren te reserveren. Wil je deze wandeling koste wat het kost maken? Las dan wat extra vrije tijd in want op ongeveer de helft van de dagen is deze wandeling niet mogelijk.

Hooker Lake Nieuw-Zeeland

2. Hooker Valley

De mooiste korte hike van Nieuw-Zeeland is die naar de Hooker Valley. Deze vallei in Aoraki / Mount Cook National Park voert je door een alpenweide, omringd door bloemen en gletsjers en over talloze spannende hangbruggen. Aan het einde van de wandeling, die ongeveer 3 tot 4 uur duurt, kom je bij Hooker Lake. Vanaf hier heb je met goed weer uitzicht op Mount Cook (de hoogste berg van Nieuw-Zeeland) en de Hooker Glacier. Met een beetje geluk dobberen er hier ijsbergen in het water en kun je kea (een soort papegaai) zien.

Rangito island lava field Nieuw-Zeeland

3. Rangitoto Island Loop

Een fijne manier om bij te komen van je jetlag door de lange vlucht en het tijdsverschil is door een bezoek aan Rangitoto Island. Dit vulkanische eiland voor de kust van Auckland bereik je per boot en je kunt hier een prima dagwandeling maken. Deze voert je door lavavelden naar de top van de uitgedoofde Rangitoto vulkaan en biedt je prachtige uitzichten over de Hauraki Gulf en Auckland CBD.

Key Summit wandeling Nieuw Zeeland

4. Key Summit

De Key Summit hike is onderdeel van de befaamde Routeburn Track, een driedaagse trektocht van Mount Aspiring National Park naar Fiordland National Park. Mocht je geen zin hebben om drie dagen te gaan hiken, dan is de Key Summit Walk (ca. 3 uur retour) een goed alternatief. Deze voert je namelijk over de laatste kilometers van The Routeburn Track en geeft je een idee van de landschappen die je onderweg tegenkomt. Eenmaal boven aangekomen heb je prachtige uitzichten over de Hollyford Valley en de Darran Mountains, twee zeer onherbergzame gebieden in Nieuw-Zeeland.

Roys Peak hike Nieuw-Zeeland

5. Roys Peak

Alhoewel ik geen enorme fan van deze wandeling ben vanwege de enorme drukte, is het wel een veel belopen hike: de Roys Peak hike in Wanaka. De route naar het uitzichtpunt is weinig spectaculair maar zodra je eenmaal boven bent heb je prachtige uitzichten over Lake Wanaka. De trail is echter niet voor watjes: je loopt in zo’n 3 uur steil omhoog over een breed karrenspoor: spierpijn in je kuiten de volgende dag gegarandeerd. Mocht je ondanks de drukte besluiten om deze hike toch te doen, ga dan zo vroeg mogelijk op pad en loop voor de drukte uit. Hopelijk heb ik je hiermee geïnspireerd om eens naar Nieuw-Zeeland te gaan en dan vooral: om er ook te gaan wandelen. Of je nu een geoefende of minder ervaren wandelaar bent, je gaat hier ongetwijfeld enorm van al het moois genieten!

Dit artikel werd geschreven door Antonette van NieuwZeelandInfo.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *