Sail, vijf dagen lang één groot feest

Eens in de vijf jaar wordt Amsterdam compleet overspoeld door duizenden boten uit binnen en buitenland. Prachtige grote Tall Ships, zeilboten, stoomboten, jachten en een heleboel kleine plezier schepen maken het IJ gedurende vijf dagen tot één groot openlucht podium. Overal waar je kijkt gebeurd wel wat! Welcome to Sail!

 

Sail
Get on board! Tijdens Sail kon je een kijkje nemen aan boord van de schepen!

Sail

Sail is het grootste evenement van Nederland en voelt een beetje aan als een festival. Juist die sfeer maakt Sail zo leuk! Elke dag neem ik het pontje vanaf de NDSM-werf naar de stad. Normaal doe ik er ongeveer een half uur over om van mijn werk naar huis te fietsen, tijdens Sail duurde dit iets langer, namelijk bijna twee uur! Dit geeft je misschien een beetje een idee van de Sail drukte. Het bezoekers aantal wordt geschat op 2,5 miljoen en zeker 600 schepen waren er dagelijks op het IJ te vinden. Hoezo druk?! :) Op de pont naar huis had ik telkens wel echt een fenomenaal uitzicht, dat maakte de iets wat lange reis naar huis opeens een stuk minder vervelend.

 

Sail
Rondje om de wereld? Geen probleem voor dit schip!

NDSM loves Sail

Sail speelt zich af natuurlijk af op en om het IJ. Wij bezochten verschillende locaties, zoals de NDSM-werf. Overal waar je keek werd er wel iets georganiseerd. Zo was er een hele hoge zweefmolen die je een spectaculair uitzicht over de stad bood. Niet alleen voor kinderen! Ook lagen hier verschillende boten die mee hebben gedaan aan de Volvo Ocean Race. Wat een gevaartes! Deze boten hebben gewoon, compleet met bemanning, de hele wereld om gevaren, wauw! Ik ben dol op het NDSM terrein, met zijn bijzondere sfeer. Ook tijdens Sail stelde ze niet teleur, overal waar je keek waren er festiviteiten, muziek en lekker eten. Een goede locatie om van de Sail te kunnen genieten!

 

Sail
Tall ships

Java-eiland

De grote Tall Ships lagen aangemeerd op Java eiland. Wat een schepen! De schepen zijn tijdens Sail voor iedereen toegankelijk. Erg leuk als je een keertje wilt zien hoe het er op zo’n schip aan toe gaat. Ik vond het zelf erg gezellig om langs al deze, mega grote, schepen met hun mooie masten te lopen. De matrozen waren of aan het werk op het schip of liepen tussen het publiek, natuurlijk in uniform. Het gaf je een beetje het gevoel of je echt in de haven liep en dat de schepen aan het laden en lossen waren en elk moment weer konden vertrekken. Natuurlijk was dat gevoel niet helemaal gegrond, er liepen nog duizenden mensen in de rondte om de schepen te bewonderen, maar mooi was het wel!

 

Sail
Prachtig uitzicht over het IJ en zal zijn boten.

Spectaculair uitzicht vanaf het havengebouw

En dan voor ons, het hoogte punt van de dag. We waren uitgenodigd om vanaf het Havengebouw naar de Sail te komen kijken. Met de lift naar 13 hoog en dan met de trap verder tot je bij het dak uitkomt. Wat een fenomenaal uitzicht, echt prachtig! Vanaf het dak kijk je uit over heel Amsterdam en dus ook over het IJ. Wat een drukte op het water, echt een mierennest van schepen. Zo’n gaaf gezicht! Ik ben heel blij dat we vanaf hier naar Sail hebben mogen kijken!

Wat is Sail toch een heerlijk evenement! Over vijf jaar zijn we er zeker weer bij!

Sail

2 comments

    1. Gezellig he! Ik ben dol op Sail, het is dan één groot feest in de stad. Een beetje als Koningsdag, alleen dan zonder de oranje kleding :) Over 5 jaar mogen we weer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *