Samen op de Preikestolen

Preikestolen | Hike door het mooiste van de Noorse fjorden

Dat je in Noorwegen goed kunt wandelen is een understatement. Een van de bekendste wandelingen is de hike naar de Preikestolen oftewel de Preekstoel die uitkijkt over het Lysefjord. En dat is precies de reden waarom deze wandeling geliefd is bij vele, het adembenemende uitzicht. Ook wij trokken onze wandelschoenen aan en waagden ons op de vroege ochtend aan de hike naar de 600 meter hoge Preikestolen.

Wandeling Preikestolen Noorwegen

Preikestolen hike Noorwegen

Preikestolen | Een van de mooiste bezienswaardigheden van Noorwegen

Wandelschoenen aan, windjack dicht en voldoende water in de rugzak. Wij zijn er kaar voor. Het startpunt van de wandeling is snel begonnen en niet veel later zijn we op weg. Het is opvallend rustig en maar af en toe passeren we een wandelaar. Van dichte bossen, verborgen uitzichten en groene valleien hiken we tot boven de boomgrens. Hier en daar liggen nog wat flarden sneeuw en de koude wind waait om ons hoofd. Niks is lekkerder dan wandelen in de natuur.

Uitzicht op de Preikestolen

En dan, na anderhalf uur lopen zien we hem in de verte voor ons opdoemen. Het eindpunt van de wandeling, de Preikestolen. Hoewel we tijdens onze tocht niet veel andere wandelaars zijn tegengekomen, heeft zich hier een aardig groepje verzameld. Om beurten maken we foto’s van de Preekstoel en verbazen we ons over de vele yoga poses die worden aangenomen en over de waaghalzen die wel heel dicht bij de rand willen staan. Een windvlaag en je ligt zo 600 meter lager. Wij gaan ook in de rij, maken de beroemde foto’s (het is toch wel heel gaaf) en blijven op gepaste afstand van de rand.

Bovenop de Preikestolen

Uitzicht Lysefjord Noorwegen

Het uitzicht op het Lysefjord is adembenemend en fenomenaal tegelijk. Dat de Preikestolen een van de mooiste bezienswaardigheden van Noorwegen is kan ik alleen maar beademen. Het uitzicht is bijna magisch en zeldzaam mooi. We genieten er met volle teugen van en trakteren onszelf op een ietwat kleverig chocolade croissantje. Het smaakt hier extra lekker.

De weg teruggaat als een speer en het is bijna een spelletje om van steen naar steen te hoppen tijdens het afdalen. Hoe weinig mensen we tegen kwamen tijdens onze weg omhoog, hoeveel wandelaars we nu tegen komen. Het loont echt om vroeg aan je tocht te beginnen.

Wandel hike Preekstoel Noorwegen

Wandelen naar de Preikestolen

De wandeling naar de Preikestolen en weer terug in ongeveer 8 kilometer lang. Sommige reisgidsen geven aan dat het een wandeling is van 6 uur, maar dat is wel ruim genomen. 4 Uur is een betere indicatie. Wij deden er met een gemiddeld wandeltempo ongeveer 3,5 uur over, dat is inclusief vele stops om te genieten van het uitzicht en voor het maken van foto’s. Heel veel foto’s. Tijdens de 4 kilometer naar je eindbestemming klim je ook nog eens 500 meter, die je op de weg terug uiteraard weer daalt.

De wandeling zelf is niet heel moeilijk, maar wel inspannend. Er zitten van steile klimmen tussen en een paar uitdagende afdalingen, maar over het algemeen is het goed te doen. Met als beloning het fantastische uitzicht over het Lysefjord.

Doen: check het weer

Check voordat je gaat wandelen even de weersvoorspellingen. De tocht naar de Preikestolen toe is prachtig, maar draait toch vooral om het uitzicht vanaf de Preekstoel zelf. Met regen en dichte bewolking blijven de fjorden voor je verborgen en dat is juist hetgeen wat je zo graag wilt zien.

Uitzicht op het Lysefjord

Vroeg uit de veren

Nog een tip, begin vroeg aan de ochtend aan je trip. De Preikestolen is samen met het Geiganger fjord één van de meest populaire bezienswaardigheden in Noorwegen, wat betekent dat je niet de enige wandelaar zult zijn. Om te voorkomen dat je niet met nog een paar honderd andere mensen aan de top staat, start vroeg in de ochtend met wandelen. Het is het waard.

Gebruik je Stavanger als uitvalsbasis, de ferry richting de Preikestolen start al vroeg met zijn overtochten. Dus ook dan kan je prima voor de drukte uit beginnen aan deze hike met zijn prachtige uitzichten.

Andersom kan het natuurlijk ook, combineer de wandeling met een korte stedentrip Stavanger. Het is een verrassend leuke stad!

Parkeren bij de Preikestolen

De parkeerplaats bij de start van de wandeling naar de Preikestolen is betaald parkeren. Een dagkaart kost 200 Nkr. Dat is een aardig bedrag (maar nog niets in vergelijking met het parkeren bij de Trolltunga). Het uitzicht vanaf de Preikestolen is het geld trouwens meer dan waard. Goed om te weten is dat het volledige bedrag gebruikt wordt om het natuurgebied en de wandelpaden te onderhouden.

Bovenop de Preekstoel Noorwegen

Praktische informatie & goed om te weten

  • Je weet dit vast allang, maar een kleine reminder is nooit verkeerd. Neem voldoende water en voedsel mee. Mocht je dit vergeten er is tijdens de wandeling zelf geen mogelijkheid meer om dit aan te schaffen.
  • Vind je het prettig om tijdens het hiken gebruik te maken van wandelstokken (of mooier gezegd trekking stokken) en je hebt deze zelf niet bij je, dan kan je deze gewoon huren. Je vindt het verhuurbedrijf bij de parkeerplaats waarvandaan de wandeling naar de Preikestolen begint.
  • Voor het geval dat. Ben je niet zo goed voorbereid of gewoon zo ongeveer alle wandelgear vergeten dan is het bij de verhuur zelfs mogelijk om wandelschoenen, mutsen, handschoenen e.d. te huren. Maar natuurlijk is het fijner als je je eigen ingelopen wandelschoenen bij je hebt.
  • De wandelroute naar de Preekstoel staat goed aangeven. Wijk niet van de paden af en volg de bordjes, dan kom je er vanzelf.
  • Je kan de hike maken onder begeleiding van een gids, maar het is niet noodzakelijk. De wandelpaden staan goed aangegeven en de hike is prima zelfstandig te maken.
  • Het wandelseizoen loopt van half april tot eind oktober. Hierna is de kans op sneeuwval groot en veranderen de paden in een ijzige massa, waardoor de wandeling niet meer veilig is om af te leggen.

 

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook, Instagram & Pinterest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *