Olympische Spelen & waarom het op mijn bucketlist staat

Eens in de vier jaar vindt er ergens ter wereld een wel heel bijzonder evenement plaats, de Olympische Spelen. In een kleine drie weken tijd strijden sporters van over de gehele wereld om de Olympische medailles. Het is misschien wel het enigste evenement ter wereld waar het meedoen in sommige gevallen belangrijker is dan het winnen.

Deze drie weken zit ik aan de buis gekluisterd. Gefascineerd kijk ik bijna naar alle sporten. Ik denk dat ik zelfs vannacht de wekker zet voor de halve finale van de volleybalster, een prachtige prestatie, waarvan ik hoop dat ze het een mooi vervolg gaan geven. Als ze winnen, is het slaapgebrek van die nacht opeens zo erg niet meer.

Er zijn ook veel sporten waar ik normaal gesproken niet zo snel naar zou kijken, zoals de schietsporten of het boksen, maar ook nu blijken deze sporten super spannend en enerverend. Bij goede prestaties van onze sporters ben ik intens blij en bij teleurstellende resultaten heb ik het verschrikkelijk te doen met de atleet in kwestie.

Als sporter naar de olympische spelen?

Het bijwonen van de Olympische Spelen lijkt me heel speciaal, het neemt dan ook een prominente plek in op mijn bucketlist. De Olympische Spelen zijn magisch, hét grootste en belangrijkste sportevenement ter wereld. Waarbij alle landen samenkomen en voor één keer gebroederlijk naast en tegen elkaar strijden voor een zo hoog mogelijke notering. Aangezien de kans helaas héél klein is dat ik ooit op de Spelen verschijn als deelneemster :) , moet het dan maar gebeuren als bezoekster. Ik zou het heerlijk vinden om verschillende wedstrijden te bezoeken, de deelnemers luidkeels aan te moedigen en de Olympische sfeer te proeven.

Olympische spelen

Wijze woorden

Voor het ontstaan van de olympische spelen moet je ver terug in de tijd. De slogan van de Olympische Spelen is dan ook al heel oud, maar toch nog zo van toepassing op deze tijd. “Het belangrijkst bij de Olympische Spelen is niet de overwinning, maar de deelname, zoals ook in het leven niet de overwinning, maar het streven naar een doel het belangrijkst is. Het belangrijkst is niet, om veroverd te hebben, maar om goed gevochten te hebben.” Deze gedachtegang sluit ook naadloos aan op de officiële slogan “citius, altius, fortius”, wat “sneller, hoger, sterker” betekend. Dus eigenlijk, haal het beste uit je zelf.

Vijf ringen & zes kleuren

Ik denk dat bijna iedereen ter wereld het symbool van de Olympische Spelen direct zou herkennen, de vijf ringen in de kleuren rood, blauw, groen, geel en zwart op een witte achtergrond. Er zit een speciale gedachte achter deze kleuren, elk land ter wereld heeft namelijk wel één van deze kleuren in zijn vlag. De vijf ringen staan voor de vijf werelddelen en de schakeling van de ringen benadrukt de eenheid van de continenten tijdens de bijeenkomst. Wat fijn zou het zijn als al die landen ook na de olympische spelen deze gedachten zouden uitdragen.

De Olympische spelen duren nog maar een paar dagen, dan wordt de vlam weer gedoofd en is het vier jaar wachten tot de sporters zich weer kunnen mengen in het gevecht op een olympische medaille. Tot maandag genieten we nog even van alle mooie sportmomenten, want man, wat doen we het goed! Vanavond spelen zowel de handbalsters als de volleybalsters voor een plek in de finale. Sportgeschiedenis wordt er geschreven, wat er vanavond ook mag gebeuren. En dat is kort samengevat waarom de spelen zo mooi zijn. Het harde werken, het boven jezelf uitstijgen en als het gaat zoals je wilt en hoopt, de ultieme blijdschap. Prachtig om naar te kijken en geweldig om bij te zijn. In 2020 is Tokyo het decor voor de zomerspelen, met wie weet, ons wel als toeschouwer.

 

 

 

 

10 comments

  1. De spelen zijn dit jaar heel erg langs me heen gegaan. Het tijdverschil tussen Rio en Azië was echt te onhandig; Ik heb wel online een paar fragmenten teruggekeken. Dat is toch wel speciaal, zeker als NL een medaille in de wacht sleept.

  2. Ik ben 4 jaar geleden in Londen geweest en heb weer aan de buis gekluisterd gezeten. Rio was helaas wat kostbaar en ver, maar als het over 4 jaar weer is, wie weet!

  3. Ik vind de Olympische Spelen helemaal geweldig! Hoewel ik nauwelijks tv kijk, vind ik de OS heerlijk om naar te kijken!

    Toen Sanne Wevers goud won, schreeuwde ik de hele straat bij elkaar. Jeeeejj! Als mede-Oldenzaler ben ik natuurlijk suuuuuper trots!

  4. Ik heb bijna niks gezien van de Spelen deze keer. Ben veel weggeweest, op plekken waar niet eens een tv was, en heb er daardoor ook weinig van meegekregen. Wel heb ik nog een paar wedstrijden BMX gezien. Dat vind ik wel een hele gave sport!
    Ben je niet naar de Olymipic Experience in Scheveningen geweest?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *