De NDSM-werf: Fijne deuntjes, shoppen en kunst!

De NDSM – werf, van oude scheepswerf tot hippe plek

De NDSM-werf, mijn favoriete plek in Amsterdam! Ik hou van de rauwe, industriële en creatieve uitstraling van dit gebied, waar vroeger een scheepswerf gevestigd was. Tegenwoordig is dit gebied omgetoverd tot een creatieve broedplaats met bijzondere kunst objecten, street art, heerlijk relaxte restaurants en vlooienmarkten. Hiernaast is dit ook dé plek voor fijne festivals!

Ik ga binnenkort nog een artikel schrijven met daarin mijn persoonlijke favoriete adresjes, met eten wat smelt op je tong, fijne deuntjes en de mooiste kunstobjecten, maar voor als je nog nooit van het NDSM terrein gehoord hebt, hier alvast een hele fijne blik op dit bijzondere gebied!

Ik pak vaak de pont vanaf de NDSM – werf naar het centraal station of naar de Westerdokdijk. Standaard met uitzicht op één van de bijzondere objecten die hier te vinden zijn, namelijk de onderzeeër. Deze ligt er inmiddels al heel wat jaren, is niet te bezoeken, maar wel van een afstandje te bewonderen. Het is een echte onderzeeër, die vroeger veelvuldig gebruikt is. Ik zou eigenlijk niet weten van wie hij nu is en wat je er voor de rest mee zou moeten, maar qua uitstraling past hij perfect in dit gebied!

 

Bijzonder NDSM

Street art

De energie die zo typisch is voor New York, in combinatie met de urban vibe die je voelt in Chicago. Mix deze twee en je hebt de sfeer te pakken die zo typerend is voor de NDSM-werf. Het is een heerlijke plek om gewoon rond te wandelen. Overal waar je kijkt zijn kunstobjecten verscholen, aan street art hier geen gebrek! Graffiti, bijzondere bewegwijzering, verlaten trams, een gigantische kraan waarin je kunt slapen en een grote loods vol ateliers van kunstenaars. Eigenlijk ontdek je elke keer weer iets anders moois, de street art is hier constant in beweging!

 

IJhallen vlooienmarkt ndsm

De IJ-hallen, op zoek naar verborgen schatten

Eén keer per maand vindt op de NDSM-werf de grootste vlooienmarkt van Europa plaats. In de winter wordt de markt gehouden in twee grote industriële loodsen. Zomers verplaatsen de kramen zich naar buiten. In totaal staan er zo’n 750 kramen, met een heel divers aanbod. Zelfgemaakte jam, vintage jassen en oude relikwieën. Je kunt het zo gek niet verzinnen en ze hebben het! Heerlijk struinen de tussen de vele kramen. Of misschien wil je er zelf wel een keer staan? Dat kan natuurlijk ook! Voor 25 euro boek je al een stal. Een heel gezellige en leuke markt om een keer te bezoeken!

 

 

NDSM-werf festival seizoen

Dansen tot de zon onder gaat

In het voorjaar transformeert de NDSM werf zich tot een waar festival terrein! De hele zomer lang word hier een breed scala aan festivals georganiseerd. Zo kunnen bijvoorbeeld theaterliefhebbers hun hart ophalen tijdens het 10 dagen durende Over het IJ festival en maken de foodtrucks in augustus de werf onveilig tijdens het vier dagen durende foodfestival Amsterdam Kookt. Dansen tot de zon onder gaat, met het hoofdpodium gevestigd aan het water met een prachtig uitzicht op de stad! Dat kan o.a. tijdens Vollt loves summer, Valtifest, Craft en Dalmaris. Mocht dance muziek nou niet echt je ding zijn, no worries.  Eigenlijk zijn alle muziek stijlen in de zomer hier wel vertegenwoordigd in de vorm van een fijn festival. Dat maakt het ook zo’n leuke locatie, het is zo divers!

 

 

 

 

 

10 comments

    1. Ik was er toevallig vanmiddag nog even en echt overal waar je kijkt kun je wel street art ontdekken. Soms heel klein en onopvallend en soms heel groot en enorm aanwezig. Maar beide mooi!

  1. Ik vind het echt leuk om te zien dat dit soort industriële plekken een nieuw leven wordt ingeblazen. Ik hou altijd van de uitstraling van dit soort plekken. Heb in Valencia helemaal de streetart ontdekt, zo mooi wat er allemaal gemaakt wordt, dus wat mij betreft een dikke 10 voor NDSM :)

  2. Toevallig paar jaar geleden geweest. Toen was het net in ontwikkeling. We sliepen toen in Brooklynhotel, dat glazen gevaarte, deze was toen nog niet helemaal af en we konden tegen gereduceerd tarief. Er was toen nog niet zoveel te beleven. Wat ik wel erg leuk vond, is dat je makkelijk met de gratis pont in A’dam bent. Wij hebben heerlijk gegeten bij Pllek, ook een fijn restaurant. Ik denk dat we nog maar eens een keertje moeten gaan.

    1. De pont is echt een uitvinding! Ik zou niet zonder kunnen, het is zo’n handig vervoersmiddel. En op een warme zomerdag is het ook heerlijk om een paar keer op en neer te gaan met de pont. Lekker zittend in het zonnetje, met uitzicht op de stad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *